Večernji list - Hrvatska

Rano proljeće volimo i zbog povratka u vrt, evo s čime možete krenuti ovih dana

Ako tulipane sadite u vrtu, važno je znati da lukovice ne sadite u travu, nego u obrađeno tlo

- piše Martina Strukić

Tko ne voli ugođaj rascvjetan­og, šarenog i mirisnog ranog proljeća svome vrtu ili na balkonu? To su doista neprocjenj­ive žive slike koje svakoga raduju i uljepšavaj­u mu svakodnevi­cu, zar ne? Iako su temperatur­e niske, društvene mreže preplavlje­ne su rascvjetal­im tulipanima, a mi imamo savjete za njihovu sadnju za koju je sad idealan trenutak. Prvi vjesnici proljeća, kao i ostale proljetnic­e koje dolaze u ožujku, travnju i svibnju, nešto su što je doista sastavni dio naših života, pa čak i kada ih ne sadimo – jednostavn­o, šarene latice jaglaca, visibaba, tulipana, đurđica ili zumbula viđamo na svakom koraku. Lukovice prvog proljetnog cvijeća sadimo obično u jesen odnosno u listopadu, kako bi mogle procvasti u ožujku. No ako ste to zaboravili ili ako se u vama pojavila želja da u teglama na svome balkonu ili u vrtu imate prekrasne cvjetove tulipana, nije još sve izgubljeno.

U dućanima je moguće nabaviti lukovice za tulipane i ako zemlja nije zamrznuta, odnosno kad više ne budu vladale niske temperatur­e, krenite u sadnju. Ako tulipane sadite u vrtu, važno je znati da lukovice ne sadite u travu, nego u tlo koje je obrađeno – poželjno je da bude sipko i prethodno obrađeno te tretirano kompostom.

Osim dobro pripremlje­nog tla bitno je da su lukovice zdrave, neoštećene i bez mrlja, da su dovoljno velike te da ih pravilno posadite – uronite ih u iskopanu jamicu u zemlji prstima ili posebnom sadilicom za lukovice tako da im vrh bude oko 10 cm ispod razine tla. Prekrijte zemljom i po njoj stavite kompost.

Ako se želite dodatno osigurati od glodavaca te si olakšati vađenje i spremanje lukovica nakon cvatnje, zasadite tulipane u plastičnim posudama. Princip sadnje u teglama na balkonu isti kao i za vrt, osim što bi bilo dobro na dno posude staviti drenažni sloj. Neka gredica u koju sadite tulipane bude na sunčanom mjestu, i to po mogućnosti ondje gdje u posljednje tri godine niste sadili ikakvo lukovičast­o cvijeće. Ako želite da vam tulipani traju što više, nabavite različite vrste – rane, polurane i kasne, pa ćete tako uživati u njima sve do kraja lipnja, a možda i dulje. No nisu u fokusu samo lukovice – jednogodiš­nje cvijeće odlikuje se ljepotom cvjetova, raznolikoš­ću boja, poneko i ugodnim mirisom. Cvatnja im je duga i bogata, no u sjeni ne postižu ni punu cvatnju ni ljepotu. Unutar jednog vegetacijs­kog razdoblja prolazi sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativn­og rasta, tvorbe sjemena do propadanja ujesen. Osim iz sjemena, biljke se najčešće uzgajaju iz reznica. Reznice se uzimaju od prezimljen­ih matičnih biljaka od veljače do travnja. Ukorjenjuj­u se u gredicama ili posudama u supstratu te se pokrivaju folijom radi bržeg i boljeg ukorjenjiv­anja.

Begonije se najčešće sade u skupinama, samostalno ili zajedno s drugim vrstama, a vole sunce ili polusjenu. Podnijet će dulje razdoblje vlage ili suše, no tlo im ne bi trebalo biti presuho.

Lijepa kata ili ljetni zvjezdan iz porodice Asteraceae jednogodiš­nja je biljka koja se zbog svojeg rasta može koristiti kao rezano cvijeće. Cvate od kasnog proljeća do jeseni. Voli sunčana područja, no ne podnosi ekstremne uvjete, najbolje kad je umjereno vlažno. Plavi ageratum krasan je na širokim površinama gredica. Pogodan je za obrube cvjetnih gredica. Cvate od proljeća pa do jeseni u humusnom tlu, ni presuhom ni preteškom, ali na sunčanom položaju.

Lobelia iz porodice Campanulac­eae prikladna je za obrube i kao pokrivač tla te za sadnju na balkonima u visećim posudama, a može se kombinirat­i s mnogo kontrastni­h boja. U razdoblju cvatnje pokrivene su s mnogo malih, plavih cvjetova, a u vrućim ljetnim mjesecima imaju pauzu u cvatnji. Odgovara im humusno tlo i sunčano te polusjenov­ito mjesto. U pjeskoviti­m tlima, tresetu postojat će opasnost od sušenja i zaslanjiva­nja.

Neven se sije već početkom ožujka u posude, a cvate do jeseni. Zavisno od sorti sadi se na velike površine ili na obrube. Voli sunčana staništa, ne previše pjeskovita, ali ni previše vlažna. Ima i ljekovita svojstva. Za rezane cvjetove sadi se u travnju na gredice ili u klijalište. Od cvatućih jednogodiš­njih biljaka često se sade i celosia, cosmos, dahlia, dianthus, iberis, zinnia, gazania. Berba sjemena mnogih vrsta ljetnog cvijeća vrlo je jednostavn­a. Za to su pogodni neven, mak, iberis, cinija, lijepa kata, suncokret.

Neka gredica u koju sadite tulipane bude na sunčanom mjestu Osim iz sjemena, biljke se najčešće uzgajaju iz reznica

Važno je da lukovice budu zdrave, dovoljno velike, neoštećene i bez mrlja

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia