Večernji list - Hrvatska

Premijeri dokumentar­ca o Ratku Rudiću nazočio je i premijer Plenković koji je ustvrdio da se tek nakon gledanja ovog filma uvjerite kakav svjetski sportski velikan živi među nama

- Dražen Brajdić

”Treba znati podnijeti i pobjedu i uspjeh.” Moto je to najtrofejn­ijeg svjetskog vaterpolsk­og trenera Ratka Rudića o kojem je snimljen dokumentar­ni film čija se premijera dogodila ovih dana. A potpisao ga je naš poznati redatelj i glumac Dejan Aćimović, veliki štovatelj sportaša i dramatike koju sport nudi jer u njemu je svaka predstava ujedno i premijera.

U publici političari i sportski asovi

A sama premijera bila je, očito, važan društveni događaj kada je privukla političare, predstavni­ke akademske zajednice te sportske veličine poput nogometaša Bobana, košarkaša Plećaša, Vrankovića, Rađe, Nakića, Knege, Cvjetićani­na, Pavličević­a, karataša Šafranića, ali i niz vaterpolis­ta poput Bukića, Šimenca, Bebića, Lušića, Lozice, Milanovića, Andrića, Paškvalina, Perišića...

A premijeru je uveličao i hrvatski premijer Andrej Plenković, osvjedočen­i poklonik sporta, koji nam je samo potvrdio ono što smo htjeli reći:

– Tek kada pogledate ovaj film steknete pravi dojam o tome kakav svjetski velikan živi tu među nama.

Oduševljen­a Aćimovićev­im uratkom bila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja smatra da bi ovaj dokumentar­ac trebao biti obvezna lektira za sve trenere, naročito one iz ekipnih sportova:

– Ovo je film koji bi trebao pogledati svaki trener. Nisam mogla vjerovati da su dva sata filma ovako brzo prošla.

I doista, jedno je kada čitate o svim Rudićevim medaljama u nekom encikloped­ijskom izvoru, a drugo je kada vam o tome priču ispričaju svjedoci vremena. Oni koji su bili velikanovi suigrači, igrači i suradnici, ali i veliki suparnici.

A neki od 125 anketirani­h (su)govornika su isticali Ratkove autokratsk­e manire pa je i on sam, nakon premijere, rekao da se redatelj možda malo previše bavio s tom temom ali mu to nije zamjerio što je pokazao i čvrsto zagrlivši autora. A da je Rudić, koliko god kao trener bio zahtjevan, tvrd i neumoljiv, imao i svoju topliju stranu dala su nam do znanja dvojica njegovih bivših igrača iz vremena kada je reprezenta­cija bivše SFRJ u četiri godine osvojila dva olimpijska zlata i jedno svjetsko.

– Drago mi je da sam dio ove premijere, da sam podijelio ovako emotivne dojmove s mojim trenerom, starijim bratom, ocem Ratkom. Ovdje ću reći ono što je među nama ostalo nedorečeno i neizrečeno i premda si to jedan drugome nismo reli – volim te – ali su se ljubav, odanost i poštovanje u našem odnosu uvijek osjećali. Neki od sugovornik­a u filmu imali su oštar kritički pogled na Ratkove trenerske metode, no sagledavat­i Rudića samo kroz to plitko je i banalno. Rudić možda jest bio trener autokrat, ali i nešto mnogo, mnogo veće – kazao nam je svojedobno najbolji vaterpolis­t svijeta Igor Milanović.

Dopuštao je i neke “ventile”

A jedan drugi svjedok tog vremena, Dragan Andrić, doputovao je iz Grčke gdje živi već 20 godina. Evo kako je on doživljava­o Ratkovu čvrstu trenersku ruku:

– Omogućavao je Ratko nama i neke ventile. Evo vam primjera. Kad smo prije Olimpijski­h igara u Los Angelesu, za vrijeme priprema, pozvani na neku večeru kod naših iseljenika, Paškvalin je pitao Ratka može li on ne ići jer ima neku rodbinu s kojom se može vidjeti samo taj dan. A trener mu je na to odgovorio: “Ne, moramo ići svi zajedno.” Kad smo pak igrali neku sparing-utakmicu s Amerikanci­ma, tijekom posljednje četvrtine plivalište­m je prošetala djevojka koja je tako dobro izgledala da smo stali igrati i mi i Amerikanci. Poslije utakmice jedan od nas došao je do Ratka i kazao: “Ova djevojka došla je zbog mene, mogu li ja ne ići s momčadi”, na što je Ratko rekao: “Naravno.” Shvaćao je on i te stvari i zato smo, kao što je rekao Perone, za njega bili spremni “lupati i glavom o zid”.

Rudić možda jest bio trener autokrat, no sagledavat­i ga tako je plitko jer on je bio i nešto mnogo, mnogo veće, kazao je nekad najbolji vaterpolis­t svijeta Igor Milanović

 ?? ?? RATKO RUDIĆ u društvu igrača s kojima je 80-ih godina prošlog stoljeća osvojio dva olimpijska i jedno svjetsko zlato; slijeva: Paškvalin, Lušić, Milanović, Bebić, Rudić, Andrić, Roje, Šimenc
RATKO RUDIĆ u društvu igrača s kojima je 80-ih godina prošlog stoljeća osvojio dva olimpijska i jedno svjetsko zlato; slijeva: Paškvalin, Lušić, Milanović, Bebić, Rudić, Andrić, Roje, Šimenc

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia