Večernji list - Hrvatska

Isusovci nazvali korizmu “Anamarijin­om korizmom”

- Darko Pavičić

Zaklada “Anamarija Carević” i ove godine poziva na donacijski koncert u koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog za obnovu Bazilike Srca Isusova i gradnju pastoralno­g centra u Palmotićev­oj. Na blagdan zaštitnika naroda i domovine sv. Josipa, 19. ožujka u 20 sati izvest će se glasoviti “Requiem” Gabriela Fauréa, a ulaznice su već u prodaji.

– Korizma je vrijeme kad osobito gledamo na muku i smrt Kristovu, pa je po naravi posve prikladan requiem – pokoj vječni, misa za pokojne. Ovaj put bit će to Requiem Gabriela Fauréa, kao requiem, baš pred Veliki tjedan, za našega raspetoga Gospodina i Spasitelja, zatim za pokojnu djevojčicu Anamariju, te u ovoj hrvatskoj ‘super izbornoj’ godini za sve naše poginule branitelje, sve koji su život dali za Hrvatsku. Uz to, na programu su omiljena djela naših A. Klobučara, K. Odaka, te S. Rahmanjino­va i dirljiv, veličanstv­en “Christus factus est” A. Brucknera o 200. obljetnici njegova rođenja. Izvedbu nosi Akademski zbor bazilike Srca Isusova “Palma” sa svojim orkestrom okupljenim za ovu prigodu. Uz sadašnjega dirigenta, maestra Franju Klinara, u pomoć dolazi i negdašnji, proslavlje­ni, Robert Homen. Uloge solista preuzimlju Darija Auguštan i Davor Nekjak – rekao je isusovac p. Niko Bilić, koji je odnedavno upravitelj Zaklade “Anamarija Carević”.

Zaklada je nastala nakon tragedije i potresa u kojemu je preminula Zagrepčank­a Anamarija Carević.

– Nadarena i draga djevojčica Anamarija bila je od malena među djecom koja se okupljaju uz baziliku Presvetoga Srca Isusova. U rušenju koje je izazvao potres smrtno je ranjena te dan poslije, 23. ožujka 2020. od posljedica je umrla. Budući da je pohađala Osnovnu školu Ivana Merza, koja je upravo u našoj župi, i potom Nadbiskups­ku klasičnu gimnaziju, Anamarija je postala znak povezanost­i škole, mladeži i odrastanja sa Srcem Krista Spasitelja, jer on je po svom utjelovlje­nju najveći dio života proveo u tom ljudskom rastu, radu i sazrijevan­ju. Kad je, nakon potresa, započela obnova, točno na prvu godišnjicu Anamarijin­e smrti, 23. ožujka 2021., uz pomoć dobročinit­elja uspostavlj­ena je Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralno­g centra Anamarija Carević (zaklada-anamarija-carevic.hr). Koliko je god moguće pokušavamo pružiti priliku svima koji se s uistinu velikom voljom žele uključiti u obnovu i ujedno im od srca zahvaliti – istaknuo je p. Bilić, dodajući kako je Alan Hržica snimio pjesmu i videospot, a “Gazde” su stvorile pjesmu koja je na svoj način himna Zaklade.

– Sasvim osobit doživljaj bio je kad je u ruševinama Bazilike, koja je ostala bez svojega svoda, Zaklada okupila naraštaje našega proslavlje­noga akademskog zbora “Palma” i pod ravnanjem R. Homena i F. Klinara održan je gromoglasa­n molitveni koncert. Tako će biti i sada, u nedjelju 10. ožujka 2024. u 19 sati u našoj privremeno­j katedrali – bogoslužno­m prostoru bl. Alojzija Stepinca, Kaptol 28, na koncertu “Ja se kajem, Bože mili” – rekao je p. Bilić, dodajući kako Zaklada svakoga 23. u mjesecu uvečer u 18.30 organizira sv. misu u dvorani-crkvi u Palmi (ulaz: Draškoviće­va 54) za pokojnu Anamariju i sve svoje članove, a ova korizma proglašena je i Anamarijin­om korizmom.

U planu je i izgradnja pastoralno­g centra koji će nositi Anamarijin­o ime.

Zanima nas i kako se odvija obnova bazilike.

– U hrvatskom su narodu zasigurno najpoznati­ji redovnici franjevci. Ali i isusovci dobro znaju: kad Crkva nešto gradi, onda to živi Božji narod za sebe gradi, ljudi za ljude. Od početka obnove marljivo je prionuo na posao pater Damir Kočiš, koji je rektor Bazilike i voditelj cijele obnove. Doslovce svaki radni dan radi se od jutra do mraka. U Bazilici je već i svod pred dovršetkom, nakon što je iz temelja utvrđena posve novom metalnom konstrukci­jom. Zasjat će u novom, ljepšem svjetlu jer su pri obnovi pronađene izvorne, svjetlije boje i freske koje su bile prekrivene. Također, pristup oltaru bit će drukčiji, tako da se istakne još veća povezanost sa štovatelji­ma Srca Isusova koji dolaze u svetite. U našem vrtu – jer su zbog veličine morale ostati ovdje – vide se kupole koje se također posve obnavljaju i praktički su gotove. Južno krilo uz Baziliku upravo dobiva crjepove na krov, što je znak da prva konstrukci­jska obnova dolazi kraju. Na sjevernom krilu, koje je zbog odgoda treće strane dugo čekalo, sada se napokon nastavlja s radovima, pa nova nada gori – kaže p. Bilić.

 ?? ?? Na blagdan zaštitnika naroda i domovine sv. Josipa, 19. ožujka u 20 sati izvest će se glasoviti “Requiem” Gabriela Fauréa, a ulaznice su već u prodaji.
Na blagdan zaštitnika naroda i domovine sv. Josipa, 19. ožujka u 20 sati izvest će se glasoviti “Requiem” Gabriela Fauréa, a ulaznice su već u prodaji.
 ?? ??
 ?? ?? Zaklada je nastala nakon tragedije i potresa u kojemu je preminula Zagrepčank­a Anamarija Carević.
Zaklada je nastala nakon tragedije i potresa u kojemu je preminula Zagrepčank­a Anamarija Carević.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia