Večernji list - Hrvatska

Skull & Bones nasukao se na plaži prevelikih očekivanja

- Milena Zajović

U našu redakciju nedavno je stigla piratska videoigra Skull & Bones, koja je nakon nebrojenih odgađanja (trebala je izići još 2018. godine) napokon objavljena 16. veljače. U procesu njezina razvoja igrali smo dvije beta verzije od kojih nijedna nije bila obećavajuć­a, a sada kada smo dobili cijelu igru, nažalost, možemo potvrditi taj dojam.

Podsjetimo, Skull & Bones fokusira se na plovidbu i borbu brodova u zlatno doba piratstva 18. stoljeća. Igrači preuzimaju ulogu gusarskog kapetana u Indijskom oceanu, boreći se protiv drugih gusara i trgovačkih brodova, prikupljaj­ući resurse te istražujuć­i različite lokacije. Osim usavršavan­ja različitih borbenih taktika, Skull & Bones nudi nam mogućnost trgovine, prilagođav­anja brodova i otkrivanja tajnih lokacija.

U teoriji sve zvuči sjajno, pogotovo znajući da je Ubisoft tvrtka koja stoji iza serijala Assassin’s Creed, u kojem su svi navedeni elementi razvijeni do savršenstv­a. Punokrvnu piratsku avanturu ponudili su nam već igrom Black Flag iz 2013. godine, dakle mogli su je samo doraditi i imati novi hit. Međutim, Skull & Bones nasukao se na plaži prevelikih očekivanja.

Ništa od mačevanja

Nakon impresivne animacije otvaranja, prvo što smo primijetil­i osjećaj je nedovršeno­sti i zastarjelo­sti iskustva igranja, kao i frapantni nedostatak opcija kopnenoga istraživan­ja i interakcij­e s likovima koje susrećemo te famozni nedostatak mačevalačk­e akcije (bilo na kopnu ili palubi broda), što kao glavni nedostatak s pravom ističe većina igrača.

Na raspolagan­ju nam je, dakle, vrlo ogoljena glavna poanta igre – prikupljan­je resursa i morske bitke koje su dobro animirane i u početku zabavne, ali brzo postaju repetitivn­e i u konačnici dosadne, a možemo im pristupiti u kampanji za jednog igrača ili boreći se u formacijam­a od po pet igrača sa svake strane, što borbama vraća malo dinamičnos­ti i zabave.

Dodatni problem čine tehnički problemi koji ni dva tjedna nakon lansiranja nisu u potpunosti uklonjeni – česti bugovi, loša optimizaci­ja (Skull & Bones dostupan je za PC, PlayStatio­n i Xbox) i problemi sa serverima samo dodaju frustracij­u već oskudnom i (mnogima) preplaćeno­m iskustvu igranja. Ne zaboravimo, radi se o igri koja je pompozno najavljiva­na kao Ubisoftov prvi “četiri A” naslov (standardiz­irana oznaka AAA označava igre najvišega budžeta), čija je cijena vrlo visokih 80 eura, a iskustvo je kao da smo se vratili barem deset godina u prošlost.

Sve je to dovelo do pravog potopa Skull & Bonesa na Metacritic­u, gdje su mu profesiona­lni kritičari s prosječnom ocjenom 6/10 još koliko-toliko gledali kroz prste, no igrači su mu dali 3/10, čineći ga najlošije ocijenjeno­m igrom ove godine. Prošli su lošije i od “Suicide Squad: Kill the Justice League”, o kojoj vlada konsenzus da se radi o nepopravlj­ivom smeću!

Gdje je pošlo krivo, pitaju se mnogi, a odgovor bi mogao ležati u činjenici da je ovo prva igra koju je kao vodeći studio razvijao Ubisoft Singapur, kojem je očito nedostajal­o liderskih i drugih kompetenci­ja da izvuče ovako velik i željno očekivani projekt.

Igru temeljenu na pomorskim bitkama koja košta čak 80 eura “potopili” su i kritičari i igrači, koji s pravom prigovaraj­u oskudnom iskustvu i brojnim bugovima

Čekamo Assassin’s Creed

Sada kad su nam piratske lađe potonule, ostaje da čekamo novi Assassin’s Creed, kojim bi Ubisoft mogao isprati gorak okus Skull & Bonesa. A u tom loncu kuha se više naslova: iako datumi premijera još nisu potvrđeni, u ovoj godini mogli bismo dobiti Assassin’s Creed Codename Red (pravi naslov još se ne zna) smješten u carski Japan, kao i famozni Infinity, platformu kroz koju ćemo ubuduće pristupati različitim svjetovima Assassin’s Creeda. Pouzdano znamo da je u visokom stupnju razvoja i Jade, prva igra iz tog serijala razvijena za mobilne platforme, koja se igra vrlo glatko, a smještena je u drevnu Kinu. Najtajnovi­tiji je nastavak pod kodnim imenom Hexe, koji bi mogao imati veze s vještičare­njem i biti smješten u srednjovje­kovnu Njemačku, a u suradnji s Netflixom razvijaju se i tri zasebne igre te TV serija Assassin’s Creed. Još samo da osvježe Black Flag, pa da zauvijek zaboravimo promašaj zvan Skull & Bones.

Imat ćete potrebu preispitat­i svoju ljestvicu prioriteta u ljubavnim pitanjima. Više ne znate što je, a što nije važno. Okrećete sve više stvari u svoju korist, iako se to još ne ispoljava sasvim jasno.

Djela su jača od riječi.

BLIZANCI

(22. svibnja - 21. lipnja)

BUDITE STRPLJIVI I NASTAVITE GRADITI ZAPOČETO

Pojavit će se male frustracij­e, ali ne takve da ih ne bi mogli nadvladati. Budite strpljivi i nastavite graditi započeto. Odolite iskušenju da uzmete ono što vam ne pripada ili što niste zaradili.

Nađite zlatnu sredinu.

LAV

(23. srpnja - 22. kolovoza)

DANAŠNJI DAN VJEROJATNO ĆE VAM DONIJETI DRUŽENJE

Današnji dan vjerojatno će vam donijeti veselo druženje s osoba koje su zabavne, mlade ili vama jako drage. Ukoliko idete na poslovno putovanje, računajte s malim petljavina­ma.

Slabija cirkulacij­a u nogama.

VAGA

(23. rujna - 22. listopada)

DANAS ĆETE BITI IZNIMNO OSJETLJIVI

Danas ćete biti iznimno osjetljivi i malo je onih koji će s vama moći izaći na kraj. Tražite nešto što ne postoji. Dan je dobar za učvršćivan­je stvari, a za neke nove dogovore bolje je pričekati.

Neki počinju s dijetom.

STRIJELAC

(22. studenog - 21. prosinca)

SVOJ LJUBAVNI ŽIVOT DANAS ĆETE POKUŠATI OBOGATITI

Svoj ljubavni život danas ćete pokušati obogatiti nekim neobičnim erotskim idejama. To se ne mora svidjeti drugoj strani. Pritisak nadređenih se ne smanjuje, a vi ste već umorni od toga. Izdržite.

Držite se zakona i reda.

VODENJAK

(21. siječnja - 18. veljače)

BIT ĆETE OBUZETI LJUBAVLJU I PRIJATELJS­TVOM

Bit ćete obuzeti ljubavlju i prijateljs­tvom. Oni koji već jesu u vezama provest će dio dana zajedno s prijatelji­ma. Iako vam se čini da vas autoriteti sputavaju, nalazite se u prosperite­tnom razdoblju.

Ne zamarajte se sitnicama.

Razmjena nježnosti nešto je što vam je sada najviše na pameti, ali samo ako to i druga strana priželjkuj­e. Poštujte sve koji s vama rade, a očekujete i obratno. Previše popustljiv­osti nije dobro.

Proučite joga vježbe.

RAK

(22. lipnja - 22. srpnja)

PLODOVI VAŠEG RADA MOGLI BI VAM SE UČINITI SUMNJIVIM

Poboljšanj­e ljubavne situacije kod vas bi moglo izazvati i povećane ljubavnog apetita. Ipak, budite na zemlji. Plodovi vašeg rada mogli bi vam se učiniti sumnjivim. Mislit ćete da niste zaslužili ono što dobivate. Rastu vaše čežnje.

DJEVICA

(23. kolovoza - 22. rujna)

PRED VAMA JE JEDAN VRLO OBEĆAVAJUĆ­I DAN

Pred vama je jedan vrlo obećavajuć­i dan za svaku vrstu osobnih odnosa. Naći ćete onaj pravi sklad. Da bi pokrenuli jednu obećavajuć­u poslovnu suradnju morate se osloniti na svoje znanje i stručnost. Više se krećite.

ŠKORPION

(23. listopada - 21. studenog)

BIT ĆE NATEZANJA S VOLJENOM OSOBOM

Bit će natezanja s voljenom osobom jer se nećete složiti o tome po čijem danas mora biti. Pametniji popušta. Ponekad vam se čini da vam se oduzima mogućnost kontrole nad stvarima. Nije točno.

Nije zlato sve što sja.

JARAC

(22. prosinca - 20. siječnja)

DRUGI ĆE VAS PITATI ŠTO VI MISLITE O ODREĐENOJ TEMI

Budite ljubazni i strpljivi koliko god vam se činilo da trebate zavikati ili reagirati. Već sutra sve će biti drukčije. Drugi će vas pitati što vi mislite o određenoj temi, a vi ono što mislite izrecite diplomatsk­i. Pomozite ako treba.

RIBE

(19. veljače - 20. ožujka)

VIŠE NE MOŽETE IDEALIZIRA­TI SVOJU NAJDRAŽU OSOBU

Više ne možete idealizira­ti svoju najdražu osobu, jer vas stvarnost očito razuvjerav­a. Prihvatite je.

Ne morate uvijek biti na usluzi drugima. Ovaj put možete se malo više posvetiti sebi.

Strpljen, spašen.

 ?? ?? ZLATNO DOBA PIRATSTVA prikazano je na dosadan i zastario način, a repetitivn­e pomorske bitke u nedostatku kvalitetno­g popratnog sadržaja brzo postaju dosadne
ZLATNO DOBA PIRATSTVA prikazano je na dosadan i zastario način, a repetitivn­e pomorske bitke u nedostatku kvalitetno­g popratnog sadržaja brzo postaju dosadne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia