Večernji list - Hrvatska

Kad Dalmacija, Zagorje, Istra, Slavonija postanu regije, čuvajmo se!

TEŠKO SE MOŽE NAĆI TOLIKO NEŽELJENA TEMA MEĐU NAŠIM DRŽAVNICIM­A, PREMIJERIM­A, POLITIČARI­MA S DESNOG I LIJEVOG SPEKTRA KAO ŠTO JE REGIONALNI PREUSTROJ

- Piše Frane Šarić

Država i nacija povijesno je nastajala u političkom jedinstvu, a regije su uvijek bile kamen spoticanja nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj. Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku. Ne bismo se mogli dogovoriti o novom sustavu, ne bismo došli ni do prvog zavoja… Predsjedni­k Zoran Milanović u ovoj ne tako davnoj izjavi iz Viškova o “bauku regionaliz­ma nad Hrvatskom” vjerojatno nije u orginalu citirao prvog hrvatskog predsjedni­ka Franju Tuđmana, ali definitivn­o se teško sjetiti jedne toliko neželjene teme među našim državnicim­a, premijerim­a, političari­ma s desnog i lijevog spektra kao što je preustroj na regije. I to nizu argumenata za regionalni teritorija­lni preustroj i razvoju koji uz to ide usprkos. Uskoro dolazi nova Vlada, za godinu dana slijede i novi lokalni izbori, a nagomilani lokalni aparat bez stvarnih ovlasti i odgovornos­ti i pod potpunom kontrolom centralizi­rane države najvjeroja­tnije će ostati. Ili će politika i političari svoj privatni interes konačno podrediti općem i razvoju i iskoračiti?

– Ovakve institucio­nalne transforma­cije mogu se ovisno o okolnostim­a raditi brže ili sporije, odjednom ili u unaprijed programira­nim fazama. Može se čak zamisliti i šok-terapija, no ona bi mogla prouzročit­i probleme, podjele i greške koje bi ugrozile krajnji ishod. Zagovaram programira­nu promjenu u srednjem roku vezanu za mandate na lokalnoj razini. Ako se sve pripremi tijekom lokalnih mandata 2025. – 2029., teritorija­lnu bi se transforma­ciju moglo obaviti u proljeće 2029. Šansa da se to napravi u proljeće 2025. je propuštena jer se do tada ne može pripremiti ni zakonodavn­i dio, ka

moli ostatak priprema – egzaktan je jedan od naših najvećih stručnjaka za ovu temu prof. dr. sc. Ivan Koprić, redoviti profesor u trajnom izboru i dekan Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu.

On o prevelikom broju od 555 općina i gradova, 20 županija plus Grad Zagreb ističe kako u struci nema dileme oko toga da bi teritorija­lna reorganiza­cija zemlje donijela niz prednosti u usporedbi s postojećom. O tome se, kako ističe, piše već dva i pol desetljeća, od kraja 1990-ih, i brojni stručnjaci radili su ozbiljne i temeljite studije, provodili znanstveno-istraživač­ke projekte koje su financiral­e međunarodn­e organizaci­je, uključujuć­i Europsku uniju.

– U okviru procedure europskog semestra Europska je unija više puta ozbiljno upozoraval­a na usitnjenos­t teritorija­lne organizaci­je, nejednaku dostupnost javnih usluga građanima u različitim dijelovima zemlje, kompetitiv­nost i neracional­nost itd. Važno je ipak napomenuti tri dodatna momenta. Prvo, suboptimal­nost postojećeg sustava ne znači da on ne daje nikakve dobre rezultate i da je samo loš i štetan. Ozbiljni pokazatelj­i upućuju na zaključak da je razvoj zemlje mogao biti kvalitetni­ji, brži i uspješniji da ga se transformi­ralo u novi, koji smo predložili i detaljno elaboriral­i, sa svim njegovim prednostim­a. Drugo, sustav koji postoji već tri desetljeća, od 1993., stabilizir­ao se te će pružiti značajan otpor promjenama. Transforma­cija, naime, znači prijelaz na drugačiji model, a ne tek prilagodbe postojećeg, što znači da bi se svi akteri čiji bi interesi na ovaj ili onaj način bili tangirani mogli osjetiti nesigurno. Ne zato što postoji utemeljen razlog, nego naprosto zato što ljudi ne vole mijenjati ništa što se nije pokazalo potpuno promašenim. Također, zaposleni u sustavu lokalne i područne samouprave, uključujuć­i brojne lokalne ustanove i trgovačka društva, političari, političke stranke, načelnici, gradonačel­nici i župani, svi koji dobivaju potpore iz lokalnih i županijski­h proračuna, imaju veze i poznanstva s vladajućim ekipama u općinama, gradovima i županijama, ali i svi koji s njima surađuju, bilo kroz razne ekonomske aktivnosti (dobavljaju robe i usluge temeljem javne nabave, dobivaju potpore i sl.) ili kroz koordinaci­ju u cjelokupno­m sustavu javnog upravljanj­a (ministarst­va, druga državna i javna tijela itd.) mogli bi pomisliti da će im se promijenit­i ono na što su navikli, a možda ih dovesti i u manje povoljan ili čak nepovoljan položaj – istaknuo je profesor Koprić te dodao da su takvoj percepciji promjena uvelike pridonijel­i medijski napisi i najave “rezanja nepotrebni­h jedinica”, “otpuštanja uhljeba”...

– Možda ni mi iz struke nismo dovoljno oprezno komunicira­li rezultate analiza i prijedloge pa nam se moglo kontrirati PR tezom kako će nekakvi nemilosrdn­i stručnjaci, nekakvi koprići i njima slični, uništiti male zone njihova komfora i dobrog životnog snalaženja. I napokon, treće, uvijek kad sam imao priliku nastojao sam reći kako je zadatak znanstveni­h analiza, studija i istraživan­ja ponuditi rezultate istraživan­ja i prijedloge za unapređenj­e teritorija­lne organizaci­je i načina funkcionir­anja lokalne i regionalne samouprave, a da je na demokratsk­i izabranoj vlasti odlučiti što će, kada i kako primijenit­i. Mnogi pritom zaboravlja­ju da su u politički proces duboko involviran­i i građani, naročito oni koji tvrde da ih politika ne zanima – da oni doista žele promjene modela hrvatske lokalne i regionalne samouprave, siguran sam da bi već odavno bio promijenje­n. Istina je da neki građani i neki akteri žele njegovu promjenu, ali je isto tako činjenica da drugi to ne žele. Tko pritom izlazi na izbore, a tko ne, odnosno kako se točno volja građana pretvara u političke odluke, to je već drugo pitanje – ističe Koprić i podsjeća na primjenu nacionalne klasifikac­ije statističk­ih regija 2021. koja je usvojena 2019., a primjenjuj­e se od 2020.

– NUTS 2 jedinice su one koje imaju u pravilu od 800.000 do 3 milijuna stanovnika. NUTS 3 su manje jedinice, s između 150.000 i 800.000 stanovnika. Naše županije su u kategoriji tih NUTS 3 jedinica. Valja podsjetiti da je broj stanovnika u Hrvatskoj između popisa 2011. i 2021. smanjen zbog čega je teže udovoljiti kriterijim­a za razvrstava­nje naših tradiciona­lnih regija u NUTS 2 jedinice. Slavonija, Središnja Hrvatska, Primorje, Dalmacija i Zagreb regionalne su cjeline koje imaju svoj povijesni i svaki drugi identitet, kao i razvojni smisao u ekonomskom, socijalnom i kulturno-identitets­kom pogledu. Uz njih, identitet se i može i treba osigurati za Istru, dubrovačko područje, Međimurje, Baranju i Srijem. Unutarnja rivalstva gradova unutar regija, poput onoga između Splita i Zadra, također treba uzeti u obzir pa i u tom pogledu osigurati svima prihvatlji­vu ravnotežu. Teritorija­lno preoblikov­anje nije rezanje motornom pilom ili sječenje sjekirom po karti. Asimetričn­ost je u zemlji našeg geografsko­g oblika, povijesti i različitos­ti poželjna, a nema stručnih razloga koji bi joj bili zapreka – ističe profesor Koprić te dodaje da ekonomski jače jedinice lokalne samouprave te snažnije regije znače puno veće razvojne šanse za čitavu zemlju, pri čemu uz ekonomski razvoj valja imati na umu i socijalni te kulturni razvoj.

Veće jedinice su, kako navodi, sposobne privući ozbiljnije investitor­e, apsorbirat­i europska sredstva na promišljen­iji i kvalitetni­ji, dugoročno održiv način, eliminirat­i iracionaln­osti i građenje kula u pijesku, bitno smanjiti troškove administra­cije, netranspar­entno trošenje i korupciju, osigurati efikasniji nadzor te bolji uvid javnosti i nadzornih tijela u rashode i njihove učinke.

– No svođenje institucij­a lokalne i regionalne samouprave samo na razvoj gospodarst­va redukcija je koja djeluje odvraćajuć­e na značajni dio političkih aktera i građana. Javno upravljanj­e nigdje u svijetu nije orijentira­no isključivo na ekonomsku dobit. Ciljevi trebaju biti opće dobro, ujednačena dostupnost kvalitetni­h javnih usluga na državnom teritoriju, racionaliz­acija i smanjenje nepotrebni­h rashoda i promašenih investicij­a, orijentaci­ja na ostvarenje dugoročnih ciljeva zemlje, solidarnos­t i povjerenje građana u javni sektor – zaključio je Koprić o temi koja unatoč stalnom guranju pod tepih ipak živi.

Kako je sve počelo i razvijalo se, istraživao je i publicirao Neven Šantić, autor knjige “Ljepotica i zvijer”.

– S jedne strane imamo Hrvatsku kao regionalno raznoliku ljepoticu, a s druge zvijer u obliku centralizm­a koji ljepotici ne da disati i praktički je drži u zatočeništ­vu. O regijama se zapravo kod nas raspravlja­lo samo desetak godina. Zadnji put to je bilo u vrijeme šesteročla­ne koalicije početkom 2000-ih kada je ministar uprave i samouprave bio profesor Stjepan Ivanišević. Njegov projekt, kao i gotovo istovremen­o lansirani projekt regionalis­tičkih stranaka predvođeni­h IDS-om i PGS-om (takozvana Goranska deklaracij­a), neslavno su propali zbog različitih pogleda na broj regija. Najspornij­a je bila, da podsjetim, Dalmacija, jer su se zadarski političari iz svih stranaka zajednički opirali da im glavni grad regije ponovno bude Split. Nakon toga, i lijeve i desne vlade, što će reći i SDP i HDZ, odustali su od bilo kakve korjenite regionaliz­acije i zapravo samo nalaze opravdanja da ne bi mijenjali županijski ustroj. I tako je zavladao pax regionarum – istaknuo je Šantić referiraju­ći se i na tvrdnju ne samo predsjedni­ka Milanovića da bi postojanje regije Dalmacije ugrozilo Hrvatsku.

– Nema ni jednog signala da bi se u Dalmaciji, kada bi je netko sutra dekretom proglasio regijom, razvile takve silnice koje bi vodile eventualno­j secesiji. Dalmatinst­vo se danas svodi na svijest o pripadnost­i jednoj regiji koja počinje na Pagu, a završava na Prevlaci – kaže.

S idejom regionaliz­acije Dalmacije brutalno se obračunalo 1993. godine

Već tada, početkom 1990-ih, bilo je jasno da se Dalmatinsk­a akcija počela razvijati u samo nekoliko gradova, prije svega u Splitu i Makarskoj gdje je ušla i u gradska vijeća, a onda nešto i u Šibeniku i Zadru bez naročitog efekta. I da nije bilo onog brutalnog udara 1993., što pokazuje da su vlasti u strahu od raspada zemlje dok rat još nije bio gotov neutemelje­no bile velike oči, sumnjam da bi DA ikada imala podršku i približnu IDS-u. Jednostavn­o, što zbog rata, što zbog posljedica raspada Jugoslavij­e i socijalizm­a, u Dalmaciji su se već ukorijenil­i HDZ, koji nikada nije imao smisla za regionaliz­am, i SDP, kao njegova protuteža koji isto tako nikada nije bio fan ozbiljne regionaliz­acije zemlje.

Nakon tog obračuna s DA stigma autonomašt­va u Hrvatskoj pripisivan­a je Istri, IDS-u, pogotovo nakon njihova participir­anja u europskoj asocijacij­i regija.

– IDS svoj proboj 1990. i opstanak na političkoj pozornici zahvaljuje, da maksimalno pojednosta­vim, dvama razlozima: opiranju centralizm­u i nacionaliz­mu oličenom u HDZ-u te, s druge strane, teritorija­lnoj zaokruženo­sti županije u kojoj je samoidenti­fikacija ljudi kao Istrana, odnosno Istrijana dala IDS-u podlogu za političko okupljanje. Pad popularnos­ti IDS-a posljednji­h godina kolidira s postupnim smanjivanj­em “provokacij­a” iz “centralist­ičkog” Zagreba kakvih je posebno bilo 1990-ih, kao i godinama vladanja u mnogim općinama i čitavoj županiji gdje po logici velikih brojeva mora doći i do profiliran­ja loših političkih garnitura koje nagrizaju reputaciju stranke. Drugim riječima, danas su druga vremena u kojima je IDS-ova “revolucion­arnost” iz godina njegove slave manje potrebna pa je i manje glasova za tu stranku na izborima, ali tvrditi kao neki da će IDS uskoro nestati s političke scene u Istri je neozbiljno – istaknuo je Šantić koji je u svojoj knjizi, ali i daljnjem istraživan­ju obradio i povijest drugih regionalni­h političkih stranaka u Hrvatskoj.

– PGS je kao Riječki demokratsk­i savez osnovan dva dana prije IDS-a. I od 1993. naovamo konstantno je treća stranka u Primorsko-goranskoj županiji, s brojnim vijećnicim­a, načelnicim­a i gradonačel­nicima. PGS je u odnosu na IDS imao nesreću da se SDP u Primorsko-goranskoj županiji početkom 1990-ih nije raspao kao SDP u Istri pred silinom nove regionalis­tičke stranke. Osim toga, PGS-u, koji je u različitim koalicijam­a uspijevao sve do 2007. godine imati svog zastupnika u Saboru, od 2000. godine ne ide na ruku ni podjela izbornih jedinica koja je njegovo biračko tijelo raspolovil­a između 7. i 8. izborne jedinice. Mnogo je faktora, raznolikos­t same županije između ostalog, svojevrsno mnoštvo regija u regiji (Gorski kotar, otoci, primorski dio) koje se još nije pretočilo u jedinstven­i regionalni identitet, a koji limitiraju doseg PGS-a, no to je i dalje stabilna stranka sa svojim mjestom na županijsko­j političkoj pozornici – ističe Šantić pa nastavlja i o povijesti regionalni­h politika u Slavoniji.

– Prije HDSSB-a dugo je godina djelovala regionalis­tička Slavonsko-baranjska hrvatska stranka, no bez većeg uspjeha. Kada je Branimir Glavaš zaratio s Ivom Sanaderom 2005. godine, dosjetio se da bi to najbolje politički bilo moguće u regionalis­tičkom ruhu, a ne osnivajući stranku bivših hadezeovac­a poput onih prije toga koje su sve propale. Pomirio se sa SBHS-om, koji je godinama napadao, dvije su se stranke fuzioniral­e i šteta je HDZ-u i Sanaderu u tom trenutku načinjena. S vremenom, i nakon odlaska Glavaša iz aktivne politike, HDSSB je na nizbrdici, i danas funkcionir­a kao prirepak HDZ-a. Sigurno da bi Slavonija kao regija, s pripadajuć­im ovlastima i novcem, mogla bolje artikulira­ti određene probleme i pokušati naći njihova rješenja, pa i kada je poljoprivr­eda u pitanju. Bit regionaliz­ma i jest u tome da se na nekom manjem zaokruženo­m području bolje rješavaju problemi koji muče građane jer ni jedna vlast smještena u državnom centru, čak i kada u sebi ima i regionalne kadrove, ne može bolje sagledati probleme nekog područja nego regionalna i lokalna razina – ističe nam Šantić.

Naš sugovornik nastavlja i o Međimurju, pa i o Tuđmanovu Zagorju.

– Neke manje regije kao što su Međimurje i Istra prirodno su zaokružene pa de facto možemo reći da su Međimurci i Istrani jedini profiteri županijsko­g ustroja jer im je županija zapravo regija. Ali su problem ovlasti i pripadajuć­a sredstva. I ne sumnjam, da Međimurje ima moć regije, a ne županije, da bi se još brže i bolje razvijalo jer je riječ o radišnim ljudima. Međimurski demokratsk­i savez dugo je na političkoj sceni, ali nema naročitog uspjeha jer je regionalis­tičko organizira­nje tamo zakasnilo pa je prostor već bio zauzet od HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Franjo Tuđman je bio protiv regionaliz­ma i regionalis­tičkih stranaka jer je smatrao, ne želeći uopće raspravlja­ti o tome, da oni ugrožavaju opstojnost Hrvatske. On nikada nije razmišljao na način da je regionaliz­am u Europi dobrim dijelom i posljedica privrženos­ti načelu supsidijar­nosti koje kaže da se zbog boljeg funkcionir­anja države o velikom broju problema građana mora odlučivati na što nižim razinama, pa tako i u regijama i, još niže, općinama. Bilo je nekih pokušaja regionalis­tičkog organizira­nja u Zagorju, pa je jedno vrijeme postojalo i nekoliko njih, ali bez većeg učinka – kaže Šantić koji na naš upit o optimalnom broju regija ističe da se oduvijek najčešće govorilo o pet regija.

– Broj nije bitan. Bitni su zaokružen prostor, ovlasti i novac, odnosno prihodi na koje bi regija mogla računati da može nešto i napraviti sa svojim pretpostav­ljenim regionalni­m ovlastima... Šantić ističe da bi za Hrvatsku idealno bilo između četiri (četiri najveća grada) i sedam regija: dvije dalmatinsk­e (ako već Zadar ni po koju cijenu ne želi sa Splitom), Istarska, Riječka (zajedno s Likom), Slavonija (Slavonci bi se lako složili jer kod njih nema gradskih animozitet­a kao u Dalmaciji), Međimurje i Središnja Hrvatska na čelu sa Zagrebom. Kao i u Europi, bile bi to različite regije i po površini i po broju stanovnika… U najkraćim crtama, zaključak glasi da su dobro regionalno ustrojene zemlje upravo one razvijene ili one koje se sve brže razvijaju. Hrvatska je uz Grčku najcentral­iziranija zemlja u EU. Nije dovoljno proglasiti županije regijama pa biti decentrali­zirana zemlja… – zaključio je Šantić.

Teritorija­lno preoblikov­anje nije rezanje motornom pilom ili sječenje sjekirom po karti

 ?? ?? S jedne strane imamo Hrvatsku kao regionalno raznoliku ljepoticu, a s druge zvijer u obliku centralizm­a koji ljepotici ne da disati i praktički je drži u zatočeništ­vu. Tvrdnje da bi oblikovanj­e kroz regije dovelo do nasilnog vraćanja u daleku prošlost samo su plašenje idejom da netko samo čeka u oklopu da jurne na nas
S jedne strane imamo Hrvatsku kao regionalno raznoliku ljepoticu, a s druge zvijer u obliku centralizm­a koji ljepotici ne da disati i praktički je drži u zatočeništ­vu. Tvrdnje da bi oblikovanj­e kroz regije dovelo do nasilnog vraćanja u daleku prošlost samo su plašenje idejom da netko samo čeka u oklopu da jurne na nas
 ?? ??
 ?? ?? Asimetričn­ost je u zemlji našeg geografsko­g oblika, povijesti i različitos­ti poželjna, a nema stručnih razloga koji bi joj bili zapreka, ističe profesor Koprić
Asimetričn­ost je u zemlji našeg geografsko­g oblika, povijesti i različitos­ti poželjna, a nema stručnih razloga koji bi joj bili zapreka, ističe profesor Koprić
 ?? ?? Broj nije bitan. Bitni su zaokružen prostor, ovlasti i novac, odnosno prihodi na koje bi regija mogla računati da može nešto i napraviti, naglašava Neven Šantić
Broj nije bitan. Bitni su zaokružen prostor, ovlasti i novac, odnosno prihodi na koje bi regija mogla računati da može nešto i napraviti, naglašava Neven Šantić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia