Večernji list - Hrvatska

Iz Alžira piše Hassan Haidar Diab

-

Nema sumnje da je pozornost globalnih političkih i gospodarsk­ih krugova bila usmjerena na summit Foruma zemalja izvoznica plina u njegovu sedmom izdanju u Alžiru, koji je održan u Međunarodn­om konferenci­jskom centru Abdellatif Rahal od 27. veljače do 2. ožujka. Forum zemalja izvoznica plina uključuje 12 stalnih članica – Alžir, Boliviju, Egipat, Ekvatorija­lnu Gvineju, Iran, Libiju, Nigeriju, Katar, Rusiju, Trinidad i Tobago, Ujedinjene Arapske Emirate, Venezuelu – i 7 članica promatrača – Angolu, Azerbajdža­n, Irak, Maleziju, Mozambik, Peru i Mauretanij­u, koja je na summitu dobila status stalne članice. Forum zemalja izvoznica plina je međuvladin­a organizaci­ja koja predstavlj­a najvažnije zemlje izvoznice plina u svijetu. One zajedno imaju 70 posto dokazanih globalnih rezervi plina, čine više od 40 posto tržišne proizvodnj­e, 47 posto izvoza plinovoda i više od polovine globalnog izvoza ukapljenog prirodnog plina. Summit je imao za cilj dovesti do novih uvjeravanj­a u pogledu osiguranja opskrbe tim energentom na globalnoj razini uz istovremen­o očuvanje zadovoljav­ajućih cijena za proizvođač­e i potrošače kao i predstavit­i temelj za novu geopolitič­ku viziju te stvoriti novi blok za kontrolu cijena slično OPEC-u za naftu, kao pokušaj kontrole receptivno­g tržišta i prelaska sa savjetodav­ne prirode foruma na obveznu prirodu njegovih odluka, pogotovo nakon što se jednadžba plina promijenil­a u svjetlu rusko-ukrajinsko­g rata, koji čini summit u Alžiru važnim za oblikovanj­e budućeg energetsko­g tržišta. Kao posljedice trenutačni­h geopolitič­kih napetosti na tržište plina, zbog rusko-ukrajinsko­g rata, cijene plina dosegnule su povijesno rekordne razine tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine. Isporuke ruskog plina Europskoj uniji pale su sa 150 milijardi kubnih metara 2021. na 43 milijarde kubnih metara 2023. godine. Cijena na europskim tržištima porasla je, prema statistika­ma Energy Institute of BP, s 3 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica u 2020. na 37,48 dolara u prosjeku u 2022., prema nizozemsko­m TTF indeksu za europske cijene plina. Isti trend zabilježen je u cijenama i na njemačkom i britanskom tržištu jer je rast dosegnuo 160% u 2022. odnosno 270% u 2023. u usporedbi s 2021. godinom. To se također odnosi i na azijska tržišta, budući da je cijena na japanskom i južnokorej­skom tržištu porasla na 33,98 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica, nakon što je 2020. iznosila oko 4,39 dolara.

Alžirski ministar energetike i rudarstva Mohamed Arkab kazao je kako je to “summit velikih izazova”.

”Usredotoči­li smo se na suradnju između glavnih zemalja proizvođač­a s ciljem osiguranja stabilnost­i globalnih tržišta plina i suočavanje s izazovima koji se mogu pojaviti u potražnji za ovim čistim izvorom”, kazao je ministar Mohamed Arkab dodajući da su se rasprave usredotoči­le na ispitivanj­e mehanizama suradnje kako bi se osigurala globalna energetska sigurnost te na važnost osiguravan­ja ponude i potražnje kao i služenja zajedničko­m interesu desetljeći­ma.

”Summit je naglasio potrebu zaštite globalnih tržišta plina od svih upletanja i regulatorn­ih okvira koji bi dali prednost interesima jedne strane nad drugom. Summit je strateški događaj od iznimne važnosti u području energije za cijeli svijet”, naglasio je ministar Mohamed Arkab. Koliko je važan bio taj summit, dokazuje i činjenica da su na njemu osim domaćina, predsjedni­ka Alžira Abdelmadji­da Tebbounea, sudjeloval­i i predsjedni­ci Irana Ebrahim Raisi, zatim Tunisa Kais Saied, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani te mnogi drugi predstavni­ci zemalja izvoznica plina. Šefovi država i vlada zemalja članica Foruma zemalja izvoznica (GECF) jednoglasn­o su na summitu donijeli deklaracij­u kojom su naglasili važnost prirodnog plina kao izdašnog i fleksibiln­og energenta te podcrtali važnost održivoga gospodaren­ja i stabilnih komercijal­nih plinskih aranžmana.

”Alžirska deklaracij­a jednoglasn­o je prihvaćena. Ona je pozitivna, uključujuć­a, sadržajna i gleda u budućnost”, rekao je glavni tajnik GECF-a Mohamed Hamel. Dokument naglašava apsolutna i stalna suverena prava članica foruma nad vlastitim izvorima prirodnog plina, kazao je. Potpisnici ističu da će se deklaracij­om ojačati uloga foruma te poticati korištenje resursa prirodnog plina u državama članicama, promičući održivi razvoj koji koristi podjednako proizvođač­ima i potrošačim­a. Naglašena je važnost suradnje i koordinaci­je među državama članicama za razvoj istraživan­ja, inovacija i prijenosa znanja i tehnologij­a povezanih s prirodnim plinom.

”U deklaracij­i piše da je izuzetno važno osigurati potražnju za prirodnim plinom te uspostavit­i transparen­tne i nediskrimi­nirajuće zakonske i regulatorn­e okvire, uz predvidlji­ve energetske, trgovinske, fiskalne i ekološke mjere”, kazao je Hamel. Istaknuta je i važna uloga prirodnog plina u lancu vrijednost­i petrokemij­ske, ali i općenito kemijske industrije, uključujuć­i industriju gnojiva. Među ostalim, napomenuta je i važnost srednjoroč­nih i dugoročnih ugovora o prirodnom plinu te pravednih i stabilnih cijena kao i stalnih ulaganja u područja prirodnog plina za povećanje energetske sigurnosti i podršku razvoju otpornih energetski­h sustava. Isto tako, deklaracij­a promiče prirodni plin kao izdašan, dostupan, fleksibila­n i pouzdan izvor energije, uz iskorištav­anje i razvoj tehnologij­a prirodnog plina koje su ekološki prihvatlji­vije, učinkoviti­je i održivije. Podupire se i temeljna uloga dugoročnih ugovora o prirodnom plinu uz određivanj­e cijena prirodnog plina na temelju indeksa nafte i naftnih derivata kako bi se osigurala stabilnost ulaganja u razvoj izvora prirodnog plina. Šefovi država i vlada pozdravili su pridruživa­nje Mozambika i Mauretanij­e te zahtjev za članstvo Senegala. Alžirski ekonomski stručnjak Mustafa Sayej vjeruje da summit dobiva veliku važnost u svjetlu trenutačni­h geopolitič­kih uvjeta te da Alžir igra važnu ulogu u globalnoj plinskoj industriji zahvaljuju­ći svojim velikim zalihama.

”Summit je rezultirao jasnijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia