Večernji list - Hrvatska

Parovi 36. kola HNL-a

-

Dinamo - Rudeš Lokomotiva - Hajduk Rijeka - Slaven Belupo Gorica - Istra 1961 Varaždin - Osijek jeka bi kao eventualni prvak mogla ostati bez pehara te bi joj on onda bio dodijeljen u prvoj domaćoj utakmici sljedećeg prvenstva. Kako bi se osigurala ravnopravn­ost trojice kandidata za titulu, moguće je da se toga dana ni Dinamu ni Hajduku – u slučaju osvajanja titule – ne dodijeli pehar, nego da i oni pričekaju do sljedećeg prvenstva. Ali, s druge strane, ta bi opcija zakinula trenere i igrače koji u ljetnom prijelazno­m roku napuste Rijeku, Dinamo i Hajduk – oni bi ostali bez medalje.

Takav rasplet zbio se samo jednom u povijesti Hrvatske lige: u glasovitom posljednje­m kolu sezone 1998./1999., u kojemu je Rijeka šokantno ostala bez titule remiziraju­ći s Osijekom na Kantridi (1:1), pa osvajačima prvenstva, nogometaši­ma Dinama, nakon pobjede nad Varteksom u Maksimiru (2:0) toga dana nisu dodijeljen­e medalje ni pehar.

Pitali smo Breznija je li moguće napraviti repliku šampionsko­g pehara, pa da po jedan primjerak bude na dvjema lokacijama. Kategoričk­i je zanijekao tu mogućnost.

– Ne! Šampionski pehar (autor Marijan Zaradić, nap. a.), kao i onaj za pobjednika Kupa (autor Ivan Rabuzin, nap. a.) izrađen je u Radionici primijenje­nih umjetnosti i ne postoji mogućnost izrade replike. Ti su pehari originali od početka natjecanja – kazao nam je Brezni.

Teoretski je moguće da Rijeka, Hajduk i Dinamo budu u igri za titulu do posljednje­g kola. To bi bila zavrzlama za HNS, HTV, a osobito za policiju u Zagrebu, gdje će u isto vrijeme igrati i Dinamo i Hajduk

Veliki sigurnosni rizik

U svakom slučaju, situacija će možda biti jako izazovna, ne samo za HNS, nego i za HTV, koji se mora opredijeli­ti za jednu utakmicu za izravni prijenos u posljednje­m kolu, te osobito za zagrebačku policiju. Posebno je poglavlje ove priče, naravno, sigurnosni aspekt, budući da će se u 36. kolu utakmice Dinamo – Rudeš i Lokomotiva – Hajduk igrati na udaljenost­i od nekoliko kilometara; budu li još u igri za titulu, u Kranjčević­evoj će toga dana biti barem pet tisuća torcidaša, a na Maksimiru potencijal­no dvadeset tisuća navijača Dinama. Kakav god rasplet prvenstva bio, Zagreb će toga dana biti

rizika.• grad najvišega sigurnosno­g

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia