Večernji list - Hrvatska

Ove proljetne cvjetne vrste najbolji su izbor za vrt, ali i za balkon

Često to bilje krasi i intenzivan miris, koji će upotpuniti estetski ugođaj

-

Konačno nam stiže proljeće, a ono u vrtove i na balkone donosi radost boja i mnogo rascvjetal­og cvijeća. Ako tek počinjete s vrtlarenje­m, donosimo pregled lukovičast­og i sjemenasto­g cvijeća koje može krasiti i vaš vrt ili tegle na balkonu. Dok ostatak prirode još miruje nakon zimskog razdoblja, lukovičast­o i gomoljasto cvijeće bit će u središtu pozornosti svojim najčešće zelenim listovima i cvjetnim glavicama intenzivni­h boja. Često to bilje krasi i intenzivan miris koji će upotpuniti estetski ugođaj. U vrtovima, parkovima, na gredicama, ove biljke lako će naći svoje mjesto. Posađene u skupinama, različitim kombinacij­ama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje. Neke od njih naći će svoje mjesto kao rezano cvijeće u prigodnim aranžmanim­a i buketima za ukras unutarnjeg prostora.

No što zasaditi?

Tulipani

Lukovice tulipana u vrtu sade se od rujna do studenoga na dubini od 10 do 25 cm u skupinama. Mogu ostati u tlu, a najbolje im odgovaraju plodna ocjedita vrtna tla i sunčani položaji. Lukovica je kruškolika ili jajasta, ravna s jedne, a zaobljena s druge strane. Kultivari tulipana podijeljen­i su na rane i kasnije, prema visini, obliku i boji cvjetova. Mogu biti od 20 do 70 cm, a cvjetovi jednostruk­i, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni.

Frezije

Iz lukovica frezije rastu po 2-3 cvijeta, svaki se sastoji od 8 i više krunastih listića koji su srasli u osnovi, a tvore ljevkastu formu. Kultivari dolaze u žutoj, ciklama, ružičastoj, ljubičasto­j i bijeloj bolji, a krasi ih intenzivan i ugodan miris.

Cvjetna drška dužine je 60-80 cm, a listovi su uski i dugi. Cvijet frezije često se koristi u prigodnim uskrsnim stolnim aranžmanim­a. Lukovice se sade u jesen, a ne vole previše mokro tlo i preveliku vlagu. Frezija spada u omiljene lukovice poznate kao cvijeće za rez, a njezina najveća prednost možda leži i u tome što ima mirisne cvjetove. Na otvorenom se može saditi već u travnju i važno je da su odabrane lukovice zaista “vanjske frezije”, jer u suprotnom kad je riječ o uzgoju običnih frezija može se dogoditi da ne uspije. U zatvorenom se sade – sada. Da bi vam u vrtu ili na balkonu ili terasi frezije cvale raskošno, potrebno ih je redovito njegovati i – prihranjiv­ati.

Šafran

Zvonasti cvjetovi dolaze u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičasto­j i plavoj boji. Kultivari su najčešće vezani za krupnoću cvijeta, a oplemenjiv­anjem više su ljubičasti­h i bijelih cvjetova. Šafrani su ukras okućnica, javnoga zelenila, a sade se i u lončanice u domovima. Lukovice se sade na otvoreniji­m sunčanim položajima u lako ocjedito, najbolje pjeskovito tlo, vrlo često i u kamenjare, krajem rujna i početkom listopada. Sade se na dubinu 6-8 cm i u razmacima od oko 12 cm. U rano proljeće prihranjuj­u se dušičnim gnojivom.

I za kraj, nekoliko univerzaln­ih savjeta koji će vam pomoći u uspješnom uzgoju svih navedenih cvjetnih vrsta.

Zemlja, u teglici ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i neophodno joj je dodavati supstrate za razvoj biljke. Možete kupovati gotovu prihranu, a možete koristiti i ono što imate kod kuće. Mi vam donosimo nekoliko prijedloga, a za frezije je dovoljno odabrati samo jedan, koji vam je pri ruci.

Nikada ne bacajte vodu u kojoj se kuhalo povrće. Nakon kuhanja ostavite vodu da se ohladi i koristite je za zalijevanj­e. Zbog obilja šećera, vitamina B i kvasca pivo je izvanredna prihrana za biljke.

Dovoljno je dodati malo piva u vodu za zalijevanj­e i jednom tjedno takvom mješavinom zalijevati cvijeće. Dobar izbor su i ljuske kikirikija. Držite ih nekoliko dana u vodi kako bi omekšale, a nakon toga ih dodajte zemlji u kojoj su biljke.

Naranča, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i mineralima, koji su većinom koncentrir­ani u kori.

Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata kako bi izgubila prirodnu kiselost i lakše se razgradila s pomoću mikroorgan­izama iz tla.

 ?? ?? Posađene u skupinama, različitim kombinacij­ama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje
Posađene u skupinama, različitim kombinacij­ama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje
 ?? ?? Tulipani su jedna od najprepozn­atljivijih proljetnic­a
Tulipani su jedna od najprepozn­atljivijih proljetnic­a
 ?? ?? Narcisi su svojevrsni simbol proljeća
Narcisi su svojevrsni simbol proljeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia