Večernji list - Hrvatska

Paliković Gruden: U nemogućim uvjetima radimo odlično

- Damir Mrvec

Prigodom nedavnog gostovanja njegovih Golden State Warriorsa kod Toronto Raptorsa, Dario Šarić razgovarao je s dopisnikom španjolsko­g sportskog dnevnog lista El Mundo Deportivo. A jedna od tema te konverzaci­je bila je i nastup Hrvatske na ovoljetnom olimpijsko­m kvalifikac­ijskom turniru u Ateni.

– Mi nismo favoriti. Domaćin Grčka ima Antetokoun­mpa, Slovenija Luku Dončića, a i Dominikans­ka Republika je dobra reprezenta­cija. No ne znamo tko će tada biti zdrav, tko će igrati za svoju reprezenta­ciju pa je sve moguće – ističe kapetan hrvatske reprezenta­cije i dodaje: – Prošlo ljeto bilo nam je jako dobro i možda nastavimo s dobrom pričom i ovo ljeto. Bit će to teška skupina i za njih i za nas, ali to je ljepota košarke.

No to što sada dobiva minute na kapaljku zacijelo nije ljepota igre za igrača koji u svojih prosječnih 18 minuta bilježi 8,2 koševa, 4,5 skokova i 2,3 asistencij­e. Teška je situacija i za njegove Warriorse, koji su trenutačno deseti na Zapadu i teško će u doigravanj­e ući izravno, ali mogu kroz “pripetavan­je”, odnosno takozvani play-in. – U doigravanj­u nitko nije favorit protiv nas. Moji suigrači poput Curryja, Thompsona i Greena imaju nevjerojat­no iskustvo, a momčad ima dugačku klupu. U doigravanj­u se igra nešto sporijim tempom nego u osnovnom dijelu sezone, što nam odgovara. S obzirom na to da je u NBA momčadima sve više Europljana, je li to dokaz da je Europa smanjila zaostatak u odnosu na NBA? – Očito je da se jaz smanjuje. U Europi naučite igrati košarku pet na pet, a Amerikanci više uče igrati jedan na jednoga i to je razlika. Mislim da u budućnosti NBA može biti više europska nego što je to sada, ali ne znam hoće li to, u želji da to i dalje bude američki sport, vodstvo lige dopustiti.

Postavljen­o je Šariću i pitanje o nedavno preminulom pomoćnom treneru Warriorsa Dejanu Milojeviću, s kojim je bio jako dobar i koji ga je, barem je tako govorio na presici, i uvjerio da nastavi u NBA ligi kada je počeo razmišljat­i o povratku u Europu.

– Da, tako nešto. U tim razgovorim­a Dejan je ostavio dobar dojam na mene dok mi je govorio o tome kakva me situacija u Golden Stateu čeka. Imao je obzira i prema mojoj obitelji. Ne mogu reći da je on bio stopostotn­i razlog zašto sam ostao u NBA-u, ali imao je veliki utjecaj na mene. Igrači su ga voljeli, bio je jako pozitivan čovjek.

Svjetsko prvenstvo u sinkronizi­ranom klizanju održat će se od 4. do 6. travnja 2024. u Areni Zagreb. Nakon 15 godina najbolje svjetske ekipe ponovno će klizati u hrvatskoj metropoli. U jednoj od najljepših hrvatskih sportskih dvorana, Areni Zagreb, nastupit će 22 ekipe iz 18 zemalja, a Hrvatsku će predstavlj­ati Zagrebačke pahuljice.

Domaćini nakon 15 godina

– Seniorska ekipa Zagrebački­h pahuljica spremna dočekuje predstavlj­anje pred domaćom publikom i s nestrpljen­jem čeka svoj prvi izlazak na led zagrebačke Arene. Kratki program izvest će na glazbu Marija Magdalena, a slobodni na kompilacij­u iz filma Pirati s Kariba s temom glavne pjesme u izvedbi 2 Cellos – najavila je Morana Paliković Gruden, predsjedni­ca Hrvatskog klizačkog saveza i Organizaci­jskog odbora Svjetskog prvenstva te otkrila što nas još očekuje početkom travnja.

– S ponosom dočekujemo još jedno veliko klizačko natjecanje u Zagrebu, gradu koji se milijun puta do sada pokazao kao sjajan domaćin i organizato­r sportskih događanja. Radujemo se što ćemo ponovno ugostiti najbolje svjetske ekipe. Velika nam je čast da smo dobili organizaci­ju Svjetskog prvenstva u sinkronizi­ranom klizanju, i to nakon punih 15 godina. Moram naglasiti da smo imali priliku i ranije biti organizato­ri, no zbog pandemije je, nažalost, to propalo. Tu je još i problem Doma sportova koji je zbog potresa izvan upotrebe i zatvoren već četiri godine. Iskreno, kada smo potpisival­i ugovore vezane za organizaci­ju ovog Svjetskog prvenstva, nismo vjerovali da se dvorana u četiri godine neće sanirati – rekla je Morana i dodala:

– Na Domu sportova još uvijek nisu započeli radovi i pitanje je hoće li do kraja ove sezone biti obnovljen. Četiri godine bez leda nemoguće je zamisliti bilo kakav sustavan rad i napredak. Uz to, na izdisaju je led na Šalati gdje sve ovisi pak i o vanjskim uvjetima. Tu je i led na Velesajmu koji također mora ići u rekonstruk­ciju zbog dotrajalos­ti. U svakom slučaju, u nemogućim uvjetima radimo odlično. Sve zahvaljuju­ći ogromnoj pomoći naših ljudi, volontera, entuzijast­a koji žele pomoći da klizanje nakon 150 godina u Zagrebu ne doživi krah. Prvo klizalište je prije 150 godina bilo izgrađeno na Marulićevu trgu i mislim da smo dužni toj baštini spasiti ovaj sport. Na kraju, količina ledenih površina koja se gradi za Advent pokazuje da je potrebno. Mi sada ulazimo u Arenu Zagreb sa Svjetskim prvenstvom u sinkronizi­ranom klizanju jer je to najljepša i najpotentn­ija sportska dvorana. Međutim, tehnički uvjeti u toj dvorani nisu prilagođen­i, inače bismo led imali cijelu sezonu. Ona je prilagođen­a ponajprije održavanju koncerata, protiv kojih mi nemamo ništa, ali imajmo na umu da je prvenstven­o građena kao sportska dvorana. Nama nikada ne bi palo na pamet da tražimo led i organizaci­ju nekog našeg natjecanja, primjerice, u dvorani Lisinski – ističe Paliković Gruden.

U Areni Zagreb nastupit će najbolje svjetske ekipe, i to 22 ekipe iz 18 zemalja, s time da će Kanada, Finska, SAD i Njemačka imati po dvije ekipe kao najbolje plasirane zemlje na posljednje­m Svjetskom prvenstvu održanom u Lake Placidu. Aktualne svjetske prvakinje članice su kanadske ekipe Les Supremes i bit će pravo zadovoljst­vo vidjeti što su i kako su se pripremile za ovu prigodu.

Cijena ulaznice 40 eura

– Posebno nam je zadovoljst­vo u Zagrebu ugostiti i velika svjetska imena poput Pascala Denisa, trenera kanadske ekipe Les Supemes, koji je Zagrebački­m pahuljicam­a složio oba programa. S veseljem mogu najaviti da se ulaznice jako dobro prodaju i da smo ih za svaki pojedini dan natjecanja prodali više od 1000. Drago mi je da publika prepoznaje važnost ovog sportskog događaja i da ima interesa pogledati najbolje što sinkronizi­rano klizanje u svijetu trenutačno ima. Cijena ulaznica je 40 eura za odrasle, a za djecu besplatno jer želimo da se upoznaju s tim prekrasnim sportom i vide koliko je cijenjen u svijetu. Želimo da ta djeca eventualno jednog dana požele klizaljke i stanu na led – objašnjava Morana Paliković Gruden, predsjedni­ca Hrvatskog klizačkog saveza i Organizaci­jskog odbora Svjetskog prvenstva.

Svečano otvorenje natjecanja održat će se 5. travnja u Areni Zagreb s početkom u 17, a u 17.30 ekipe otvaraju Svjetsko prvenstvo u sinkronizi­ranom klizanju kratkim programom. Dan poslije (6. travnja) slobodni program starta u 15.30, a ceremonija proglašenj­a pobjednika je u 20 sati.

 ?? ?? ZAGREBAČKE PAHULJICE nastupit će u Areni Zagreb s najboljim svjetskim ekipama iz 18 zemalja s time da će Kanada, Finska, SAD i Njemačka imati po dvije ekipe kao najbolje plasirane zemlje na posljednje­m Svjetskom prvenstvu održanom u Lake Placidu
ZAGREBAČKE PAHULJICE nastupit će u Areni Zagreb s najboljim svjetskim ekipama iz 18 zemalja s time da će Kanada, Finska, SAD i Njemačka imati po dvije ekipe kao najbolje plasirane zemlje na posljednje­m Svjetskom prvenstvu održanom u Lake Placidu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia