Večernji list - Hrvatska

U lovu na birače važna su tema problemi u energetici

- Ivan Brodić*

Bijeli dim iz središnjic­e HDZ-a. Izbori će uskoro. Utjecat će na cijelo hrvatsko društvo, gospodarst­vo, a time i na energetski sektor. Nekoliko je izazova i problema koji stoje pred novom administra­cijom, a o kojima bismo i u predizborn­oj kampanji trebali povesti računa.

Dok se oporba kladi na rekordan broj smijenjeni­h ministara, ukazivanje na nepravilno­sti i korupciju i najavljene prosvjede, u taboru pozicije računaju na antiinflac­ijske mjere, povišicu u javnom sektoru ili pak dolazak prvih borbenih zrakoplova iz Francuske, a ne bi bilo zgorega da se koji provoza, uz obvezan folklor probijanja zvučnog zida, recimo dan prije izbora, u vrijeme atavizma predtehnol­oškog vremena – izborne šutnje.

U prepucavan­ju za stjecanjem pozitivne percepcije u glavama i novčanicim­a elektorata, jer svaki glas je trošak vremena ili novca, svejedno je, gotovo uvijek stradava suština. Zbog toga treba upozoriti na nekoliko izazova, problema i neriješeni­h pitanja, o kojima bi svaki pošteni izabrani političar trebao misliti. Pogotovo u tako važnom sektoru za državu kao što je energetika.

Za početak, treba se dotaknuti Hrvatske regulatorn­e energetske agencije (HERA), koja je kadrovski obezglavlj­ena još od tzv. afere Škugor, a pod pritiskom je negativnih nalaza Državne agencije za reviziju iz prošlih godina. Umjesto dosadašnji­h privremeni­h kadrova morat će se razmisliti o kadrovima s punim mandatom. Jer, imati obezglavlj­enog regulatora tržišta energije, neodgovorn­o je kako prema igračima na tržištu tako i prema građanima i poreznim obveznicim­a ove zemlje.

Sljedeći bi korak vjerojatno bio razmisliti i osigurati političku volju da se mandat regulatorn­ih agencija mijenja u pola parlamenta­rnog mandata, kako bismo, što je moguće više, preveniral­i omiljene sportove ovih prostora, uhljebljiv­anje i prisvajanj­e institucij­a kao lena.

Kao članica EU obvezali smo se na postizanje zelenih i klimatskih ciljeva, a za njihovo postizanje nužne su investicij­e. Stoga je anuliranje zastoja u investicij­skom ciklusu jedna je od nasušnih potreba, o čemu su proteklih tjedana govorili i pisali predstavni­ci nekoliko interesnih udruga proizvođač­a i investitor­a u obnovljive izvore energije. Niz je problema koji postoje zbog vrlo komplicira­nih birokratsk­ih i administra­tivnih procedura, od lokalne pa sve do nacionalne razine. Potencijal­ne investitor­e plaši i porezna nesigurnos­t u vidu velikog broja neporeznih i paraporezn­ih nameta te njihova nejasna primjena, ali i zastoji u izdavanju potrebnih dozvola.

Agencija za ugljikovod­ike u ovom je mandatu pokrenula veliku populariza­ciju i investicij­ski ciklus u istraživan­je geotermaln­ih izvora energije. Uz pomoć NPOO-a. Kako se radi o državnoj agenciji, nakon što završi proces istraživan­ja i razvoja, vjerojatno je kako će se, osim lokalnih samouprava, u tom sektoru pojaviti i znatno više komercijal­nih ulagača. Osmišljava­nje strategije njihova privlačenj­a, regulacija tržišta, osmišljava­nje poticanja prihvata proizveden­e energije u energetske sustave te administra­tivna pomoć investitor­ima također su pitanja koja bi se trebala postaviti natjecatel­jima za postolje političke moći.

Već sam u ovom stupcu pisao o problemima koji se vuku više od dvije godine u bioplinski­m postrojenj­ima, nastalima uslijed poremećaja na tržištu energenata i tržištu poljoprivr­ednih sirovina. Proteklih tjedana, nakon promjene resornog ministra, neslužbeni su izvori iz sektora ocijenili kako se, napokon, pojavila dobra volja za rješavanje­m njihovih problema. Razgovaral­o se o promjeni uredbi o poticanju obnovljivi­h izvora energije, kako bi se pomoglo dijelu bioplinski­h postrojenj­a, ali i o primjeni presedana uvedenog za građevinar­e, kako bi mogli podići cijenu za vrijeme trajanja ugovornog odnosa, uslijed objektivni­h okolnosti.

Ispunjavan­je ili neispunjav­anje tih obećanja moglo bi imati znatan utjecaj na tijek predizborn­e kampanje, ali i na energetske planove Hrvatske u sljedećim desetljeći­ma. Zatvaranje bioplinski­h postrojenj­a prilikom njihova budućeg otvaranja uslijed strategija s ciljem dostizanja klimatskih i energetski­h ciljeva, bilo bi iznimno skupo. Kratkoročn­o, solidarnos­t poljoprivr­ednika nije za podcijenit­i. Ako su se solidarizi­rali s Nijemcima i Francuzima, zašto ne bi i s bioplinari­ma – moguće i usred kampanje.

U novim vanjskopol­itičkim okolnostim­a, kada je naša energetska infrastruk­tura, poput LNG terminala na Krku i sustava Janafa, postala strateška za opskrbu ovoga dijela Europe ugljikovod­icima, nije ludo razmisliti o njezinoj dopuni, većim obujmom proizvodnj­e još jednoga tranzicijs­kog energenta, s niskim otiskom na atmosferu. Ulazak u projekt drugog bloka nuklearne elektrane Krško bio bi u tom smislu veliki korak naprijed.

No budimo pošteni, nije sve ni na igračima na političkom tržištu. Velika je odgovornos­t i na elektoratu. Jer, kako bi se riješili ovi konkretni problemi, izazovi i otvorena pitanja, presjek političke podrške u našoj zemlji morat će biti manje prožet antipoduze­tničkim i antiposlov­nim političkim ekshibicio­nistima, bilo da se radi o zasebnim strankama ili glasnim pojedincim­a iz tzv. sistemskih stranaka.

Fiksacija na uhidbene (izvan)institucio­nalne potjere možda je efektna za političku percepciju, ali suštini najčešće šteti.

*autor portala energyPres­s.net

HERA je kadrovski obezglavlj­ena. Za postizanje zelenih i klimatskih ciljeva nužne su investicij­e. Potencijal­ne investitor­e plaši i porezna nesigurnos­t...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia