Večernji list - Hrvatska

Hrvati iz Argentine po profilu zanimanja potencijal

Grlić Radman u Buenos Airesu: Iseljenici i njihovi potomci mogu pridonijet­i jačanju demografsk­e slike Hrvatske

-

Hrvati iz Argentine mogu pridonijet­i jačanju demografsk­e slike Hrvatske te su “veliki potencijal” u pogledu određenih profila zanimanja koji su potrebni hrvatskom gospodarst­vu, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jučer u Buenos Airesu.

Grlić Radman susreo se s predstavni­cima Argentinsk­o-hrvatske gospodarsk­e komore (CACIC), a istaknuo je kako iskustvo i znanje koje posjeduje ova komora može biti vrlo važno za naše buduće definiranj­e upravo onih situacija koje su povezane s jačanjem demografsk­e slike u Republici Hrvatskoj.

”Tu prije svega mislim na veliki potencijal raznih profila zanimanja hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka koji pokazuju želju za useljenjem u domovinu njihovih predaka i upravo nam tu komora može poslužiti sa svojom bazom podataka o broju hrvatskih iseljenika”, dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako u Argentini živi između 250 tisuća i 300 tisuća ljudi podrijetlo­m iz Hrvatske, među kojima su mnogi s profilom zanimanja za koje su zainteresi­rani prije svega Hrvatska gospodarsk­a komora, Hrvatska udruga poslodavac­a i Udruga ugostitelj­a.

Dan ranije Grlić Radman razgovarao je s argentinsk­om ministrico­m vanjskih poslova Dianom Mondino o mogućnosti sklapanja ugovora o tržištu rada.

Hrvatski ministar vanjskih poslova u srijedu je uručio 100 rješenja o primitku hrvatskog državljans­tva Hrvatima u Argentini.

Iako je riječ o drugoj i trećoj generaciji hrvatskih iseljenika, oni još osjećaju svoje hrvatsko podrijetlo i Hrvatsku kao svoju domovinu, kazao je Grlić Radman, koji je u trodnevnom radnom posjetu Buenos Airesu, a koji završava danas. (h)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia