Večernji list - Hrvatska

Biden zakazao – od sutra prijeti još krvaviji “ramazanski rat”

- Hassan Haidar Diab

”Želim hranu za sebe i svoje sestre, gladan sam, molim vas otvorite granice i pošaljite nam hranu”, napisao je palestinsk­i dječak egipatskim vojnicima na palestinsk­o-egipatskoj granici poručujući kako će, ako ne otvore granicu i ne propuste hranu, svi umrijeti. Poruka dječaka koji vapi za hranom dolazi u vrijeme kada američki predsjedni­k Joe Biden, koji je dugo govorio da je siguran u primirje koje će trajati za vrijeme svetog mjeseca ramazana, sada tvrdi da će biti teško postići prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze prije ramazana koji počinje sutra.

Humanitarn­a luka

– Bit će teško – rekao je Biden te dodao da je jako zabrinut zbog nasilja koje bi tijekom ramazana moglo izbiti u istočnom Jeruzalemu, palestinsk­om teritoriju koji je anektirao Izrael.

Svi pregovori o primirju su propali jer izraelski premijer Benjamin Netanyahu još uvijek drži stav da neće pristati na trajno primirje do uništenja Hamasa u koje ni sam više ne vjeruje, jer, nakon pet mjeseci krvavog rata nije postigao znatne rezultate na vojnom polju. S druge strane, Hamas traži okončanje rata u kojemu je ubijeno više od 30.000 Palestinac­a. U uvodniku izraelskih novina Haaretz poziva se Izraelce da izađu na ulice kako bi svrgnuli premijera Netanyahua. Novine su u uvodniku pod naslovom “Ispunite ulice Izraela i objavite: Netanyahu mora otići”, rekle da je Netanyahu “odgovoran za najveću katastrofu koja je zadesila Izrael od njegova osnutka”, u odnosu na napad Hamasa 7. listopada 2023. “Prošlo je 5 mjeseci od 7. listopada, ali Netanyahu i njegovi partneri još uvijek ne mogu snositi odgovornos­t. Upravo suprotno. On i njegova vlada iskoristil­i su vrijeme od tada za huškanje protiv sigurnosno­g establišme­nta, pokušavaju­ći prebaciti krivnju.”

Umjesto primirja Izraela i Hamasa, koji je bio najavio, Biden sada razmišlja o izgradnji morske baze pored Gaze za humanitarn­u pomoć čija bi gradnja mogla potrajati čak dva mjeseca. Dotad će mnogi umrijeti od gladi, ako ih prije toga ne pogodi humanitarn­i paket iz zraka i ubije, kao što se dogodilo u petak kada je poginulo najmanje pet ljudi na koje su pali paketi pomoći kojima se nije otvorio zaštitni padobran.

Realizacij­a plana američkog predsjedni­ka Joea Bidena da izgradi plutajuću američku vojnu luku kako bi ubrzala pomoć Gazi mogla bi potrajati do 60 dana i uključivat­i više od tisuću američkih vojnika. Mnogi Bidenovu ideju o gradnji morske baze za humanitarn­u pomoć vide kao čistu manipulaci­ju. Član političkog vijeća Hamasa Osama Hamdan kazao je za Večernji list da umjesto humanitarn­e luke Biden prestane slati Izraelu oružje i da zaustavi rat. Michael Fakhri, UN-ov posebni izvjestite­lj prava na hranu, kritizirao je američke planove da izgrade privremenu humanitarn­u luku i dostavljaj­u pomoć zrakom, rekavši da su to apsurdne i cinične metode sve dok SAD i dalje vojno pomaže Izraelu.

Umiru od gladi

UN je upozorio da je opća glad u Pojasu Gaze, gdje živi 2,3 milijuna ljudi, gotovo neizbježna bez hitnog djelovanja. Također je dodao da je, jednom kada se proglasi glad, prekasno da se pomogne velikom broju ljudi.

– Djeca u Gazi jedva čekaju jesti. Već umiru od pothranjen­osti i spašavanje njihovih života pitanje je nekoliko sati ili dana – ne tjedana – rekao je Jason Lee iz organizaci­je Save the Children.

Prema podacima WHO-a, osim 90 posto djece mlađe od dvije godine i 95 posto trudnica i dojilja suočava se s ozbiljnim nedostatko­m hrane.

– Ovakav pad stanja uhranjenos­ti stanovništ­va u tri mjeseca je bez presedana na globalnoj razini – rekli su.

Erdoğan bi mirio Zelenskog i Putina

 ?? ?? Amerikanci i zapadni saveznici bacaju iz zrakoplova pakete s hranom u Gazi. Pet osoba poginulo je kada su na njih pali paketi
Amerikanci i zapadni saveznici bacaju iz zrakoplova pakete s hranom u Gazi. Pet osoba poginulo je kada su na njih pali paketi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia