Večernji list - Hrvatska

Brodić je bio veliki talent, a karijeru je oživio povratkom u Hrvatsku

- Robert Junaci

Dinamo iza sebe ima sjajan tjedan, prvo je Kaneno u četvrtak iskoristio asistencij­u Hoxhe i donio izjednačen­je protiv Betisa te prolazak u osminu finala Konferenci­jske lige, a u nedjelju su plavi slavili i u velikom derbiju protiv Rijeke. Junak pobjede poprilično je neočekivan, Fran Brodić otkako je u zimskom prijelazno­m roku došao iz Varaždina imao je samo dva nastupa i odigrao 52 minute.

I u tom derbiju protiv Rijeke ušao je 15 minuta prije kraja, da bi u petoj minuti sudačke nadoknade dobio priliku postati junak, u dogovoru s Martinom Baturinom on je uzeo loptu i izveo jedanaeste­rac. Vratar Rijeke otišao je u jednu, lopta u drugu stranu i plavi su mogli slaviti, veselili su se sa svojim navijačima, potom pjevali i u svlačionic­i.

Rođeni golgeter

Brodić je pokazao svoje golgetersk­e sposobnost­i, netko će reći – pa zabio je iz penala. Istina, ali treba imati hrabrosti, mirnoće i lukavosti pucati odlučujući jedanaeste­rac s kojim Dinamo i on mogu do velikog slavlja, ali i promašajem ostaju u zaostatku za vodećima. Brodić je tih 15 minuta igrao umjesto Petkovića, da je Petko ostao u igri zacijelo bi on izveo jedanaeste­rac.

– Baturina i Brodić su se dogovorili. Ja sam više bio za Brodića, jer je svježiji i ima više energije nakon što je Baturina odigrao dvije jako teške utakmice. Na kraju su se oni dogovorili – objasnio je trener Dinama Sergej Jakirović.

U svakom slučaju Jakirović je pogodio uvođenjem Brodića i prometnuo ga u junaka.

No, put do junaka u Dinamu Franu Brodiću nije bio lagan, puno je toga morao iskusiti kroz svoju karijeru za koju smo, iskreno rečeno, očekivali da će biti puno bolja negoli je bila dosad. No, još ima vremena za velike stvari, tek mu je 27 godina. Podsjetimo, ovo nije prvi Brodićev boravak u Dinamu. Nakon igranja u Kustošiji, prešao je u Zagreb i tamo je odlično igrao. Tada 14-godišnji Brodić s 47 pogodaka u 24 nastupa doveo je Zagreb do osvajanja naslova prvaka u mlađim kategorija­ma. Sa Zagrebom je igrao na Nike Premier kupu, neslužbeno­m klupskom SP-u za mlađe kategorije, i briljirao. Unatoč tome što je Zagreb završio na sedmom mjestu, Brodić je proglašen

Dinamo ga je otkupio od Varaždina za 500 tisuća eura i ostavio na posudbi, ali ga je vratio ove zime u svoje jato

najboljim igračem turnira, a dijelio je i prvo mjesto na ljestvici strijelaca. Zbog toga je za njega bio golem interes europskih velikana. Bio je na probi u Manchester­u, Arsenalu, Tottenhamu i Interu, svi ga željeli zadržati, ali s obitelji se odlučio za Dinamo u kojem je od 2011. godine. U travnju 2013. godine debitirao je za Dinamo, za prvu momčad protiv Intera sa 16 godina, tri mjeseca i 11 dana te se upisao u povijesne knjige maksimirsk­og kluba, postao je tada najmlađi debitant u povijesti Dinama, prestigao je Alena Halilovića.

No, u Dinamu mu tada nije krenulo kako se očekivalo, nije igrao koliko se mislilo da treba.

– Nisam ogorčeni otac, daleko od toga. Nama je Dinamo, i Franu i meni, na prvom mjestu. I moje je mišljenje da bi trebao igrati u Dinamu dok ne bude imao 21, 22 godine. To mislim za svakog mladog igrača, pa tako i za Frana – kazao nam je tada Mladen Brodić, Franov otac.

Vratio se u Kustošiju

I ubrzo je došlo do razlaza s plavima, prije negoli je napunio 18 godina preselio je u Club Brugge. Igrao je za njihovu mladu momčad, no onda je morao na operaciju kuka, uspješno se vratio i za drugu momčad postigao 40 pogodaka u jednoj sezoni. Očekivalo se da će na pripreme prve momčadi, no to se nije dogodilo, kod trenera Ivana Leke nije dobio priliku.

Bio je na posudbama u Antwerpenu, Roeselareu, pa je otišao u Cataniju gdje su mu rekli da će igrati, a igrao je malo, kao i u Reggiani. Nakon svega odlučio je svoju karijeru oživjeti u Hrvatskoj, došao je u Kustošiju, pa u Goricu, a onda u Varaždin, u kojem je odlično igrao i zaradio poziv Dinamo koji ga je poželio kupiti. I za 500 tisuća eura kupio ga je prošlog ljeta, ali ga je ostavio u Varaždinu na posudbi, da bi ga ove zime povukao. Igrao je odlično na pripremama, ali kraj Petkovića neće biti puno minutaže. Možda smo očekivali da će igrati više, s obzirom na to da ima istog menadžera (Marjan Šišić) kao i Jakirović, ali očito kod Jakirovića nema nepotizma.

 ?? ?? FRAN BRODIĆ odigrao je 15 minuta protiv Rijeke i u 95. minuti pogotkom iz jedanaeste­rca donio pobjedu Dinamu i postao junak plavih
FRAN BRODIĆ odigrao je 15 minuta protiv Rijeke i u 95. minuti pogotkom iz jedanaeste­rca donio pobjedu Dinamu i postao junak plavih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia