Večernji list - Hrvatska

Prema sadašnjem švedskom modelu, svi su 18-godišnjaci obvezni ispuniti obrazac za novačenje, ali ih samo manji dio bude pozvan u vojsku. Glavni kriterij je dobrovoljn­ost

- Danijel Prerad

U sjeni skandala oko ruskog presretanj­a rasprave visokih njemačkih časnika vezanih uz rakete Taurus i njihovu moguće isporuku Ukrajini, njemački ministar obrane Boris Pistorius otputovao je na dulji planirani put u Švedsku, Norvešku i Finsku. Razlog je putovanja vidjeti kako u tim državama funkcionir­a služenje vojnog roka, a koji Njemačka planira uskoro vratiti.

Rok do 1. travnja

Govoreći o skandalu, jučer je Pistorius rekao da se jedan sudionik vojnog poziva na visokoj razini u Ukrajini koji je presrela Rusija greškom priključio preko nesigurne linije i da sami njemački komunikaci­jski sustavi nisu bili ugroženi.

– Rusija je vjerojatno slučajno presrela raspravu među visokim dužnosnici­ma njemačkog zrakoplovs­tva putem opsežnog nadzora – dodao je Pistorius dok je predstavlj­ao prve rezultate istrage o curenju informacij­a koje je osramotilo Njemačku i potaknulo pitanja o njezinoj obavještaj­noj sigurnosti.

– Sudionik se javio iz Singapura, gdje se održavao aeromiting. Takav događaj privukao je visoke europske vojne dužnosnike, pa je postao meta ruskih sigurnosni­h službi. Dakle, moramo pretpostav­iti da je pristup ovoj Webex konferenci­ji bio slučajan pogodak u okviru širokog, raštrkanog pristupa – rekao je Pistorius komentiraj­ući snimku, za koju u Rusiji tvrde da dokazuje sudjelovan­je NATO država u planiranju udara na ruske ciljeve na okupiranom području Ukrajine.

Pistorius se ovog tjedna u Skandinavi­ji nada pronaći odgovaraju­ći model služenja vojnog roka koji bi mogao primijenit­i u Njemačkoj. Vojni rok suspendira­n je 2008., ali u međuvremen­u su nastali veliki kadrovski problemi u njemačkoj vojsci. S obzirom i na aktualnu geopolitič­ku

U sjeni skandala o prisluškiv­anju, njemački ministar obrane Pistorius otputovao je na dulji put u Švedsku, Norvešku i Finsku

situaciju, Pistorius mjesecima naglašava potrebu ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka. Službama je dan zadatak da do 1. travnja “predstave opcije za njemački model vojne službe koji daje skalabilan, prijetnjam­a prilagođen doprinos nacionalno­j otpornosti u kratkom roku”.

Pistorius u svojim izjavama vezanim uz tu temu posebno ističe švedski model vojnog roka. Ondje su zamrznuli vojni rok 2010. godine, no opet su ga aktivirali od 2018. jer su

 ?? ??
 ?? ?? NJEMAČKI MINISTAR OBRANE Rusija je vjerojatno slučajno presrela raspravu među visokim dužnosnici­ma njemačkog zrakoplovs­tva putem opsežnog nadzora, rekao je ministar obrane Boris Pistorius (desno)
NJEMAČKI MINISTAR OBRANE Rusija je vjerojatno slučajno presrela raspravu među visokim dužnosnici­ma njemačkog zrakoplovs­tva putem opsežnog nadzora, rekao je ministar obrane Boris Pistorius (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia