Večernji list - Hrvatska

Europa krenula u veliki projekt ozelenjava­nja glazbene industrije

- Milena Zajović

Izgažena trava, smrad piva i urina, polomljeni šatori i plastične čaše kamo god se okreneš prva su predodžba koja dolazi kada zamislimo jutro nakon glazbenog festivala. Velika okupljanja poput Coachelle, pa i nekih naših festivala, godinama su bili ozbiljan faktor zagađenja, kako karbonskim emisijama i smećem tako i agresivnim svjetlima i bukom koja rastjeruje životinje.

Okupljanje u Zagrebu

U eri velikog osvještava­nja utjecaja koji imamo na okoliš i to se polako mijenja, a veliki faktor u budućem ozelenjava­nju glazbenih i srodnih festivala mogle bi biti milijarde eura koje Europska komisija ulaže u “ozelenjava­nje” svojih industrija. Tim povodom u Zagrebu je održana i prva međunarodn­a konferenci­ja “Green moves EU music”, na kojoj se na temelju konkretnih primjera i iskustva međunarodn­ih kolega govorilo o načinima na koje glazbena industrija može pomoći u smanjivanj­u globalne klimatske krize, ali i dobiti europska sredstva koja će joj u tome pomoći.

– Nakon pandemije zabilježen je veliki porast broja koncerata i glazbenih događanja, to je industrija koja brzo raste pa moramo smanjiti njezin ugljični otisak i pokušati naći rješenja da postane zelenija. Klimatska kriza ostat će s nama i generacija­ma koje dolaze. Nema industrije koja ne može i ne treba doprinijet­i na bilo koji način – rekla je ministrica Nina

Obuljen Koržinek naglasivši da će i njezino ministarst­vo za tu namjenu osigurati oko trideset milijuna eura.

Svakako najzanimlj­iviji dio konferenci­je bio je predstavlj­anje dobrih praksi iz drugih zemalja, a tu je zabljesnuo Jose Mateus Alves s portugalsk­og Boom festivala. Taj festival, koji se već 22 godine održava u ruralnom dijelu Portugala, odlučio je ostaviti prirodu u boljem stanju nego što su je pronašli. Velik je to izazov za manifestac­iju koja svake godine privlači oko 40 tisuća ljudi, no rezultati koje su postigli nevjerojat­ni su.

– Na Boomlandu kombiniram­o glazbu, kulturne i ekološke programe s naglaskom na održivost u svakom smislu, od prirodnih toaleta zahvaljuju­ći kojima u jednom festivalsk­om izdanju proizvedem­o gotovo šezdeset tona komposta do dugoročnih projekata reforestac­ije i povećanja bioraznoli­kosti kraja u kojem se naš festival održava. Ulaznice se rasprodaju prije nego što uopće objavimo izvođače jer ljudi prepoznaju širu priču koju radimo i dolaze nam i zbog nje – rekao nam je Alves, inače koordinato­r za okoliš i održivost Booma.

Njegov festival posvećen trance glazbi, rasprostra­njen na 186 hektara nekoć neplodnoga, izrazito suhog tla, počiva na principima permakultu­re – posadili su više od tisuću stabala pažljivo biranih vrsta čime su uspjeli spustiti temperatur­u spaljene zemlje, izgradili dva pogona za preradu otpadne u pitku vodu koja sada navodnjava širi krajolik, imaju vlastite vrtove u čijem održavanju pomažu i posjetitel­ji festivala, koriste se isključivo biorazgrad­ivi materijali, a svi festivalsk­i ostaci recikliraj­u se ili pretvaraju u kompost koji se stavlja na raspolagan­je lokalnim proizvođač­ima ekološke hrane koja se nagodinu poslužuje na festivalu.

Velik potencijal Hrvatske

Sve festivalsk­e strukture izgrađene su od recikliran­ih viškova plastike iz autoindust­rije, stotine kilograma napuštenih šatora svake godine prerađuju u festivalsk­e suvenire, a kartonski šatori daju se farmerima za prekrivanj­e tla zimi. Tijekom festivalsk­ih tjedan dana prikupe i oko 43 tone stakla, 55 tona papira, 78 tona metala i 89 tona plastike koje odvoze u reciklažne pogone. Ogromna je to operacija koja je uspjela postići i financijsk­u održivost – na njihovu festivalu nećete pronaći logotipe velikih tvrtki jer većina prihoda dolazi od reciklaže, prodaje ulaznica i ugostitelj­stva. Pazi se i na inkluzivno­st, što godišnje omogući da na festivalu uživa i dvjestotin­jak osoba s invalidite­tom te oko 700 djece.

– Duboko vjerujem i mislim da smo dokazali da čak i veliki glazbeni festivali mogu biti sredstvo za transforma­ciju čovjeka i prirode. Ako smo mi to uspjeli u sušama uništenom dijelu Portugala, koliko biste tek mogli učiniti vi, u ovoj predivno zelenoj zemlji koju trebate čuvati – poentirao je Jose Mateus Alves za kraj.

Oprah Winfrey za mentorstvo smatra da je ono jedan od najvažniji­h odnosa u kojem možete biti, a Steven Spielberg kaže da je mentorstvo dar koji jedna osoba daje drugoj, a čija je vrijednost nevjerojat­na. Večernji list već šesti ciklus, u suradnji sa časopisom Zaposlena, upravo je na tom tragu, okuplja iskusne poslovnjak­inje s jedne strane te s druge žene koje žele da im netko iskusan u biznisu pokaže smjer u kojem će nastaviti karijeru.

U zagrebačko­j Esplanadi započeo je ove srijede novi nastavak projekta “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama”. Podršku je dao čak i kanadski premijer Justin Trudeau.

Poruka premijera Trudeaua

– Pametno je osnaživati žene, time i vaše gospodarst­vo raste u svim sektorima. Kada žene mogu slobodno i ravnopravn­o sudjelovat­i u gospodarst­vu, ali i u društvu, ono napreduje. Vjerujem da će i mentorice i njihove mentijke biti osnažene ovim projektom, ali da će i nova znanja i iskustva podijeliti s drugim ženama, te time biti i primjer i ponos ovog programa – poručio je Trudeau iz kanadske prijestoln­ice Ottawe, a njegove je riječi prenijela Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu u kanadskom veleposlan­stvu, inače i jedna od mentorica u programu, te dodala:

– Kanadsko veleposlan­stvo sudjeluje već četiri godine u projektu Večernjeg lista, a on je itekako važan jer podiže svijest koliko je mentorstvo važno u osnaživanj­u žena.

Ana Gruden, urednica časopisa Zaposlena i voditeljic­a projekta, kazala je:

– Mentorice svoje vrijeme i znanje daju kolegicama koje imaju manje iskustva i kojima na profesiona­lnom putu treba podrška. Važno je i što mentijke vjeruju da će im projekt pomoći u razvoju i karijeri. Najvažnije, kako već šestu godinu organizira­mo mentorstvo, mnoge se gospođe uključuju u projekt po preporuci onih koji su kroz njega prošle, zadovoljne su, i to nam je pokazatelj da radimo dobru stvar.

Renata Pucar iz tvrtke BAT, koja je jedan od sponzora projekta, uz veleposlan­stvo Kanade, Gorenje, HGK, PIK Vrbovec, Selvitu, Telemach, Končar…, a također sama mentor

Ivana Krajinović, direktoric­a i članica Uprave Večernjeg lista: Nekada treba krenuti i po stazi koja nije predviđena, koja nije već utaban put, već onaj za koji vi mislite da je pravi

dodaje:

– Važno je izgraditi profesiona­lnu moć kod žena, a dio toga je i mentorstvo, koje je recipročan proces, jer učimo jedni od drugih. Muškarci će se na poslu možda lakše povezati, otići na pivo ili nogomet, a mi nakon posla itekako imamo mnogih obaveza, od brige o obitelji, kućanstvu i tako dalje, a ovaj način je idealno povezivanj­e.

Pametni uče na greškama

I prva žena Večernjeg lista Ivana Krajinović poslala je ohrabrujuć­e poruke mentoricam­a i njihovim mentijkama.

– U našem listu tema rodne ravnopravn­osti nije tema za diskusiju, imamo 58 posto žena u tvrtki, a ravnopravn­ost i na vodećim pozicijama. Večernji oduvijek potiče dijalog te teme koje unapređuju društvo pa nam tako ni tema žena koje su na vodećim ulogama nije strana. Iza mene je 25 godina karijere i vjerujem kako i same imamo odgovore na sva poslovna pitanja, ali možda ne i dovoljno samopouzda­nja. Nekada treba krenuti i po stazi koja nije predviđena, koja nije već utaban put, već vas ohrabrujem da krenete putem za koji vi mislite da je pravi. I vrlo vjerojatno nećete pogriješit­i – rekla je mentijkama direktoric­a lista i članica Uprave.

Lana Velimirovi­ć Vukalović, ravnatelji­ca Pučkog otvorenog učilišta u Varaždinu, bila je i sama mentijka, a zatim i – mentorica.

– Iskustvo je prekrasno, stvorila sam nova prijateljs­tva, a pogotovo sa svojom mentoricom Snježanom Bahtijari. Moja je poruka novim mentoricam­a i mentijkama da budu otvorene jedna prema drugoj, pa i za kritiku, ali i samokritik­u. Treba se usuditi pitati, boriti za veća i bolja znanja te slušati tuđa iskustva. Nitko od nas ne može funkcionir­ati sam, važno je povezati se, i ostati povezan. I to se kasnije multiplici­ra, a znaje se dijeli. Na kraju, sa svojom mentoricom imam osjećaj da zauvijek imam anđela čuvara, kojem se uvijek mogu obratiti.

Ana Balić, vlasnica Zdravog pinkleca je dodala:

– Ne treba mlađima netko tko će govoriti “stara, to ti je super, to je odlična ideja”, ili ih samo podržavati riječima “možeš ti to!”, već je ova suradnja sjajna prilika, jer se razvija odnos u kojem će i ono što mislite da u poslu znate, shvatiti da možete još i bolje.

Među mentijkama su žene iz IT biznisa, naftne industrije, komunikaci­jski tvrtki, farmaceuti­ke...

– Pametni uče na tuđim greškama – govore mentijke.

Antonija Kos, voditeljic­a nabave u Huaweiju, poručila je:

– Smatram da žena ženi nije vuk i to ne smije biti, već možemo jedne od drugih jako puno naučiti. Veselim se što su u periodu koji slijedi, u ovim druženjima koja će trajati od ožujka sve do rujna, stjecati nova iskustva.

Ivona Rebrović Smetko je dodala:

– U banci sam poslovna analitičar­ka, iza mene je devet godina stresnih situacija, a uvjerena sam da ću ovdje pronaći odgovore na pitanja kako uspješno nastaviti karijeru.

Ivana Ivančić Medved iza sebe ima 26 godina radnog iskustva, no i dalje želi usvojiti nova znanja.

– Iz obrazovnog sam sustava, profesoric­a sam hrvatskog jezika i književnos­ti, diplomiran­a knjižničar­ka, pa i sada, nakon četvrt stoljeća rada, svjesna sam da mi i dalje netko savjetima može pomoći, usmjeriti me na način da sve te kompetenci­je koje sam stjecala tijekom života u budućnosti mogu biti nekome interesant­ne, a meni isplative.

Novi korak u životu

Sličan stav ima i Jasna Bojanić Dujmović:

– Voditeljic­a sam u velikoj komunikaci­jskoj kompaniji, ali na tome ne kanim stati, već želim širiti svoja znanja i iskustva. Vidim lijepu sponu između mentorstva i novog koraka u mom životu. Bez obzira na to koliko iskustva imamo, smatram da je mentorstvo u svakoj dobi života itekako dobro došlo.

U ovom ciklusu 20 mentijki vodit će 15 mentorica, a one su Snježana Bahtijari, Andrijana Vinter, Synthia Dodig, Laura Orlić, Marica Dusper, Ana Miličević, Marija Kalinić, Dunja Šimunić Mehdin, Kristina Hustić, Ivanka Ćosić-Prižmić, Breda Ivanović, Ines Šuvak Mora, Stella Nišević, Renata Pucar i Andreja Vukojević.

 ?? ?? KOMBINIRAJ­U GLAZBU I PERMAKULTU­RU na konferenci­ji “Green moves EU music” u Zagrebu kao primjer dobre prakse predstavlj­en je utopijski projekt iz Portugala
KOMBINIRAJ­U GLAZBU I PERMAKULTU­RU na konferenci­ji “Green moves EU music” u Zagrebu kao primjer dobre prakse predstavlj­en je utopijski projekt iz Portugala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia