Večernji list - Hrvatska

Banke vraćaju kamatu na štednju na 0,02 posto

U lipnju se očekuje prvo snižavanje kamata u eurozoni, banke već srezale oročenja iznad šest mjeseci

- (Ljubica Gatarić)

Bez obzira na to što inflacija usporava, Europska središnja banka zadržala je ključne kamatne stope na dosadašnjo­j razini od visokih 4 do 4,75 posto jer nisu posve sigurni da imaju kontrolu nad inflacijom i rastom cijena. Bojazan da bi se pad inflacije mogao zaustaviti vezan je za rast plaća te utjecaj ratnih zbivanja na troškove energije i transporta. Tržišni analitičar­i vjeruju da bi prvo smanjenje kamata moglo nastupiti u lipnju te su se banke već počele ponašati u skladu s takvim očekivanji­ma. “Spore na okidaču” kad se radilo o povećanju kamata na štednju, banke su već počele rezati štediše pa je svugdje u eurozoni prisutna pojava da su kamate na kratkotraj­no oročenu štednju u razdoblju do šest mjeseci veće nego na dulja oročenja. Banke u Hrvatskoj kad je o tome riječ nisu nikakav izuzetak ni tri mjeseca nakon što su krenule s povećanjem kamata na štednju, sad ih već lagano smanjuju, tako da će od proljeća 2025. godine štednja u bankama donositi zanemarivi­h 0,02 posto.

Vraćaju se na 0,02%

Provjerili smo stanje u dvije najveće banke u Hrvatskoj pa tako na štednju oročenu do šest mjeseci Zaba nudi 2,10 posto kamate, a PBZ 1,5 ili 1,6 posto, dok kod oročenja na godinu dana kamata pada na 0,8 do 1 posto. Oročenja dulja od godinu dana gotovo da i nemaju kamate pa su se u PBZ-u vratili na gotovo zanemarivi­h 0,02 posto. Nije stoga ni čudno što se privatna štednja građana seli prema državnim vrijednosn­im papirima, a u petak je sjela i zarada na kamatama (3,67 posto) na hrvatske obveznice kupljene prije godinu dana. Europska središnja banka vjeruje da će prosječna inflacija u eurozoni ove godine pasti na 2,3% (u odnosu na raniju projekciju od 2,7%) jer se cijene energenata stabilizir­aju. Ovih je dana, naprimjer, cijena plina prvi put pala na razinu na kojoj je bila prije dvije godine, odnosno prije početka rata u Ukrajini. Snižavanje kamata već u lipnju pogodovalo bi državama koje već sada imaju nisku inflaciju, no Hrvatska je po inflaciji i dalje znatno iznad prosječnih vrijednost­i. Povijesno povećanje plaća u javnom sektoru moglo bi dodatno pogurati rast cijena, no domaću potrošnju diže i puno novca iz sive zone, samo što se time nitko ne bavi niti u Hrvatskoj postoji ozbiljnije istraživan­je koje se pokazalo razmjere sive ekonomije.

3,4 puta manje nego u Njemačkoj

Kad je riječ o plaćama, Hrvatska je tek prošle godine išla na veće povećanje neto plaća. Podaci Eurostata o godišnjim neto plaćama za 2022. godinu pokazuju da je prosječna hrvatska godišnja plaća te godine iznosila 10.864 eura za samca bez djece te je bila treća najniža plaća u EU. Iza nas su za oko dvije tisuće eura bile Bugarska i Rumunjska te sa stotinu eura manje godišnje plaće Mađarska. U Slovačkoj je prosječna plaća bila 11.760 eura, u Poljskoj 12,0 eura, Sloveniji, Grčkoj i Portugalu oko 15,5 tisuća, Italiji 24,1 tisuća, Njemačkoj 34,4 tisuće eura, Austriji 35,8 tisuća i Irskoj 39,6 tisuća.

Hrvatska i s 15-postotnim povećanjem neto plaća u prošloj godini i dalje zaostaje za plaćama u odnosu na okruženje, tako da ne čudi da se sve više slabije plaćenih radnih mjesta u sektoru usluga popunjava radnicima iz inozemstva. Zadnji podaci pokazuju da svugdje u Europi, pa i kod nas, inflaciju više ne gura hrana, već usluge.

– Domaća inflacija uvelike je uvjetovana uslugama, koje su većinom radno intenzivne i stoga vrlo osjetljive na kretanje plaća – kazala je šefica Europske središnje banke Christine Lagarde. Središnji se bankari nadaju da će povećanje plaća poduzetnic­i pokriti smanjenjem povlačenja dobiti te tako ublažiti utjecaj rasta plaća na inflaciju.

Kad je u pitanju Europa, sve su oči, zapravo, uprte u vodeću njemačku ekonomiju, koja ostaje bez ključnih stupova na kojima se Njemačka razvijala posljednji­h godina, a to su bili jeftina energija iz Rusije, ekspanzija u Kini, slobodna svjetska trgovina i bezuvjetno sigurnosno jamstvo SAD-a. Procjenjuj­e se da će njemačka ekonomija ove godine rasti između minus 0,2 do plus 0,2, dok bi god nas povećanje moglo biti oko tri posto.

Prosječna godišnja plaća u RH 10.864 eura, u Sloveniji 15.500, Italiji 24.100, Njemačkoj 34.400, Austriji 35.800 i Irskoj 39.600

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia