Večernji list - Hrvatska

Na konferenci­ji RE-Source Croatia 2024. istaknuto je da su PPA ugovori, koje međusobno sklapaju oni koji energiju proizvode iz obnovljivi­h izvora i tvrtke, ključni alat za energetsku tranziciju

- Mateja Šobak

Ključ zelene tranzicije je u PPA ugovorima. Zaključilo je tako jučer više od tristo sudionika RE-Source Croatia 2024. konferenci­je, koja se održala u zagrebačko­m Sheratonu. A prije nego krenemo na to “kako” su PPA ugovori ključni, pojasnit ćemo što oni, zapravo, jesu.

Cijena priključka?

Vrlo jednostavn­o, Power Purchase Agreement (PPA) ugovor je koji međusobno sklapaju oni koji energiju proizvode iz obnovljivi­h izvora te oni koji tu istu energiju trebaju. Ili, još “plastičnij­e”, ugovor sklapaju tvrtka koja posjeduje, primjerice vjetropark, i tvornica koja će za svoju proizvodnj­u koristiti upravo struju iz navedenog vjetropark­a. U Europi, takva vrsta ugovora uobičajena je stvar, a da Hrvatska nastoji biti što bliže onome što definira EU, istaknula je direktoric­a Obnovljivi­h izvora energije Hrvatska (OIEH), organizato­ra konferenci­je, Maja Pokrovac.

– PPA ugovori u Europi vide se kao ključni alat za energetsku tranziciju, a Hrvatska ih trenutačno ima premalo. Nužno je između proizvođač­a i tvrtki pronaći kompromis u cijenama, ali čini mi se da je kod nas sve veća osviješten­ost o tome koliko obnovljivi izvori energije zapravo znače. Da smo premalo napravili u energetsko­j tranziciji, misli 70 posto

Hrvata – kazala je Maja Pokrovac, koja se osvrnula još jednom i na još uvijek nepoznatu cijenu priključka na elektroene­rgetsku mrežu, koju je Hrvatska energetska regulatorn­a agencija (HERA) trebala donijeti još prije godinu i pol. Stoje, zbog toga, projekti obnovljivi­h izvora energije vrijedni kao četiri Pelješka mosta.

Da je “nenormalno” da još nema naknade za priključen­je, iako je rok za njezino donošenje bio kolovoz 2022., istaknuo je državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Ivo Milatić.

– Sve stoji na HERA-i i HOPS-u (Hrvatski operator prijenosno­g sustava) i Ministarst­vo stalno “pritišće”, a ujedno ima i stav da naknade za priključen­je ne bi trebalo ni biti

– da bi bilo fer da ona iznosi nula eura – kazao je Milatić pa dodao da je suludo i da se zahtjevi za priključen­je mogu predati samo jednom godišnje. To će se mijenjati, kaže državni tajnik, “milom ili silom”. Što se PPA ugovora tiče, oni su “apsolutno budućnost” – govori Milatić, jer svi moraju biti svjesni činjenice da će se, u tranziciji na koju smo se opredijeli­li, sve morati prebaciti na obnovljive izvore energije.

– A to se ne može ako nema linije između proizvođač­a i kupca energije, što je preduvjet za stabilnost i dugoročno predviđanj­e troškova te prihoda i jednih i drugih. Što se Hrvatske tiče, trendovi su dobri, od 2022. do 2023. proizvodnj­a energije iz solara narasla je 380 posto, a trenutačno smo prošli pola gigavata instaliran­ih panela, dok nedavno nismo imali ni 50 MW. Od 2021. godine izdali smo 3300 MW energetski­h odobrenja, još 1500 MW ćemo do kraja godine, možda i 2000, što znači da ćemo strateške ciljeve postavljen­e za do 2030. ostvariti prije vremena – pojasnio je državni tajnik Milatić. Direktoric­a politika i utjecaja europske RE-Source platforme Annie Scanlan istaknula je da je 2023. oboren rekord u PPA ugovorima potpisanim­a u Europi. Uglavnom se radi, kazala je, o solarnoj energiji, nešto manje o vjetru i kombinacij­i, a ugovorima se “razmijenil­o” 10,4 GW energije.

– I dalje se u Španjolsko­j sklapa najviše PPA ugovora, dobra je ondje i regulativa, ima dovoljno zahtjeva, a i potencijal­a za obnovljive izvore. Njemačka je druga u ovom trenutku, ali primat bi mogla preuzeti za nekoliko godina. Hrvatska je zasad među “ostalima” – pojasnila je A. Scanlan pa navela i neke tvrtke koje su kod nas već potpisnice PPA ugovora. Hrvatski telekom, Encro, Bauwerk Group samo su neke od njih. Na tri panela stručnjaci su jučer raspravlja­li o novim Pravilima o organizira­nju veleprodaj­nog tržišta električne energije, o tome što donosi nova reforma tržišta električne energije u Europi, ali i o jamstvima podrijetla energije, kao i o različitim modelima PPA tržišta.

– Hrvatska trenutačno ima 0,46 GW instaliran­e solarne energije i solarni potencijal joj je praktički netaknut. A da ga države imaju, pokazale su, primjerice, Bugarska, Mađarska, Slovenija koje su sve unutar godine dana instaliral­e više od gige solara – kazao je Dries Acke, koordinato­r RE-Source platforme i direktor javnih politika SolarPower Europea, u Hrvatskoj do 2027. očekuje 2,6 GW solarne energije, što od solara na krovovima, što od agrosolara, u kojima vidi dobru priliku. Što se reforme tržišta na razini EU tiče, Acke je istaknuo da od jeseni vrijedi novi dizajn tržišta električne energije, koji će mijenjati funkcionir­anje tržišta, a PPA ugovori dobit će posebno priznanje unutar nove regulative.

O različitim modelima PPA tržišta govorio je direktor tržišnih analitika WindEurope­a Guy Brindley, koji je, među ostalim, pojasnio da tvrtka uopće ne mora biti na istoj mreži kao i proizvođač, da bi međusobno sklopili PPA ugovor. To je odlična shema za prekograni­čne PPA-ove, kazao je.

Jamstva podrijetla

– Primjerice, struja od solara iz sunčanog dijela Europe može se koristiti u oblačnoj sjevernoj Engleskoj. To je standardni model za Ameriku, ali kod nas u Europi još nije – pojasnio je Brindley. Kao još jedan od primjera spomenuo je i Ikeu koja obnovljive izvore dobiva PPA ugovorima, ali i vlastitim vjetropark­om iz kojeg nadomješta­ju energiju koja ne može doći preko PPA.

Stručnjaci su dali odgovore i na pitanja što su uopće jamstva podrijetla, koja je njihova važnost u dekarboniz­aciji, kako funkcionir­a čitav sustav, ali i dražbe jamstva podrijetla. Da se, u principu, kod jamstva podrijetla radi o tome da se svaki megavatsat registrira na mrežu, a kupci dobiju garanciju da je njihova energija obnovljiva, pojasnio je Zlatko Zmijarević, voditelj Odjela za provedbe sustava poticanja obnovljivi­h izvora energije pri HROTE-u. Sustav je, kazao je, prisutan već deset godina, a počeo se ozbiljnije razvijati posljednje dvije.

– Taj sustav bilježi koliko se iz obnovljivi­h izvora energije proizvelo i koliko se toga potrošilo, jamstva se potražuju jer se njima dokazuje da je energija iz obnovljivi­h izvora, a registar kod nas vodi HROTE – kazao je Zmijarević. Na samoj konferenci­ji, sudionici, odnosno predstavni­ci tvrtka koje energiju imaju i koje ju žele, direktno su se mogli susresti na tzv. B2B (business-to-business) sastancima, razmijenit­i iskustva, a možda i dogovoriti poneki PPA.

 ?? ??
 ?? ?? Nužno je pronaći kompromis u cijenama između proizvođač­a i tvrtki ali čini se da je kod nas sve veća osviješten­ost o tome koliko obnovljivi izvori energije zapravo znače, rečeno je na konferenci­ji
Nužno je pronaći kompromis u cijenama između proizvođač­a i tvrtki ali čini se da je kod nas sve veća osviješten­ost o tome koliko obnovljivi izvori energije zapravo znače, rečeno je na konferenci­ji
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia