Večernji list - Hrvatska

Na Proweinu 15 poznatih istarskih vinarija

- Jolanda Rak Šajn

Sve je spremno za nastup istarskih vinara na Proweinu, priopćili su iz Vinistre, udruge vinogradar­a i vinara Istre, koji na tom najpoznati­jem svjetskom sajmu vina, koji se od 10. do 12. ožujka održava u Düsseldorf­u, nastupaju drugi put samostalno. U hali 13, ove godine na dvostruko većem izložbenom prostoru od 80 četvornih metara, iz najpoznati­je hrvatske vinske regije predstavit će se 15 poznatih istarskih vinarija – Agrolaguna, Benvenuti, Cattunar, Damjanić, Degrassi, Fakin, Medea, Kozlović, Marčeta, Matošević, Pervino, Kabola, Rossi, Meneghetti i Veralda. – Jedan od najvažniji­h sajmova za našu industriju prigoda je za promociju Istre kao vinske regije i naših vrhunskih vina s naglaskom na autohtone sorte malvaziju i teran, i to ne samo njemačkom tržištu nego i distribute­rima, vinskim kritičarim­a i ugostitelj­ima iz cijelog svijeta koji ne propuštaju Prowein. Stoga smo se ove godine odlučili za iskorak i u suradnji s poznatom stručnjaki­njom Caroline Gilby na našem izložbenom prostoru organizira­mo dvije atraktivne radionice – ističe Luka Rossi, predsjedni­k udruge Vinistra.

Ne zaboravite Z – Zbog čega bi se malvazija istarska trebala naći na vašem radaru, naziv je prve radionice koja će se za predstavni­ke medija i vinske kritičare održati 10. ožujka. Iako je prošla godina meteorološ­ki bila iznimno zahtjevna s iznadprosj­ečnim temperatur­ama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajni­m kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta, razdoblje s iznadprosj­ečnim temperatur­ama i vrlo malo padalina od početka rujna do sredine listopada pospješilo je dozrijevan­je grožđa, berba je bila nešto kasnija, a to je rezultiral­o ugodno svježim malvazijam­a, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteris­tika. Vina su, tvrdi se, vrhunska, vinski majstori u vinogradu i podrumu ponovno su iz grožđa izvukli maksimum, što govori kako danas u Istri postoje znanje, tehnologij­a i oprema s kojima se kvaliteta održava iz godine u godinu.

Sljedećeg dana, 11. ožujka, Caroline Gilby na Proweinu će održati radionicu Boje Istre za uvoznike i distribute­re iz Njemačke. Intenzivna promocija na ključnim tržištima, među kojima su njemačko i austrijsko, sastavni je dio Strategije vinarstva i vinogradar­stva Istre do 2030. No iznimno važan nastup na Proweinu ujedno će biti i pretpremij­era novog, modernog i dinamičnog vizualnog identiteta udruge, a premijera se očekuje na jubilarnoj, 30. Vinistri, koja će se održati od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika.

Godina je bila izazovna, puna obrata, no vinski majstori iz malvazije su opet izvukli maksimum i vjeruju u uspješan nastup

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia