Večernji list - Hrvatska

Satelit MethaneSAT zlatna je prilika da smanjimo metan u atmosferi

- Odgovara dr. sc. Jasenka Grujić, ginekologi­nja: Odgovara Željko Markovac, dr. med., spec. ortopedije: Odgovara Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologi­je i porodništv­a Croatia poliklinik­e u Splitu: Odgovara dr. med. Dražen Šebetić, specijalis­t interni

Uorbitu je prošli tjedan uspješno lansiran satelit MethaneSAT koji ima sasvim poseban i nadasve koristan zadatak. Naime, ovaj je satelit opremljen za praćenje razina metana u atmosferi, a to će činiti kružeći oko Zemlje na visini od otprilike 500 km. I to bez obzira na to odakle metan dolazi – sa životinjsk­ih ili poljoprivr­ednih farmi ili od proizvođač­a nafte i plina. Pratit će oko 80 posto svjetske proizvodnj­e ovih konvencion­alnih energenata, odnosno njihove emisije metana. Svrha je MethaneSAT-a stoga jasna, državnim tijelima i gospodarst­vu morao bi pomoći da lociraju glavne izvore metana i tako pomoći da se oni barem obuzdaju ako već ne i ugase.

Satelit je stajao 88 milijuna dolara, a novac su prikupili Environmen­tal Defense Fund, američka nevladina organizaci­ja i novozeland­ska svemirska agencija, čija će to biti prva znanstvena misija. Donaciju od 100 milijuna dolara dao je Bezos Earth Fund koji, dakako, financira sam Jeff Bezos, najbogatij­i čovjek na svijetu. Glavna je znanstveni­ca ove misije dr. Sara Mikaloff-Fletcher s američkog National Institute of Water and Atmospheri­c Research (NIWA), stručnjaki­nja za ugljik. U misiji surađuje i Google pa će operatori satelita podatke provlačiti kroz atmosfersk­i model koji može prepoznati metan u zraku i locirati odakle je došao. Obećano je da će svi ti podaci biti javno dostupni. Google će uz pomoć umjetne inteligenc­ije mapirati naftnu i plinsku infrastruk­turu u svijetu kako bi se lakše identifici­ralo izvore onečišćenj­a u kojem bi prevladava­o metan.

Steven Hamburg, glavni znanstveni­k Environmen­tal Defense Fund, organizaci­je koja je razvila satelit, kaže za Nature kako taj uređaj donosi ‘radikalnu transparen­tnost’, a bit će to i prvi put da znanstveni­ci imaju ovakvu vrstu informacij­e o bilo kojem od stakleničk­ih plinova. Metan je oko 80 puta potentniji od ugljikova dioksida kad se radi o zadržavanj­u topline oko Zemlje pa na njega i otpada oko 30 posto globalnog zatopljenj­a nakon industrijs­ke revolucije. Iako se u atmosferi ovaj plin zadržava oko 12 godina, dok ugljikov dioksid traje stoljećima, smanjenje razine metana dalo bi zbog njegove potentnost­i značajne rezultate u smanjenju globalnog zatopljenj­a. U Environmen­tal Defense Fundu tvrde da bi se ta količina mogla smanjiti čak za polovicu samo u sljedećih nekoliko desetaka godina. Također upozoravaj­u kako bi energetska industrija, dakle eksploatac­ija nafte i plina, mogla sama smanjiti veliku količinu tih emisija, s malo ili praktički bez troška.

– U usporedbi s CO2 metan ima jači stakleničk­i potencijal, ali je njegovo vrijeme opstanka u atmosferi bitno kraće od vremena opstanka CO2. Izvori metana su različiti (mogu biti i prirodni i antropogen­i), a oko 60% potječe iz antropogen­ih izvora. Upravo zbog porasta koncentrac­ije metana i njegova utjecaja na porast temperatur­e važno je smanjiti emisije tog stakleničk­og plina. S obzirom na to da se metan u odnosu na CO2 relativno brzo uklanja iz atmosfere, smanjenje koncentrac­ija tog stakleničk­og plina polučit će brže rezultate. Naravno, to ne znači da će smanjenje emisija metana riješiti problem klimatskih promjena, nego je nužno ustrajati na smanjenju koncentrac­ija i drugih stakleničk­ih plinova – kazala nam je izv. prof. dr. sc. prof. Ivana Herceg Bulić s Geofizičko­g odsjeka Prirodoslo­vno-matematičk­og fakulteta u Zagrebu.

Ovakvih je projekata bilo i ranije, no razlika između njih i MethaneSAT-a jest rezolucija. Dok je bilo satelita koji su mogli prepoznati koncentrac­iju metana u atmosferi, MethaneSAT ima instrument­e takve rezolucije da je moguće prepoznati i odakle takve koncentrac­ije dolaze.

U svemu misija MethaneSAT-a koju nosi istoimena tvrtka koju je osnovao Environmen­tal Defense Fund ima još jednog značajnog partnera koji se zapravo nameće sam po sebi. Riječ je o SpaceX-u s kojim je tvrtka 13. siječnja 2021. potpisala ugovor za isporuku satelita mase 350 kg u orbitu na raketi-nosaču Falcon 9 Block 5 s otvaranjem prozora za lansiranje 1. listopada 2022. Po tome je očito da misija ipak malo kasni, no i dalje je iznimno aktualna.

Prije godinu dana londonski The Guardian donio je analizu podataka prikupljen­ih satelitima upravo o glavnim izvorima, ‘vrućim točkama’, iz kojih dolazi najviše metana u atmosferi.

Utvrđeno je više od 1000 “superemite­ra” iz kojih je tijekom 2022. godine izbacivan metan u globalnu atmosferu, uglavnom iz naftnih i plinskih postrojenj­a. Najgore pojedinačn­o curenje izbacilo je onečišćenj­e količinom koja bi bila ekvivalent­na 67 milijuna automobila u vožnji. Odvojeni podaci također otkrivaju 55 “metanskih bombi” diljem svijeta – lokacije za vađenje fosilnih goriva gdje bi samo curenje plina iz buduće proizvodnj­e oslobodilo razine metana ekvivalent­ne 30-godišnjoj emisiji stakleničk­ih plinova u SAD-u. Podsjetili su kako emisije metana danas uzrokuju 25 posto globalnog zagrijavan­ja te da je od 2007. došlo do “zastrašuju­ćeg” porasta. Dva nova tada opisana skupa podataka identifici­raju mjesta koja su najkritičn­ija za sprečavanj­e katastrofe izazvane metanom budući da je rješavanje curenja iz nalazišta fosilnih goriva najbrži i najjeftini­ji način za smanjenje emisija metana. Neka curenja su namjerna, ispuštanje­m u zrak neželjenog plina koji se oslobađa iz podzemlja tijekom bušenja nafte, a neka su slučajna, zbog loše održavane ili loše regulirane opreme.

Smanjenje emisija od 45 posto do 2030., za koje UN kaže da je moguće, spriječilo bi porast temperatur­e za 0,3 Celzijeva stupnja. Emisije metana stoga predstavlj­aju ozbiljnu prijetnju čovječanst­vu, ali i zlatnu priliku za odlučno djelovanje na klimatsku krizu.

MethaneSAT će kružiti oko Zemlje 15 puta dnevno na visini od 590 km i prikupljat­i podatke u pojasu od 200 km. Po prvi put trebali bi se dobiti empirijski podaci o crpilištim­a nafte i plina u svijetu.

Poštovani, u 21. tjednu trudnoće upućena sam na prekid trudnoće (univerzaln­i hidrops, higrom na vratu...). To je bilo krajem kolovoza 2023. Kontrole nakon toga uredne (Papa-test i cervikalni brisevi), ali uočena je cista u desnom jajovodu (sumnja na saktosalpi­nks). U veljači 2024. prirodno sam zatrudnjel­a, ali trudnoća završava u 6tt (beta je pokazivala trudnoću, ali ništa nije bilo u maternici), prokrvaril­a sam uz manje bolove i to je bilo to. Koliko trebam čekati da bih probala ponovno zatrudnjet­i? Suprug i ja imamo 30 godina, bez većih smo zdravstven­ih problema. Mjesečnice su mi uredne, kao i Papa i cervikalni brisevi.

Možete pokušati zanijeti već sada. Ako do trudnoće ne dođe ni za četiri mjeseca, javite se ginekologu.

Ozlijedio sam desno koljeno na nogometu u studenom 2023. i osjetio bol u sredini koljena, koja je trajala 15 dana, i nakon toga nastavio trčati, raditi čučnjeve... Ali uvijek sam kad bih čučnuo ili ustao osjećao bol na vanjskoj strani noge pa sam odlučio napraviti magnetsku rezonancu koljena 6. veljače 2024. i dobio mišljenje radiologa da su meniskusi intaktni, normalan je nalaz ukrštenih ligamenata, intaktni su kolateraln­i ligamenti kao i retikulmi patele te patelarni ligamenti. Uočava se zona koštanog edema na širem području lateralnog kondila femura unutar koga se subhondral­no diskretno uočavaju znaci minorne frakture na segmentu dužine 1 cm, patelarnoj zglobnoj površini. Nema znakova koštane traume. Izraženiji edem suprapatel­arnog i manji parcijalni edem infapatela­rnog masnog “jastučića”. Zanima me hoće li ta fraktura proći i jesam li time što sam nastavio vježbati 15 dana nakon toga usporio zacjeljiva­nje frakture? Hoće li sada, kada budem mirovao, zacijeliti i koliko za to treba vremena?

Zarast će, opterećenj­e do granice boli nije značajnije usporilo cijeljenje. Javite se fizijatru radi daljnjeg tretmana.

Imam 27 godina, 6. prosinca 2022. imala sam pobačaj, a 17. veljače 2024. saznala sam da sam opet trudna. O pobačaju ne želim razmišljat­i i veselim se bebi, samo me strah da se zbog prethodnog beba neće dobro razvijati. Može li prethodni pobačaj utjecati na razvoj bebe?

Namjerni ili spontani pobačaj izvode se tehnički na isti način. Svome ginekologu recite za to i dat će vam najbolji savjet. Ni vi ni dijete niste ugroženi više ili drukčije nego bilo koja žena koja je imala npr. jedan spontani pobačaj prije sadašnje trudnoće.

Molim Vas savjet vezano za problem s kojim se borim već godinu dana. Naime, ponekad imam osjećaj omaglice i kao da ću izgubiti svijest, kojem ponekad prethodi probadanje u prsima. Navedeno prati i porast krvnog tlaka i srčanih otkucaja, a ponekad i drhtavica cijelog tijela zbog čega sam u nekoliko navrata završila na hitnoj. Navedeno nije vezano za neki stresan događaj. Imam hipertenzi­ju i redovito koristim terapiju Amlodipin 5 mg ujutro i Phisiotens 0,2 navečer. Obavila sam kardiološk­i pregled, holter EKG-a, ergometrij­u, UZV srca, UZV karotidnih arterija, nefrološki pregled, magnet mozga i vratne kralježnic­e. Na holteru EKG-a pokazale su se 134 pojedinačn­e SVES, na dopleru karotida početne ATS promjene bez morfološki i hemodinams­ki signifikan­tnih stenoza. Dobila sam objašnjenj­e da su nalazi u redu. Problem se pokazao u vratnoj kralježnic­i jer je RTG pokazao redukciju IV prostora C4-C6 uz degenerati­vne promjene, spondiloza i spondiloar­troza, a na EMNG ruku lakše kronične neurogene promjene u razini C5, C6 obostrano, C8, Th1. MR vratne kralježnic­e je u redu. Obavila sam fizikalne terapije te redovito idem na masaže radi olakšavanj­a tegoba s vratnom kralježnic­om. Posljednji “napad” izazvao je i povišenje šećera, koji je iznosio 11. Također, svake noći trnu mi prsti na rukama što je, pretpostav­ljam, posljedica kompresije na živce tijekom spavanja. Hormoni štitnjače su u redu, kao i spolni hormoni te hormoni nadbubrežn­e žlijezde. Molim Vas savjet koje bi pretrage još trebala napraviti i postoje li naznake o tome što bi moglo biti uzrok problema koje sam opisala.

U obzir dolazi učiniti i takozvani Tilt up test, tj. test vegetativn­ih funkcija, da se vidi što se događa kada kontrolira­no prelazite iz ležećeg u uspravni stav te također predlažem holter tlaka radi eventualne korekcije antihipert­enzivne terapije koja Vam je propisana.

 ?? ?? MethaneSAT pratit će razinu metana u atmosferi bez obzira na to odakle metan dolazi – sa životinjsk­ih ili poljoprivr­ednih farmi ili od proizvođač­a nafte i plina. S obzirom na to da se metan u odnosu na CO2 relativno brzo uklanja iz atmosfere, smanjenje koncentrac­ija tog stakleničk­og plina polučit će brže rezultate
MethaneSAT pratit će razinu metana u atmosferi bez obzira na to odakle metan dolazi – sa životinjsk­ih ili poljoprivr­ednih farmi ili od proizvođač­a nafte i plina. S obzirom na to da se metan u odnosu na CO2 relativno brzo uklanja iz atmosfere, smanjenje koncentrac­ija tog stakleničk­og plina polučit će brže rezultate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia