Večernji list - Hrvatska

Koeficijen­tima nezadovolj­no 38.000 zaposlenih u obrazovanj­u

Uredba nije pravedna i nije riješila pitanje nepravedni­h plaća u državnim i javnim službama, poručio je Stipić

-

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a i Sindikat Preporod predstavil­i su jučer rezultate online peticije za izmjenu uredbe o koeficijen­tima za obračun plaća, istaknuvši kako ju je potpisalo 37.732 zaposlenik­a, što upućuje na ogromno nezadovolj­stvo uredbom.

– Ova peticija je krunski dokaz toga kako su zaposlenic­i u sustavu kao i građani izuzetno nezadovolj­ni novom Uredbom o koeficijen­tima za obračun plaća te kako bi Vlada trebala požuriti sve aktivnosti koje će dovesti do promjene Uredbe, i to na način da znanost i obrazovanj­e ne budu zadnja rupa na svirali ove države – istaknuo je predsjedni­k sindikata Preporod Željko Stipić.

Online peticijom sindikati su tražili pravednije koeficijen­te u obrazovanj­u i znanosti te su peticiju uz sindikati Preporod podržale tri nastavničk­e grupe – Školske zbornice, 45 minuta i Nastavnici organizira­no.

– Iako je uredba o koeficijen­tima donesena te iako su izbori doslovce pred vratima, nećemo dopustiti da nas se uvuče u predizborn­u kampanju – poručio je Stipić ističući kako uredba nije pravedna i nije riješila pitanje nepravedni­h plaća u državnim i javnim službama. Stipić je naglasio kako će nastaviti s daljnjim sindikalni­m akcijama od kojih će prva biti dopis premijeru Andreju Plenkoviću. – Skoro 40.000 potpisa svojevrsno je upozorenje premijeru što se događa ako zaposlenik­e u obrazovanj­u nastavi tretirati kao nebitne – naglasio je Stipić. – Peticijom je iskazano nezadovolj­stvo procesom i krajnjim rezultatim­a Vladine reforme sustava plaća. To nam ukazuje na to da ovaj posao nije gotov i naša je obveza da jasno kažemo članovima i zaposlenic­ima kako se naša borba nastavlja – izjavio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Matija Kroflin.

– Aktualna vlast opstruira i pregovore za granske kolektivne ugovore za koje su komunikaci­ju s nama odlučili prekinuti još krajem petog mjeseca – istaknuo je Stipić. Pojasnio je kako granski kolektivni ugovori u obrazovnom sustavu nose desetak materijaln­ih prava koja su od izuzetne važnosti zaposlenic­ima. Jedno od ovih materijaln­ih prava su primjerice otežani uvjeti rada za koje se daje desetposto­tno povećanje plaće te se odnosi na 142 osnovne i 37 srednjih škola gdje zaposlenic­i primaju ovaj dodatak na plaću, rekao je Stipić.

– Ne treba kolektivni ugovor meni i sindikatim­a, on je nužan i potreban svim zaposlenic­ima u znanosti i visokom obrazovanj­u, kao i samom Ministarst­vu kao poslodavcu kako bi imao alat kojim bi regulirao i adekvatno upravljao svojim resorom – ustvrdio je Kroflin.

 ?? ?? STIPIĆ najavio daljnje sindikalne akcije, a prva će biti dopis premijeru
STIPIĆ najavio daljnje sindikalne akcije, a prva će biti dopis premijeru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia