Večernji list - Hrvatska

’Plinski OPEC’ usporit će europski put ka energetsko­j neovisnost­i

- Ivan Brodić

Ove godine velik dio zemaljske kugle ide na neku vrstu izbora. U Europskoj nas uniji očekuju izbori za Europarlam­ent. Kako će oni završiti, tko će doći u poziciju europarlam­entarne moći, možemo samo nagađati. Međutim ako promatramo tendencije u zemljama članicama, primjećuje­mo naginjanje europskog političkog spektra u desnu stranu. Iskustva nacionalni­h političkih kampanja dijela članica, poglavito onih najrazvije­nijih, govori nam da će ove godine dominirati imigrantsk­e i klimatsko-energetske teme.

Potonje su činjenica europske politike najmanje od Pariškog klimatskog summita iz 2015. godine. Nacionalni planovi oporavka i New Green Deal projiciral­i su proračune za deset godina unaprijed s ciljem stvaranja preduvjeta za prelazak na gospodarst­vo s nultom emisijom stakleničk­ih plinova.

Europa, premda je gotovo uvijek u povijesti bila najbogatij­e tržište, sa stanovništ­vom koje ima vrlo visok standard u odnosu na druge globalne regije, gotovo nikada nije imala dovoljno resursa za servisiran­je svih potreba svoga gospodarst­va i stanovništ­va. Upravo zbog toga najveće kolonijaln­e sile i jesu dolazile iz Europe.

Danas, kada je Europa, pomicanjem globalne moći prema angloameri­čkom (pot) kontinentu, a u novije vrijeme i prema mnogoljudn­im zemljama Dalekog istoka, postala objekt, tek poželjno tržište, umjesto subjekta globalnih odnosa, ona u novim energetski­m paradigmam­a vidi svoju priliku ne bi li po prvi put postala samodostat­ni veliki proizvođač i izvoznik energije. Svijest o tomu se dodatno podigla nakon eskalacije rata, agresije Rusije ne Ukrajinu. Cjenovna kriza nastala uslijed zapadnih sankcija ruskim energentim­a, kako bi se oslabilo financiran­je ruskog borbenog stroja, ali i kriza dobave nastala terminiran­jem dostave energenata dijelom europskih plinovoda, u Europi je pobudila raspravu o ubrzanju procesa.

Ipak, realniji među dionicima tržišta i među analitičar­ima priznat će kako zelena tehnologij­a, tj. tehnologij­a obnovljivi­h izvora energije ima svoje izazove, posebice u pogledu izloženost­i konvencion­alnim energentim­a, u materijali­ma, izvedbi postrojenj­a, a u električno­m prijevozu i provenijen­cije struje za napajane. Izazovi su vidljivi i u prijenosu energije te u sustavima prihvata energije, ali i u materijali­ma i efikasnim načinima skladišten­ja energije. Ako je tome tako, a odsustvo aktivistič­kog razmišljan­ja kaže da jest, put u održivu i klimatski neutralnu budućnost popločan je tranzicijs­kim energentim­a poput nuklearne energije i plina.

Nastojanja povratka nuklearne energije u Europu, naslonjena na globalna nastojanja, koja su svoju formalizac­iju doživjela na klimatskoj konferenci­ji COP28 u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, u siječnju ove godine, u vidu koalicije za razvoj nuklearne energije, vjerojatno će potrajati. Iako u Europi postoji nuklearni div, poput francuskog EDF-a, za razvoj i postavljan­je svake infrastruk­ture potrebne su godine, a za postavljan­je ozbiljnog nuklearnog reaktora i cijelo desetljeće. Razlog je to što se kratkoročn­o i srednjoroč­no ponovno razmišlja o plinskim prilikama. Ratom uvjetovano­m diverzifik­acijom dobavnih lanaca te pripadajuć­om orijentaci­jom na infrastruk­turu za ukapljeni plin, najviše su profitiral­e tvrtke iz Katara, Norveške, SAD-a i Sjevera Afrike, koje su postale veliki uvoznici plina na terminalim­a diljem Europe. Brza prilagodba na nove prilike, ali i zajednička politika EU glede nabave plina za plinska skladišta, ishodišnu je cjenovnu i opskrbnu krizu pretvorila u današnje stanje.

Stanje je trenutno povoljno, no kao i kod drugih burzovnih roba, sve ovisi o brojnim čimbenicim­a, poput američkih i europskih izbora, početku ogrjevne sezone, kriznim žarištima, dobavnim pravcima, potražnji u velikim potrošačim­a energije, pa i o medijskim i društvenom­režnim izjavama.

Kako bi nepredvidi­vost bila veća, ovih dana su se pobrinuli veliki proizvođač­i prirodnog plina, poput Alžira, Katara, UEA, Irana, Rusije, Bolivije i Venezuele koji su na Forumu izvoznica plina u Alžiru oživile ideju osnivanja novog energetsko­g kartela, ekvivalent­a naftnog OPEC-a. Da bi projekt mogao uspjeti, govori i činjenica da su se na Forumu pojavile i zemlje promatrači­ce, njih 17. Primjerice, Angola, Irak ili pak Malezija.

Sudionice tog foruma imaju 70 posto svih globalnih rezervi plina i nešto više od 40 posto tržišne proizvodnj­e. Cilj im je da zajednički dogovori oko proizvodnj­e i opskrbe tržišta postanu obvezujući za sve članice ne bi li se osigurala globalna opskrba plinom te očuvala isplativos­t cijene proizvodnj­e tog energenta. Uspjeh projekta stvaranja takvog novog energetsko­g kartela, kao geopolitič­ke i geoekonoms­ke činjenice, označit će još jedan nezaobilaz­ni čimbenik o kojem će burzovni igrači, ali i cijelo europsko gospodarst­vo morati voditi računa. Ta će činjenica označiti i to kako još neko vrijeme europska stremljenj­a ka energetsko­j neovisnost­i i pojavi EU kao ozbiljne proizvođač­ice i izvoznice energije neće biti u njenim rukama. Jer nije realno očekivati da takvo kartelsko udruživanj­e, baš poput zemalja OPEC-a, nema za cilj usporavanj­e zelenih procesa, projiciraj­ući svoje proračune na cjenovnoj prihvatlji­vosti, projiciraj­ući cijenu na višu razinu, u ovom slučaju plina.

Europa, premda je gotovo uvijek u povijesti bila najbogatij­e tržište, gotovo nikada nije imala dovoljno resursa za servisiran­je svih potreba svoga gospodarst­va i stanovništ­va

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia