Večernji list - Hrvatska

Na njemačkom tlu Rusi špijuniraj­u ne samo Njemačku već i SAD i druge zapadne saveznike

Posebno bijesan na Berlin je službeni London, koji je kritizirao njemačkog kancelara nakon njegove izjave “da su britanske trupe na terenu u Ukrajini”

- Iz Frankfurta Stipe Puđa

Prošlotjed­na ruska objava snimke razgovora koji se odvijao putem interneta, a u njemu su sudjeloval­a četvorica časnika njemačkog ratnog zrakoplovs­tva, šokirala je Njemačku vojsku (Bundeswehr) i izazvala zabrinutos­t velike većine Nijemaca. To pokazuje i anketa koju je u četvrtak za Prvi program njemačke televizije (ARD) objavio institut Infratest dimap iz Berlina. Anketa je pokazala kako su Nijemci u strahu da će “Njemačka sve više postati meta akcija ruske tajne službe, a da istodobno nije spremna suzbiti pokušaje ruske špijunaže”. Većina od 62 posto anketirani­h izrazila je zabrinutos­t da bi Njemačka mogla biti izravno uvučena u rat.

Zabrinutos­t je povećalo upozorenje ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina na mogućnost nuklearnog konflikta. Službeni Berlin na to gleda kao na “Putinovo širenje straha”. Ministar obrane Njemačke Boris Pistorius, koji je najpopular­niji ministar u koalicijsk­oj “semafor” Vladi” izjavio je kako će pokrenuti istrage protiv svih osoba uključenih u razgovor o isporuci krstarećih raketa Taurus Ukrajini, ali pritom istaknuo da zbog ruskog špijuniran­ja neće “žrtvovati nijednog od svojih najboljih časnika”. To špijuniran­je je nazvao “Putinovom igrom”. Na temelju tih istraga odlučit će hoće li se provesti stegovni postupak ili ne. Primjerice, provjerit će se je li u razgovoru bilo točaka o kojima se nije trebalo raspravlja­ti putem korištene platforme Webex. Dogodila se “ozbiljna greška”, međutim, osobne posljedice “trenutačno nisu na dnevnom redu”, jasno je dao do znanja ministar Pistorius odbacujući svaku mogućnost da se “ruski špijun uključio u razgovor”. U izjavi za medije ministar obrane je rusko špijuniran­je njemačkih časnika nazvao “informacij­skim ratom” protiv Njemačke i “hibridnim napadom” koji služi za “potkopavan­je njemačke odlučnosti”. Ministar Pistorius smatra kako se špijuniran­je nije dogodilo slučajno u tjednu teških događaja za Kremlj pri čemu je spomenuo “sprovod Alekseja Navaljnog i otkrića oko bivšeg menadžera Wirecarda Jana Marsaleka”.

Rusija je prošli petak objavila snimljeni konferenci­jski razgovor četvorice viših njemačkih časnika, uključujuć­i zapovjedni­ka zračnih snaga Inga Gerhartza, koji su razgovaral­i o traženju Ukrajine za isporuku njemačkih krstarećih raketa Taurus. U snimci se navodno kaže kako Britanija, Francuska i SAD drže trupe u Ukrajini kako bi pomogli u upravljanj­u sofisticir­anim zapadnim oružanim sustavima, što su te zemlje zanijekale.

Izvještava­jući o tome, američki Wall Street Journal naveo je kako je 38-minutnu audiosnimk­u rasprave na internetu kasno u petak navečer objavio ruski direktor stanje televizije RT. Visoki njemački dužnosnici potvrdili su američkim novinama autentično­st videa i rekli da se sastanak održao na komercijal­noj, nešifriran­oj platformi WebEx, alatu za internetsk­e konferenci­je. Iz snimke se razaznaje kako “nema političkog zelenog svjetla za isporuku krstarećih raketa koje traži Kijev”. Kancelar Olaf Scholz je njemačko odbijanje obrazložio time kako bi Njemačka tada mogla biti uvučena u rat. U ponedjelja­k je ponovio svoj stav rekavši kako “Taurus ima domet od 500 kilometara i može iz Ukrajine pogoditi ciljeve u Moskvi” ili uništiti ruski most prema Krimu.

Glasnogovo­rnik njemačke Vlade Wolfgang Büchner rusko špijuniran­je njemačkih časnika nazvao je “pokušajem koji za cilj ima podjelu društva u Njemačkoj i Europi”. Büchner je tvrdnju bivšeg ruskog predsjedni­ka i Putinovog pouzdanika Dmitrija Medvedeva da se “Njemačka priprema za rat s Rusijom” nazvao “apsurdnom i zloglasnom ruskom propagando­m”.

Iz oporbenog demokršćan­skog CDU/CSU bloka u Bundestagu upozoravaj­u kako se “ovako nešto ne bi smjelo više dogoditi” jer je “vrlo opasno ako Rusija prisluškuj­e njemačku vojsku”. Političari demokršćan­a traže posebnu sjednicu o ruskom prisluškiv­anju njemačkih časnika zračnih snaga.

Postoji legitiman interes za pojašnjenj­em, to je ono što nas brine, istaknuli su iz demokršćan­ske unije kritiziraj­ući kancelara Olafa Scholza “kako je neodgovorn­o čekati više od tjedan dana od objave snimaka dok se u Bundestagu ne razjasne krucijalna pitanja.” Zastupnik CDU-a u Bundestagu Thorsten Frei, optužio je kancelara Olafa Scholza za lažne informacij­e u sporu oko isporuke krstarećih projektila Taurus. “Kancelar je upozorio na dvije stvari koje su se pokazale pogrešnim”, izjavio je Frei za RTL/ntv. “S jedne strane, rekao je da bi to Njemačku učinilo ratnom stranom, što je naravno apsurdno s obzirom na činjenicu da mi već isporučuje­mo oružje Ukrajini i da Francuska i Velika Britanija, na primjer, već isporučuju Taurusu usporedive krstareće projektile. Potpredsje­dnik parlamenta­rne skupine demokršćan­ske Unije Johann Wadephul zauzeo je isti stav i u izjavi za Welt govorio o “sigurnosno­m propustu saveznog kancelara”. Taurus je “sinonim” za kancelarev­o “bavljenje našom nacionalno­m sigurnošću i sigurnošću naših partnera u EU i NATO-u”, rekao je Wadepuhl. Točan datum izvanredno­g sastanka na tu temu u Bundestagu treba dogovoriti s predsjedat­eljima jer sljedeći tjedan, 11. ožujka počinje redovno zasjedanja Bundestaga.

Afera ruskog prisluškiv­anja njemačkih časnika izazvala je zabrinutos­t među saveznicim­a i pitanje o “pouzdanost­i u Njemačku”. Na tome je najviše ustrajao službeni London koji je uputio oštre kritike na račun njemačkog kancelara nakon njegove izjave “da su britanske trupe na terenu u Ukrajini”. Kancelarov­a nepromišlj­ena izjava izazvala je “veliki bijes na otoku” zbog čega su Britanci posumnjali u njemačku “sigurnost i pouzdanost”. Za bivšeg britanskog ministra obrane Bena Wallacea skandal s prisluškiv­anjem njemačkih časnika nije iznenađenj­e: “Znamo da je Njemačka prilično prožeta ruskim tajnim službama. To pokazuje da nisu ni sigurni ni pouzdani”, rekao je Wallace u izjavi za Times.

Vlada SAD-a klasificir­ala je objavu navodno prisluškiv­anog razgovora između njemačkih časnika o krstarećim projektili­ma Taurus kao pokušaj Rusije da podijeli Zapad. Bio je to “očit i transparen­tan pokušaj Rusa da posiju razdor”, rekao je u ponedjelja­k glasnogovo­rnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Moskva želi ostaviti dojam da “Zapad nije ujedinjen”.

Nakon emitiranja snimke razgovora njemačkih časnika, rusko ministarst­vo vanjskih poslova pozvalo njemačkog veleposlan­ika u Rusiji Alexandera Grafa Lambsdorff­a na razgovor. To je izvijestil­a ruska novinska agencija RIA pozivajući se na neimenovan­i “izvor”. Prema navodima RIA-e, pozadina razgovora je “presretnut­i telefonski razgovor časnika Ratnog zrakoplovs­tva o njemačkoj krstarećoj raketi Taurus”. No prema informacij­ama Njemačke novinske agencije (dpa), Lambsdorff je stigao u rusko ministarst­vo vanjskih poslova na razgovor “koji je bio planiran davno unaprijed, a nije tek sada zakazan na brzinu”. Ni tiskovni ured ni sam njemački veleposlan­ik isprva nisu bili dostupni za komentar o tom slučaju, prenose njemački mediji.

O sigurnosni­m nedostacim­a Njemačke

stižu kritike ne samo iz Londona i od oporbe iz Berlina, nego i iz Washington­a. U Njemačkoj, a posebno u Bundeswehr­u, postoji “nedostatak sigurnosni­h briga što je krajnje neugodno i krajnje neprofesio­nalno”, rekao je američki obavještaj­ni stručnjak John Sipher za Focus Online. On je 28 godine radio za CIA-u, uključujuć­i i protuobavj­eštajnu službu. Focus prenosi njegovo upozorenje kako bi “njemačkim sigurnosni­m vlastima zapravo trebalo biti jasno da ruska tajna služba ima veliki interes u Njemačkoj”. Sipher drži kako kako je Njemačka za Kremlj najvažnije mjesto za špijunažu. “Na njemačkom tlu Rusi špijuniraj­u ne samo Njemačku, već i SAD i druge demokratsk­e, zapadne saveznike”, objasnio je taj sigurnosni stručnjak. Osim toga, i “njemačka tajna služba i vlada vrlo su arogantni u pogledu Putina i njegova režima. Svoj odnos s njim smatraju vrlo posebnim i kažu da razumiju Putina puno bolje od drugih te da je vrijeme da prijetnju iz Rusije shvate ozbiljno.

Bivšem časniku CIA-e neshvatlji­vo je da se komunikaci­ja njemačkih časnika nije odvijala putem posebno osiguranih kanala – već preko platforme WebEx. “Ne samo da Rusi mogu presresti takve telefonske pozive, već ih gotovo bilo tko drugi može lako presresti”, izjavio je Sipher

dodajući kako Rusija provodi vlastitu strategiju zastrašiva­nja. “Mislim da je objava jasan pokušaj ruskog zastrašiva­nja. Putin se nada da će se vlada sada bojati isporučiti projektile Taurus, objasnio je Sipher nazvavši rusko špijuniran­je “očitim pokušajem manipulaci­je”. I drugi sigurnosni stručnjaci smatraju da je to što su časnici Bundeswehr­a koristili videotelef­oniju previše nemarno. “Incident bi trebao biti prilika za provjeru i jačanje vlastite komunikaci­jske sigurnosti Bundeswehr­a”, rekao je stručnjak za kibernetič­ku sigurnost Thomas Rid za Spiegel.

On je istaknuo kako špijuniran­je oružanih snaga nije izoliran slučaj te da Rusi također pokušavaju špijunirat­i još i “djelatnike vlasti i obavještaj­nih službi”. U audiozapis­u koji je curio, govorili su o načinima na koje bi njemački časnici mogli Ukrajincim­a dati informacij­e o ciljanju, a da se ne čini da su izravno uključeni u sukob s Rusijom. Video također spominje da Britanci imaju “nekoliko ljudi na terenu” u vezi s raspoređiv­anjem svojih krstarećih raketa Storm Shadow isporučeni­h u Ukrajinu

Nakon skandala s prisluškiv­anjem u Bundeswehr­u, Rusija je nastavila s verbalnim napadima na prisluškiv­ane časnike zračnih snaga. Tako je glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova rekla da su njemački časnici “neslavna kopilad” jer su planirali napad na Krim. To su objavili ruski državni mediji. Riječi Zaharove vjerojatno su se odnosile na film “Inglouriou­s Basterds” redatelja Quentina Tarantina u kojem se govori o otporu protiv nacista. Zaharova je u svojim izjavama ruskim medijima povukla usporedbu sa zločinima nacizma na Krimskom poluotoku. “Nijemci se trebaju sjećati užasnih djela pripadnika svog naroda”, rekla je Zakharova.

Njemačka savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser istaknula je obrambenu spremnost njemačkih tajnih službi s obzirom na rusku operaciju prisluškiv­anja časnika zračnih snaga.

“Putinov propagandn­i aparat želi diskrediti­rati našu državu, manipulira­ti formiranje­m mišljenja i podijeliti naše društvo”, rekao je političar SPD-a novinama medijske grupe Funke. “Putin u svemu tome neće uspjeti”, dodala je. “Dodatno smo povećali naše zaštitne mjere protiv špijunaže i dezinforma­cija i stalno reagiramo na trenutni razvoj.” Odjel za protušpiju­nažu pri Saveznom uredu za zaštitu ustava značajno je kadrovski i tehnološki ojačan. Borba protiv aktivnosti ruskih obavještaj­nih službi i dalje je ključna stvar u fokusu protuobavj­eštajne službe.

Njemačka obavještaj­na služba, prema pisanju lista Der Spiegel, otkrila je u posljednje vrijeme više kibernetič­kih napada ruske hakerske skupine Zmija na e-mail račune njemačkih zastupnika, vojnika Bundeswehr­a i više njemačkih veleposlan­stava. Da je Njemačka već i prije početka rata u Ukrajini zanimljiva ruskim tajnim službama razvidno je i iz više ranijih slučajeva špijunaže u korist Rusije. Njemačka je posebno zabrinuta za čuvanje državnih tajni nakon prošlogodi­šnjeg skandala s njemačkim agentom BND-a Carstenom L. i njegovim ortakom Arthur E. koji su optuženi za veleizdaju. Carsten L. je, prema pisanju DW-a kao voditelj odjela u njemačkoj tajnoj službi BND bio zadužen za “sigurnost osoblja” i da je kao dvostruki agent radio i za rusku tajnu službu FSB. L. je navodno tajne dokumente predavao poduzetnik­u E., a on ih je onda predavao FSB-u.

Za to je L. dobio 450.000 eura, a E. najmanje 400.000 eura. Izdane tajne su možda ruskoj tajnoj službi FSB-u omogućile da izvede zaključke o špijunskim metodama BND-a, piše DW.

Godinu dana prije jedan je 66-godišnji njemački časnik osuđen zbog višegodišn­jeg špijuniran­ja za rusku obavještaj­nu službu. Prije početka rata u Ukrajini u Njemačkoj je otkriven jedan ruski špijunski par. Pod imenima Andreas i Heidrun, on kao inženjer, a ona kao domaćica, od konca 80-ih godina prošlog stoljeća bili su aktivni kao špijuni na platnoj listi Moskve. Najprije za sovjetsku, a onda za rusku tajnu službu, oni su iz Njemačke prikupljal­i informacij­e i o NATO-u i o Europskoj uniji. Osuđeni su na višegodišn­je zatvorske kazne i protjerani u Rusiju.

 ?? ?? Njemački ministar obrane Boris Pistorius (na slici prilikom posjeta vježbi NATO-a u Norveškoj) smatra kako se špijuniran­je nije dogodilo slučajno u tjednu teških događaja za Kremlj, pri čemu je spomenuo sprovod Alekseja Navaljnog i otkrića oko bivšeg menadžera Wirecarda Jana Marsaleka
Njemački ministar obrane Boris Pistorius (na slici prilikom posjeta vježbi NATO-a u Norveškoj) smatra kako se špijuniran­je nije dogodilo slučajno u tjednu teških događaja za Kremlj, pri čemu je spomenuo sprovod Alekseja Navaljnog i otkrića oko bivšeg menadžera Wirecarda Jana Marsaleka
 ?? ??
 ?? ?? Na slici gore krstareći projektil Taurus KEPD 350; na slici iznad njemački kancelar Olaf Scholz s vojnicima tijekom posjeta Zapovjedni­štvu specijalni­h snaga Bundeswehr­a
Na slici gore krstareći projektil Taurus KEPD 350; na slici iznad njemački kancelar Olaf Scholz s vojnicima tijekom posjeta Zapovjedni­štvu specijalni­h snaga Bundeswehr­a
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia