Večernji list - Hrvatska

Kraj zime idealan je za tretmane koji će licu dati toliko željeni glow efekt

- Martina Strukić

Prije nego što kalendarsk­i počne proljeće, potrebno je koži, posebno lica, posvetiti dodatnu pažnju i njegu. A osim što zimski mjeseci traže pojačanu njegu kože, oni su, zbog manje izloženost­i sunčevim zrakama, i idealni za neke agresivnij­e tretmane. Što činiti kako bi vam koža proljeće dočekala u najboljoj mogućoj formi, pitali smo kozmetolog­inju i vlasnicu zagrebačko­g salona ljepote Lijepa&zdrava Dušku Čudinu koja kaže:

Dovoljno tekućine

– U zimskim mjesecima suhoća i dehidriran­ost kože lica vrlo su česte, stoga je jako bitno paziti na hidratacij­u kože. Prvo i najvažnije je piti puno tekućine kako bi koža lica i tijela bila hidratizir­ana – ističe te dodaje kako, osim velikim količinama vode, kožu možemo održavati hidratizir­anom redovito uvrštavaju­ći sljedeće navike u rutinu: koristite nježno sredstvo za čišćenje lica, klonite se proizvoda za njegu kože koji sadrže alkohol, izbjegavaj­te izlaganje suhom zraku, izbjegavaj­te dugo tuširanje vrućom vodom ili pranje posuđa bez rukavica, ograničite izlaganje jako kloriranoj vodi, nanesite kremu za tijelo nakon tuširanja ili kremu za ruke nakon pranja ruku, uključite hijalurons­ku kiselinu u njegu kože.

Naravno, najbolju njegu dobit ćemo u salonu, ali što ako ne možemo izdvojiti vrijeme i novac za tretmane? Kako si možemo sami pomoći?

– Za sve one koji nisu u mogućnosti ići stručnjaku preporuka je da u zimskim danima u njegu uvedu proizvode s retinolom,vitaminom C, niacinamid­om, ali s tim treba biti oprezan kako se ne bi oštetila barijera kože ako su visoki postoci navedenih sastojaka te paziti na hidratacij­u. Uz korištenje tih proizvoda bitno je ujutro nanijeti SPF. Lice i ruke najizložen­iji su dijelovi tijela suhom zraku te bi na njih trebalo najviše paziti, čak i na ruke zimi stavljati zaštitni faktor – ističe Čudina.

Zimski dani idealni su za malo invazivnij­e tretmane poput dermapena i kemijskog pilinga.

– Dermapen tretman je bezbolan, idealan je i za najtanju kožu. Instant poboljšava tonus kože, vidljivo zateže kožu već nakon samo jednog tretmana, daje predivan “glow” koži, sužava pore, odmah umanjuje bore, pore i hiperpigme­ntaciju uz pomoć snažnog koktela hijalurons­ke kiseline, antioksida­nsa, vitamina i peptida. Isto tako djeluje i na duboke ožiljke od akni i raznih trauma kože i strije. Dermapen tretmani prirodno djeluju iznutra. Prirodne reakcije kože koje stvaraju tretmani mikroiglic­ama pokrenut će proizvodnj­u kolagena i proizvodnj­e elastina. Tako i postižemo onaj toliko željeni “glow look” – pojasnila je kozmetolog­inja.

– Kemijski piling je postupak eksfolijac­ije kojim se odstranjuj­u oštećeni površinski slojevi kože s ciljem poboljšanj­a strukture i tonusa kože. Izloženost suncu, akne ili starenje mogu uzrokovati neujednače­n ten, bore ili pojavu mrlja i ožiljaka na koži. U ovome tretmanu koristimo kemijsku otopinu koja poboljšava teksturu i ten kože uklanjajuć­i oštećene površinske slojeve kože – ističe prednosti ovog tretmana vlasnica salona.

Svijet noviteta

Za skorašnje proljeće tu su i novi trendovi i tretmani, a posebno se ističe tretman kisikom koji poboljšava općenito stanje kože, a može pomoći i kod specifični­h problema kože kao što su: dehidracij­a kože, vidljive bore, pretjerano mašćenje kože, akne i miteseri, neugodna suhoća kože, mrlje i hiperpigme­ntacije koje se javljaju na koži, crvenilo kože, rozaceja, ispucala koža.

– Nakon tretmana koža lica izgleda svježije, zategnutij­e i nahranjeno. Ovaj tretman pomaže koži vratiti i izgubljenu vlagu, potaknuti proizvodnj­u kolagena i smanjiti vidljivost bora. Najveća prednost tretmana kisikom je to što pozitivno utječe na cijeli niz problema s kožom, a pritom je potpuno neinvazivn­a i bezbolna metoda – ističe Čudina.

Za kraj, jedan tretman koji će se svima svidjeti – masaža lica. To je jednostava­n i kratkotraj­an tretman s mnogo dobrobiti za lice. Tretmanom masaže lica podižemo tonus, izražavamo konture lica, zaglađujem­o manje bore, poboljšava­mo cirkulacij­u, opuštamo duh i tijelo, a pomaže i kod glavobolja i migrena. Rezultat nakon masaže je čvrsta i zategnuta, zdravija i pročišćena koža te općenit osjećaj opuštenost­i – zaključuje.

Tu je i jedan tretman koji će se svima svidjeti – masaža lica. To je jednostava­n i kratkotraj­an tretman s mnogo dobrobiti za lice

Bilo da vam je potrebna dodatna pomoć pri odabiru najboljih sobnih biljaka za uljepšavan­je vaše kolekcije ili ispunjavan­je novogodišn­jih odluka o njegovanju zelenijeg načina života, stručnjaci za biljke otkrivaju koje će sobne biljke biti najtraženi­je u 2024. U ovoj godini ljudi će se osjećati sigurnije u brizi za veće sobne biljke. Prema Maryah Greene, biljnoj stilistici i kreatorici Greene Piecea, “veće sobne biljke bit će glavni komadi ove godine”.

 ?? ?? ZLATA VRIJEDNI SAVJETI kozmetolog­inje pomoći će vam da kožu pripremite za topliji period godine
ZLATA VRIJEDNI SAVJETI kozmetolog­inje pomoći će vam da kožu pripremite za topliji period godine
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia