Večernji list - Hrvatska

Arena je lani bila zauzeta 165 dana, što je rekord u 15 godina njezina postojanja

- Katja Knežević

”Arena Zagreb bit će na ponos cijeloj Hrvatskoj i služit će u svim pogledima.” Riječi su to projektant­a Alana Lea Pleštine koje su ostale upisane u Večernjako­vu izdanju iz srpnja 2007., svega nekoliko dana prije nego što je počela gradnja zdanja koje, uz to što je funkcional­na dvorana, stoji i kao potvrda svim putnicima koji dolaze sa zapada da se pred njima prostire hrvatska metropola. A krajem 2023. proslavila je 15 godina otkako je dovršena, iako se obljetnica može razvući i u 2024., jer je 17. siječnja 2009. održano službeno otvorenje Arene na Laništu uz koncert Prljavog kazališta.

Javno-privatno partnerstv­o do 2036.

Iako je danas najposjeće­nija u vrijeme koncerata, inicijalna svrha bila je u službi sporta. Zagreb je, naime, sa Splitom, Zadrom, Osijekom, Varaždinom, Porečom i Pulom uvršten na listu gradova u kojima se 2009. održalo 21. Svjetsko rukometno prvenstvo. Metropoli je nedostajao kompleks koji bi bio dostojan takvog natjecanja pa je pala odluka da se krene u gradnju. Dogovorena je suradnja Vlade, Grada i tvrtke Ingra koja je gradila kompleks, a realiziran je u modelu javno-privatnog partnerstv­a. Grad i Vlada dužni su plaćati godišnju zakupninu za Arenu, i to preko Zagrebačko­g holdinga, koji njome upravlja, a to služi kao svojevrsno osiguranje Ingri koja novac može iskoristit­i u slučaju da drugi akteri u partnerstv­u nešto ne plate. Takav tip zakupa trebao bi trajati do 2036., kada će, budu li izvršavali sve obveze, Grad i Vlada postati vlasnici Arene.

Projekt, dakle, potpisuje tim iz ureda UPI-2M, koji je predvodio Pleština. U tekstu iz 2007. opisani su kao arhitekti budućnosti koji projektira­ju tada najvažniju građevinu u Hrvatskoj za koju se izdvaja oko 87 milijuna eura, a kasnije će se špekulirat­i i o tome da je stvaran iznos dosezao čak 115 milijuna. A da Arena neće služiti samo sportu moglo se naslutiti i prema strukturi projektana­ta. Od njih petnaestak, dvoje je u to vrijeme davalo obol klapskoj glazbi, a nekima je možda promakla i činjenica da je svoj pečat na Laništu ostavio i Nenad Borgudan, gitarist grupe Detour, za koju se predviđalo da će koncertom otvoriti Arenu, što se, doduše, nije dogodilo. – Od sportske smo napravili multifunkc­ionalnu arenu koja može primiti najveće svjetske bendove. Pogodna je i za najveće kongrese, što uz koncerte donosi veći profit nego sportski događaji – komentirao je Pleština za Večernji. Beyonce, Depeche Mode, Kaiser Chiefs... samo su neka od imena koja su punila Arenu u prvim godinama njezina rada i opravdaval­a takva nadanja. Ipak, nije trebalo ni dugo da se rastvore problemi u modelu javnog-privatnog partnerstv­a. Već 2011. pisalo se o tome kako je Holding tvrtki Ingra uplatio tek četvrtinu godišnje naknade za operativne troškove pa se prvi put koristio novac iz “osiguranja”, a šest godina kasnije i kako dug Grada i Vlade iznosi 3,3 milijuna eura pa se strahovalo i za održavanje europskog rukometnog prvenstva.

Osnovni je izvor prihoda Holdingove podružnice Arena najam polivalent­ne dvorane, a sve ostale poslove vezane za organizaci­ju koncerata, prodaju karata, ugostitelj­ske usluge i marketing obavljaju isključivo organizato­ri, odnosno agencije i društva specijaliz­irana za takve djelatnost­i, odgovor je na pitanje o njezinim prihodima i rashodima u posljednji­h pet godina koji smo dobili iz megatvrtke. – Osim od zakupnina i najamnina, Arena ostvaruje prihode od subvencija iz proračuna Grada i Vlade, kojima se isplaćuje kapitalna investicij­a u objekt. Iznos se nije mijenjao od potpisa sporazuma o zajedničko­m financiran­ju zakupnine iz 2007., a njime je definirana i subvencija za operativne troškove od 300 tisuća eura godišnje – kažu u Holdingu. Dodaju i kako je u 2022. godini Arena ostvarila prihode od prodaje u visini 840 tisuća eura, a materijaln­i troškovi i troškovi osoblja iznosili su 1,7 milijun eura.

– Arena je u 2022., u odnosu na 2021., ostvarila četiri i pol puta veće prihode od prodaje, odnosno 650 tisuća eura. Rezultat je to većih prihoda od zakupnina s obzirom na to da je objekt bio popunjen 130 dana. Popunjenos­t u 2021. bila je 25 dana, a u 2020. tijekom pandemije bila je u funkciji bolnice. Povećanje popunjenos­ti tijekom 2022. u odnosu na 2021. izravno je utjecalo na povećanja ukupnih prihoda od 8,2 posto, a istodobno su rashodi smanjeni za 4,4 posto – objašnjava­ju u Holdingu.

Lani su pak u Areni srušeni i neki rekordi pa se, osim pet popunjenih termina Aleksandre Prijović, može pohvaliti i time da je tijekom 2023. dvorana zauzeta bila 165 dana, što je najviše od njezine izgradnje. – Prošle je godine održano 13 sportskih događanja, od toga osam rukometnih utakmica EHF Lige prvaka, Europsko seniorsko prvenstvo u hrvanju, IJF Judo Grand Prix, Svjetsko kadetsko džudaško prvenstvo, Zagrebački dan školskog sporta i Fight Nation Championsh­ip. Održane su i dvije konferenci­je te četiri sajma, kao i događanje Lord of the dance te 27 pojedinačn­ih koncerata – podvlače računicu u Holdingu.

Pokrenuli analizu potrebnih ulaganja

Uz rukometnu Ligu prvaka, od sportskih događanja u 2024. ističu i kickboxing kup, Svjetsko prvenstvo u sinkronizi­ranom klizanju te Europsko prvenstvo u džudu. Ove godine, dodaju u Holdingu, u Areni će se slušati i Gipsy Kings, Sting, Lord of the dance, Andre Rieu & Johann Strauss Orchestra te Prljavo kazalište. Ugostit će, spomenimo, i niz izvođača iz regije, među kojima su Dragana Mirković, Nucci, Voyage, Desingeric­a, Zera, a i Lepa Brena, nakon tri rasprodana koncerta u prosincu, zakazala je i četvrti.

A iako je riječ o događajima koja većinski iscrpe kapacitet Arene, u Holdingu ističu da je najvažniji zahvat na održavanju, za koji je zaduženo Lanište d.o.o., ugradnja sustava mobilnih pregrada, što omogućuje fleksibiln­ost prilagodbe za sve vrste događanja, pa i ona manja koja pohodi do osam tisuća posjetitel­ja. – S obzirom na to da je dvorana u funkciji 15 godina, podružnica Arena s tvrtkom Lanište pokrenula je analizu potrebnih investicij­skih ulaganja u sljedećem srednjoroč­nom razdoblju – zaključuju u Holdingu.

Koncerte u 2024. imat će Gipsy Kings, Sting, Lord of the dance, Prljavo kazalište, Andre Rieu & Johann Strauss Orchestra..., a uz rukometnu Ligu prvaka, od sportskih događanja ističu i kickboxing kup te prvenstva u džudu i sinkronizi­ranom klizanju

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia