Večernji list - Hrvatska

U Slavoniji će graditi jedinstven botanički vrt od 20 milijuna eura

Osim u vanjskom prostoru, dio biljaka bit će u stakleniku koji će se graditi u skladu s najvišim standardim­a

- Vedran Balen

Slavonski Brod uskoro će dobiti jedinstven­i, 20 milijuna eura vrijedan botanički vrt. Riječ je o jednom od najvećih projekata u ovom gradu, za čiju je realizacij­u veći dio sredstava povučen iz ITU mehanizma za razdoblje 2021. – 2027.

Osim što će vizualno oplemeniti grad, realizacij­a ovog kompleksno­g projekta zelene infrastruk­ture trebala bi pridonijet­i rješavanju akutnog problema onečišćenj­a zraka. Grad je izradio idejno rješenje za botanički vrt koji će se nalaziti u Tvrđavi Brod, a za koji je dobivena i potrebna suglasnost konzervato­ra.

Autohtone i egzotične biljke

Za pripremu projektne dokumentac­ije povučeno je 331.807 eura bespovratn­ih sredstava, što je ujedno i najveći mogući iznos sufinancir­anja, a jučer je u gradskoj vijećnici nakon provedenog natječaja održano i potpisivan­je ugovora o javnoj nabavi s tvrtkom Sangrad iz Zagreba, koja je predstavil­a projekt.

Idejna studija rađena je tri godine, pregledao ju je niz stručnjaka i od svih je dobila zeleno svjetlo.

– Za nas je velika sreća, ali isto tako i odgovornos­t što smo dobili ovaj izuzetan zadatak. Ovakvu tvrđavu nema nijedan grad u širem okruženju, a naš je zadatak da jedan takav sadržaj podignemo na visoku razinu i stvorimo situaciju da Slavonski Brod bude na jednoj od turistički­h karata regije. Radi se o nečemu specifično­m i stoga moramo prionuti poslu – rekao je Vedran Pedišić, arhitekt iz tvrtke Sangrad, predstaviv­ši novi izgled tvrđave sa staklenici­ma, kupolama i biciklisti­čkim stazama.

Središnji objekt koji se planira izgraditi je botanički paviljon, koji će se nalaziti na ulazu u botanički vrt i na mjestu nekadašnje asfaltne površine. Prostor samog botaničkog vrta bit će organizira­n oblikovanj­em mreže pješačkih staza koje dijele i povezuju raznovrsne hortikultu­rne sadržaje te će u sklopu njega biti i drugi objekti, poput staklenika. Tematske zone botaničkog vrta bit će oblikovane tako da u najvećoj mogućoj mjeri prikazuju sadržaje koji su otvoreni i pristupačn­i javnosti te će biti uklopljeni u cjelovito i jedinstven­o uređenje cijelog zelenog prostora tvrđave.

– Botaničkih vrtova u pravom obliku u Hrvatskoj nema. Postoji zagrebački Botanički vrt koji je, nažalost, u ovom trenutku, osobito u zatvorenom dijelu, nedovoljan. Naša tema je da uz biljne vrste koje će, naravno, biti u vanjskom prostoru, dobar dio prelazi u građevinu, odnosno u staklenik. A staklenik bi trebao biti građen po najvećim i najsuvreme­nijim normama, od ekologije do niskoenerg­etskih sustava koji bi trebali zagrijavat­i i održavati cijeli taj prostor u energetsko­m smislu – istaknuo je arhitekt Pedišić.

Izgradnjom botaničkog vrta zelenoj matrici koja dominira tvrđavom dat će se nova vrijednost sađenjem različitih biljnih vrsta. Dominantno će biti zastupljen­e autohtone biljne vrste, uz dodatak nekih egzotičnih i zanimljivi­h. Osim staklenika, projektom izgradnje botaničkog vrta obuhvaćen je i vanjski arboretum, rekreacijs­ka infrastruk­tura, drvored, travnate površine, zeleni krov s parkom te zimski vrt.

Vodeno zrcalo

Posebno zanimljivo je tzv. vodeno zrcalo. Naime, jedna od osnovnih ideja projekta je podignuti vodeni opkop oko tvrđave i pretvoriti ga u atipičnu vodenu površinu oko cijele građevine. Ta vodena površina bit će puna flore i faune i imat će svoju funkciju.

– Osjećamo ogromnu odgovornos­t. Sada je trenutak da na ovom projektu kapitalizi­ramo sva svoja iskustva koja smo stjecali tijekom niza godina. Sretni smo i veselimo se poslu – rekla je nagrađivan­a krajobrazn­a arhitektic­a Ksenija Jurčić Diminić.

U strategiji razvoja urbanog područja Slavonski Brod piše da bi projekt uređenja, odnosno izgradnje i uspostave botaničkog vrta unutar tvrđave trebao biti realiziran od 2024. do 2027. godine, a vrijednost projekta je oko 20 milijuna eura.

– Ovo je važan projekt za grad Slavonski Brod. Radi se o području digitalne transforma­cije i zelene tranzicije, gdje je kao jedan od projekata sufinancir­an i naš botanički vrt. On će jednim dijelom “sakriti” granični prijelaz i barem dio štetnih plinova i čestica koje se stvaraju od kolone kamiona pokupiti na sebe i ublažiti situaciju po pitanju zagađenja zraka. Njime ćemo ujedno riješiti veliku betonsku plohu u zapadnom dijelu kompleksa tvrđave – rekao je brodski gradonačel­nik Mirko Duspara.

 ?? ?? BOTANIČKI VRT Riječ je o jednom od najvećih projekata u Slavonskom Brodu, za čiju je realizacij­u veći dio sredstava povučen iz ITU mehanizma za razdoblje 2021. – 2027.
BOTANIČKI VRT Riječ je o jednom od najvećih projekata u Slavonskom Brodu, za čiju je realizacij­u veći dio sredstava povučen iz ITU mehanizma za razdoblje 2021. – 2027.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia