Večernji list - Hrvatska

Lučin: Sigurdsson je strog tamo gdje treba biti, mora se poštovati disciplina u igri

- Damir Mrvec Damir Mrvec

Rukometaši Hrvatske danas ujutro putuju u Hannover, gdje ih od 14. do 17. ožujka čeka kvalifikac­ijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Pariz. Suparnici su nam Austrija, Njemačka i Alžir, a prve dvije reprezenta­cije izborit će nastup na Igrama. Dagur Sigurdsson, izbornik Hrvatske, morao je dan prije puta napraviti promjenu na vratarskim pozicijama. Naime, Filip Ivić, vratar Chamberyja, ima problema s ozljedom oka pa je umjesto njega pozvan Kristijan Pilipović, vratar švicarskog Kadettena.

Najbolji strijelac Wisle

Jedan od onih koji će u Hannoveru imati veliku minutažu bit će svakako Tin Lučin, lijevi vanjski poljske Wisle. Tin je ove sezone najbolji strijelac poljske momčadi u Ligi prvaka. Postigao je 72 pogodaka u 14 utakmica. Ima 63,2 posto uspješnih šuteva. Trenutno je deseti strijelac Lige prvaka. Sedmi je na listi najboljih strijelaca sa sedam metara. Njegova će Wisla u osmini finala igrati protiv PSG-a.

– Moram priznati da sam imao odličan nastup za Wislu u prvom dijelu sezone, a dobra se forma nastavila i u drugom dijelu sezone, gdje smo izborili osminu finala. Nažalost, nisam bio tako dobar u dresu reprezenta­cije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. U sportu nažalost postoje usponi i padovi. Nadam se da će na turniru u Hannoveru biti uspon. Sada je svima nama fokus kvalifikac­ijski turnir i jednostavn­o moramo izboriti odlazak na Igre – rekao je Lučin. U kakvom ste fizičkom stanju? – Sve je dobro, neću se žaliti.

Nema nikakvih ozljeda, sve je za pet – dodao je Tin.

Očekujemo od vas da budete na razini na kakvoj igrate za Wislu u posljednje vrijeme.

– Bio bih najsretnij­i kada bi tako bilo. Moram reći da je na posljednje­m EP-u moj nastup bio loš, ali svi nastupi ranije za reprezenta­ciju bili su jako dobri. Nadam se da je to bila samo jedna loša kratka epizoda. Ne želim se sad previše okretati i gledati što je bilo u prošlosti. Moramo misliti na budućnost, a to je trenutno plasman na Olimpijske igre.

Kakva je suradnja s novim izbornikom?

– Odradili smo tek nekoliko treninga, komunikaci­ja je za sada dobra. Izbornik ne priča previše o nekim stvarima izvan rukometa, fokusiran je samo na treninge. Za sada mogu reći sve najbolje o njemu. Nije strog?

– Strog je tamo gdje treba biti. Mora se poštovati disciplina u igri, što nam je možda ranije nedostajal­o – zaključio je Lučin.

Prvi susret naša reprezenta­cija igra protiv Austrije, 14. ožujka u 20.15 sati. Ta reprezenta­cija dolazi kompletna i bila je najugodnij­e iznenađenj­e Europskog prvenstva. Susret je završio 28:28. Nakon dana predaha, 16. ožujka u 14.30 čeka nas Njemačka. O domaćinu natjecanja ne treba posebno trošiti riječi. I oni dolaze u istom sastavu koji su imali na europskoj smotri. Hrvatska ih je pobijedila u posljednje­m susretu glavne faze natjecanja, ali bio je to više revijalni, nego natjecatel­jski susret jer je Njemačka u tom trenutku već imala osigurano polufinale. A mi smo uz sve to imali čudotvorca Dominika Kuzmanović­a na vratima, koji je obranio 22 lopte. I za kraj, čeka nas 17. ožujka u 16.45 sati Alžir, koji je bio finalist nedavnog prvenstva Afrike, a to najbolje pokazuje koliko su dobri. Nakon tri uspješna nastupa na kvalifikac­ijama za Olimpijske igre 2008., 2012. i 2016., Hrvatska je 2021. godine ostala bez Igara.

Hrvatska u prvom potu

Jedno Europsko prvenstvo tek je završeno, a ždrijeb kvalifikac­ija za drugo, kojem će domaćini biti Danska, Švedska i Norveška 2026. godine, već je spreman. Obavit će se 21. ožujka 2024. godine u 16.30 sati u Kopenhagen­u. Odlična je vijest podatak da je Hrvatska svrstana u prvi pot ili šešir za ždrijeb. S njom su još Španjolska, Njemačka, Mađarska, Island, Slovenija, Portugal i Nizozemska. Drugim riječima, to znači da se neće naći kao suparnici u jednoj od pet skupina kvalifikac­ija. Kvalifikac­ije će se igrati kao i do sada u tri faze. Prva je na rasporedu 6./7. studenoga, odnosno 9./10. studenoga 2024. godine. Druga će se igrati u ožujku sljedeće godine: 12./13., odnosno 15./16. ožujka. I treća je mjesec i pol dana kasnije, u svibnju iduće godine: 7./8. odnosno 11. svibnja 2025. godine.

Nakon tri od četiri kvalifikac­ijska Svjetska kupa za nastup na Olimpijski­m igrama, a nakon Kaira, Cottbusa i Bakua te prije posljednje­g turnira u travnju u Dohi, 21-godišnja Tina Zelčić drži sedmo mjesto s 26 skupljenih bodova te je i dalje u igri za Pariz.

– Zadovoljna sam Bakuom. Ponovo sam odradila dobru vježbu, uzela nove bodove za Olimpijske igre. Sada me čeka nastup na Svjetskom Challenge kupu u Antalyi, a onda onaj najdraži Svjetski kup, Osijek. Uvijek se veselimo doći u Osijek. Čast nam je nastupati tamo. Pogotovo ako se dogodi finale, pa vas subotu i nedjelju dočeka puna dvorana, sjajna publika, puno klinaca… Nevjerojat­an osjećaj koji nikada ne zaboraviš – rekla je Tina. Od 4. do 7. travnja, na 15. rođendanu osječkog turnira, nastupit će četvrti put.

– Prošla godina bila je moja godina. Prvo sam u Varni osvojila svoju prvu medalju na SK, srebro, da bih onda u Osijeku ušla u finale. Nastupila sam pred domaćom publikom, među kojom je bio i predsjedni­k Hrvatske, imala sam veliku tremu i nije mi bilo lako, ali odradila sam dobru vježbu i osvojila broncu. Tina je danas uz vrhunsku gimnastiku i redovna studentica treće godine Kineziološ­kog fakulteta u Zagrebu. Njezina priča o ulasku u gimnastiku slična je kao kod većine njezinih “nemirnih” kolega.

– Mama me odvela u gimnastičk­u dvoranu zato što sam bila hiperaktiv­no i nemirno dijete. Nisu znali što sa mnom više. Bilo je penjanja po policama, kupaonskim lavaboima, ormarima, gdje god sam stigla. Nisu me mogli uloviti po kući. Popela bih se na ormar i tamo se igrala. Zezali su se da će me ostaviti gore jer nisam mogla sama sići, nego su me oni morali spuštati. Kad su shvatili da sam prenemirna, odveli su me u gimnastičk­u dvoranu da izbacim energiju, ali nisu mislili da ću ostati sada već skoro 20 godina u toj dvorani – zaključila je Tina.

Filip Ivić, vratar Chamberyja, ima problema s ozljedom oka pa je umjesto njega pozvan Kristijan Pilipović, vratar švicarskog Kadettena

 ?? ?? TIN LUČIN na posljednje­m Europskom prvenstvu postigao je jedan pogodak protiv Austrije, dok se protiv Njemačke nije upisao među strijelce
TIN LUČIN na posljednje­m Europskom prvenstvu postigao je jedan pogodak protiv Austrije, dok se protiv Njemačke nije upisao među strijelce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia