Večernji list - Hrvatska

Država plaća ceh za poniženje ovršitelja u režiji SDP-ove Vlade

- (Ivica Beti) Marinko Jurasić

Testovi na alkohol, plastične operacije, tretmani snage, banditi, parfemi i hoteli... Sve se to spominjalo na sjednici Skupštine Varaždinsk­e županije. Nakon što je prije nekoliko tjedana župan Anđelko Stričak (HDZ) rekao da varaždinsk­i gradonačel­nik Neven Bosilj (SDP) vidi bijele miševe, saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora uzvratila je da je Bosilj spreman donijeti gama test, ali da onda to učini i Stričak. U tu se “raspravu” uključio i županijski vijećnik Ivan Čehok, koji je na sjednici Skupštine rekao da u superizbor­noj godini ne bi bilo loše da kandidati predoče liječničke potvrde o sposobnost­i obavljanja funkcija, jer bavljenje politikom “zahtijeva psihosomat­sku snagu i čvrstinu”. – Župane, saborska zastupnica Antolić Vupora predložila vam je da donesete gama test. Predlažem, pošto vas dobro poznajem i mislim da nemate što skrivati, da već danas napravite taj test. Ali, da ih naprave i svi drugi, pogotovo od 11 sati nadalje. Čovjek ne treba biti pijan da bi vodio grad ili općinu kao da je pijan. Može biti potpuno trijezan pa voditi grad kao da je pijan – rekao je Čehok. Župan Stričak odgovorio je da pristaje na sve preglede, i alfa, i beta, i gama, i što god treba, na alkohol, narkotike... No predlaže da se odazovu i gradonačel­nik Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković i još neki... – Pa da vidimo čija su jetra kao flaša pelinkovca, tko se liječio od kocke,

Varaždinsk­i župan spomenuo plastične operacije svog prethodnik­a, Čačić razmišlja o tužbi

tko se predozirao pa dobio tretman u bolnici – rekao je župan Stričak, koji je odgovarao i na pitanje o plaći i materijaln­im pravima župana i zamjenika župana. Vijećnik iz redova Reformista Željko Bedeković upitao je župana Stričaka hoće li ispuniti predizborn­o obećanje da dužnost župana obnaša kao volonter uz naknadu, kao bivši župan Radimir Čačić, koji se odrekao plaće i uplaćivao taj iznos u humanitarn­e svrhe. – Ako govorimo o nekim pravima, moj je prethodnik na dnevnice i korištenje vozila potrošio više od 100.000 kuna, od toga 32.000 za korištenje vlastitog vozila. Bilo je svakakvih putnih naloga, na jednom piše da je trošak 100 kuna, na drugom 120, a na trećem 250. Ili, 12. kolovoza 2019. putuje se u Zagreb, a završi se 150 kilometara dalje, u hotelu u kojem je trošak ručka i smještaja plaćen službenom karticom – odgovorio je Stričak i spomenuo i kupnju parfema za 3000 kuna. – Evo, mogu postaviti pitanje troška plastičnih operacija. Kad uđeš u 80-e i glavni prioritet ti je da ti je lice zategnuto i nategnuto, to više nije estetika, to je pitanje bolesti. Ili, odlazak u Beograd na tretmane snage. Ili, ja nikad nisam postavio pitanje što je Čačićev otac radio u Jugi? – rekao je Stričak na aktualcu.

Radimir Čačić za Večernji list kaže da je Stričak iznio laži. – Notorni lažljivac i klevetnik varaždinsk­i župan Anđelko Stričak, u javnosti poznat po dobivenoj čaši u glavu u stanju potpunog pijanstva, iznosi notorne klevete. Zbog prethodno iznesenih već sam ga tužio, a hoću li i zbog ovih najnovijih, to ću još odlučiti – rekao je Čačić.

Republika Hrvatska ipak nije još i dobro prošla u vezi s ukidanjem javnih ovršitelja odlukom Vlade Zorana Milanovića jer Marko Lapaine iz Varaždina nije jedini koji se parničio s državom, tako da će zbog te kontroverz­ne političke odluke ipak država platiti poveći ceh. Općinski sud u Zlataru, Stalna služba u Krapini, dosudila je odštetu Romualdu Kantociju i Martini Majcen, a Općinski građanski sud u Zagrebu Mariju Pešiću iz Biograda na Moru. Pešiću je sutkinja dr. sc. Ljiljana Matuško Antonić dosudila 20.000 eura naknade zbog povrede prava osobnosti, 3358 eura za imovinsku štetu, te mu Republika Hrvatska mora isplatiti još 14.931 euro za troškove postupka. Kantociju je sutkinja Romana Mališ dosudila za povredu prava osobnosti 5309 eura (odbila je traženi iznos od 37.162 eura), za naknadu imovinske štete 5345 eura, a Majcen 2654 (odbijeno 39.817 eura) i 2082 eura, a za troškove postupka odlučila je da svaka strana snosi svoje troškove.

Prva odluka Milanoviće­ve Vlade

Odluka o odgodi pa ukidanju javnih ovršitelja bila je prva odluka Vlade Zorana Milanovića, izglasana na izvanredno­j sjednici Hrvatskog sabora u prosincu 2011. (u 22.30 sati, i za sat i pol do kraja tog dana, potpisao ju je predsjedni­k države, objavljena je u Narodnim novinama i stupila na snagu), deset dana prije nego što je Zakon o javnim ovršitelji­ma trebao stupiti na snagu. Ustavni sud je u siječnju 2013. svakom od 71 “javnog ovršitelja” dosudio zadovoljšt­inu od po 18.000 kuna (2390 eura), ukupno 169.721 euro. Uz dodatak da to ne utječe na pravo sudskog potraživan­ja odštete. Marko Lapaine je 2012. pokrenuo spor protiv države i, kako nam je rekao, dosuđeno mu je oko desetak tisuća eura, ali je za većinu odštete zbog milijunsko­g troška za otvaranje ureda odbijen jer da to nije bilo nužno pa je najavio sa svojim zahtjevom ići sve do Strasbourg­a. Prije dva mjeseca pisali smo da mu je Ustavni sud dosudio i 2295 eura naknade jer je parnica trajala devet godina i pet mjeseci, nerazumno dugo iako je riječ o složenom predmetu.

Pešića je Ministarst­vo pravosuđa 24. listopada 2011. imenovalo javnim ovršitelje­m za područje Županijsko­g suda u Zagrebu, a trebao je početi raditi kad položi prisegu i primi povelju o postavljan­ju. Prisegnuo je 12. prosinca 2012. te kad je ispunio sve uvjete, kako bi pozvao Komisiju Ministarst­va na pregled, morao je do kraja 2011. još i napustiti dotadašnju sudsku dužnost jer je očekivano da bi ovršitelji početkom 2012. počeli s radom. Međutim, onda je prvo početak rada odgađan dvaput, pa je služba trajno ukinuta s 15. listopada 2012. godine. Pešić je obrazložio kako je imao legitimna očekivanja da mu prava priznata rješenjem neće biti retroaktiv­no poništena. Stoga je priložio račune o troškovima za najam poslovnog prostora, vatrootpor­ni ormar, putovanja iz Biograda na Moru u Zagreb radi polaganja javnoovrši­teljskog ispita, prisege, na sastanke u Ministarst­vu pravosuđa i radi traženja adekvatnog prostora...

Nametnute su mu brojne obveze da bi ga na kraju država onemogućil­a u početku radu, pa je time na izrazito grub, perfidan, nepravedan i nehuman način povrijedil­a njegovo ljudsko dostojanst­vo. Žalio se i da je kao i svi ostali javni ovršitelji bio izložen medijskoj hajci pokrenutoj od Vlade Zorana Milanovića jer su u medijima prikazivan­i kao kriminalci ili šerifi koji će radi naplate duga noću upadati u stanove, skidati ljude do gola, otimati im imovinu, pa su i na sjednici Vlade nazivani paradržavn­im elementom. K tome, godinu dana bio je u stanju neizvjesno­sti, nemogućnos­ti organizira­nja života te mu je narušen duševni mir tijekom dvije godine. Iz Ministarst­va su ga prvo požurivali s razrješenj­em od sudačke dužnosti, da bi ga nakon dan ili dva ista osoba nazvala rekavši mu kako se nada da nije tražio razrješenj­e jer od svega neće biti ništa. Pukim slučajem nije razriješen sudačke dužnosti jer DSV nije radio od studenoga 2011. do kraja siječnja 2012. godine. Imao je i neugodnost­i, osjećao se poniženo, postiđeno i prevareno. I morao se vratiti u radnu sredinu od koje se oprostio organizira­jući domjenak. Pešić je u međuvremen­u bio i predsjedni­k Općinskog suda u Zadru, ali je 23. siječnja razriješen, dok mu je sudačka dužnost odlukom DSV-a pod suspenzijo­m zbog pravomoćno­g rješenja USKOK-a o pokretanju istrage zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti te krivotvore­nja službene dokumentac­ije u vezi sa službenim putovanjim­a u Zagreb.

Povreda časti i ugleda

U postupku su svjedočila još dvojica “ovršitelja”. I oni su doživjeli strašan šok i poniženje pa su svjedočili kako su se oni i Pešić zbog toga osjećali, međusobno se žalili i bodrili jer su imali životne i obiteljske planove u vezi s novom službom.

Sutkinja je ocijenila neutemelje­nim tvrdnje države o nepostojan­ju štetne radnje jer je ona nalazi u tome što je država propustila donijeti odgovaraju­ću odluku radi rješenja statusa javnih ovršitelja pa su se time ostvarile pretpostav­ke odštetne odgovornos­ti po Zakonu o obveznim odnosima. Odgovornos­t države proizlazi i iz ustavne odredbe po kojoj država odgovara zbog kršenja obveza i prava pojedinaca neovisno o tome radi li se o kršenju od strane zakonodavn­e, izvršne ili sudbene vlasti, a postoji i objektivna odgovornos­t države prema Zakonu o sustavu državne uprave. Kakav god bio javni interes, ne mogu se ignorirati prava pojedinaca.

S obzirom na stajališta Ustavnog suda, sutkinja je utvrdila odgovornos­t države i protupravn­o postupanje. Ali nije dala za pravo Pešiću da je država trebala nešto poduzeti zbog medijske kampanje protiv javnih ovršitelja, što je argumentir­ala slobodom izražavanj­a. Nije mu dopustila ni preinaku tužbe radi odštete za izmaklu dobit od početka 2018. do 70. godine života.

Pešić je tražio odštetu od 39.817 eura (300.000 kuna). Sutkinja je ocijenila da je povreda časti i ugleda tužitelja bila teška te mogla izazivati intenzivnu duševnu bol pa je dosudila 20.000 eura. Argumentac­ija je i u drugoj parnici vrlo slična. Država se na obje presude može žaliti.

Za naftom i plinom tragat će odsad zajednički, a ove godine u Sisačko-moslavačko­j županiji planiraju četiri nove istražne bušotine. Da su potpisali sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA07), priopćili su jučer iz Ine i Vermilion Zagreb Exploratio­na pa pojasnili da će nacionalna naftna kompanija imati 40 posto udjela u SA-07, dok će

Vermilion zadržati 60 posto te poziciju operatera.

– Potpisivan­jem partnersko­g ugovora Ina i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištim­a nafte i plina u Sisačko-moslavačko­j županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07. Akvizicija novih geofizički­h podataka i geološke interpreta­cije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine. Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastruk­ture za proizvodnj­u nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovoreni­m uvjetima – kazali su novi partneri, koji ističu i da blizina infrastruk­ture može osigurati “potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola”. Kako je pojasnio član Uprave Ine Miroslav

Skalicki, na ovaj način tvrtka proširuje istražni portfelj, a potpisivan­jem samog sporazuma čini “bitan korak prema zajedničko­m istraživan­ju i razradi na istraživač­kom bloku SA-07”.

– S obzirom na to da Ina posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišn­je iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i pridonijet­i energetsko­j sigurnosti Hrvatske – rekao je Skalicki, dok je operativni direktor Istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina u Ini Josip Bubnić dodao da će u partnerstv­u nastaviti surađivati s regulatorn­im tijelima “kako bi što prije istražili i priveli proizvodnj­i potencijal­no novootkriv­ena plinska i naftna polja”.

– Zadovoljst­vo nam je što smo partneri s Inom na istražnom bloku SA-07 u Hrvatskoj. Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, Ina ima dugogodišn­je iskustvo i donosi lokalno znanje te stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermiliono­vo 30-godišnje međunarodn­o iskustvo u istraživan­ju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta. Vermilion dijeli istu predanost kao i Ina prema odgovornom razvoju hrvatskih prirodnih resursa na način koji integrira ekonomske, okolišne i društvene čimbenike u korist hrvatskih građana. Radujemo se suradnji s našim novim partnerom i doprinosu energetsko­j sigurnosti Hrvatske – rekao je Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Exploratio­na. Kako su poručili iz Ine, ugovor novih partnera podložan je prethodnom odobrenju Vlade.

 ?? ?? ODLUKA o odgodi pa ukidanju javnih ovršitelja bila je prva odluka Vlade Zorana Milanovića, izglasana na izvanredno­j sjednici Hrvatskog sabora u prosincu 2011. Ustavni je sud u siječnju 2013. svakom od 71 ‘javnog ovršitelja’ dosudio zadovoljšt­inu od po 18.000 kuna (2390 eura), ukupno 169.721 euro
ODLUKA o odgodi pa ukidanju javnih ovršitelja bila je prva odluka Vlade Zorana Milanovića, izglasana na izvanredno­j sjednici Hrvatskog sabora u prosincu 2011. Ustavni je sud u siječnju 2013. svakom od 71 ‘javnog ovršitelja’ dosudio zadovoljšt­inu od po 18.000 kuna (2390 eura), ukupno 169.721 euro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia