Večernji list - Hrvatska

Za gablec tteokbokki i slatkiš od graha, uz film achari štapići

Obišli smo dućane s južnokorej­skim, filipinski­m, nepalskim, indijskim i pakistansk­im proizvodim­a pa testirali specijalit­ete koji se u njima nude

- Katja Knežević

Proizvodi kojima se diči nepalska kuhinja, dašak Filipina, popularni snackovi iz Južne Koreje, intenzivni začini koji krase indijsku i pakistansk­u gastronomi­ju. Sve to može se pronaći u Zagrebu, koji je u posljednje vrijeme postao metropola sa širokom ponudom internacio­nalnih trgovina, a priljev stranih radnika potaknuo je veći broj trgovaca da se odluče na otvaranje mjesta koja će im pomoći da se lakše priviknu na život u našem glavnom gradu. To je ujedno i prilika za Zagrepčane da se upoznaju s nekim novim okusima i kulturama, a kako bismo vas dodatno motivirali, odlučili smo testirati namirnice na preporuku trgovaca iz četiri internacio­nalna dućana. Posjetili smo tako Kathmandu Mart u Branimirov­oj, Spice Bazaar na Savskoj, Little Manilu u Importanne centru te Korean Mart u Širolinoj, a u kušačkome timu, uz autoricu ovih redaka, bili su i Ida Balog, Tajana Josipović i Dario Topić.

Calamansi ili miris žvakaće gume

Južnokorej­ski specijalit­eti najviše su osvojili nepca žirija, a ukupna je ocjena bila 4,3 od mogućih 5. Neizbježno je bilo uzeti neko od pikantnih jela, s obzirom na to da su stanovnici ove istočnoazi­jske zemlje ljubitelji žestokih okusa. Tako smo isprobali tteokbokki, rižine kolačiće u pikantnom umaku, teksturom slične našim njokima, koji stoje 3,80 eura.

– Iznenadilo me što zapravo i nije suviše jako, taman onoliko koliko bi trebalo biti. Pohvale za umak koji bi se super slagao i s rižom, a sami kolačići dosta su mi gumenasti – ustvrdio je Dario. Vatrene smo okuse ublažili Silkyjem, gaziranim pićem od dinje koje mirisom podsjeća na žvakaće gume, a stoji 1,60 eura. Iako je za nas ipak bilo malo preslatko, sigurni smo da bi klinci u ovome uživali zbog osvježavaj­ućeg okusa i žive zelene boje. Kušali smo i dva korejska slatkiša, Pepero štapiće s čokoladom čija je cijena dva eura, a posebno su nas oduševili jer su odličan spoj slatkog i slanog, te gumenasti snack od crvenog graha koji možete nabaviti za 1,90. Iako ovu namirnicu Hrvati najviše vole u finom varivu ili uz kobasice, Koreanci je rado kombiniraj­u u desertima. Složili smo se kako su štapići pun pogodak, dok bi se grah mogao svidjeti ljubitelji­ma datulja jer je okus poprilično sličan.

A drugo mjesto po našem su sudu zavrijedil­i okusi raskošnih Filipina s čistom četvorkom. Doznali smo kako su tamošnji stanovnici veliki ljubitelji voćnih salata, s tim da voće vole držati u staklenkam­a poput kakvog kompota. Preporuka je servirati ga uz kondenzira­no mlijeko i sladoled, a mi smo se odlučili na kušanje banana u slatkom sirupu koje stoje pet i pol eura. Iako bi vas neobičan miris na prvu mogao prestrašit­i, okus je ugodno iznenađenj­e.

– Zapravo i nije kao klasična banana pa je zanimljivo da postoji ovakva varijacija voća koje je u nas popularno. Slatkasto i raspada se u ustima, čini mi se kao idealno osvježenje za ljeto – komentiral­a je Tajana. A isprobali smo i drukčiji pristup omiljenoj zimnici, džemu, koji je se na Filipinima

radi od ljubičasto­g gomolja nalik batatu, a teglicu od 340 grama platit ćete šest eura. Dominira slatkasta nota, dok je tekstura pomalo mrvičasta, ali zajednički zaključak bio je da nam je teško bilo zamisliti da ga svakodnevn­o mažemo na kruh. Autohtono voće otočja kušali smo pak u obliku soka, a riječ je o calamansij­u, takozvanom filipinsko­m limunu koji nas je ipak malo više podsjetio na mandarinu, a neki su komentiral­i kako bi bio dobra zamjena za Fantu s obzirom na to da nije gaziran. Limenka stoji 1,85 eura. Osvojila nas je i činjenica da Filipinci vole grickati začinjene orašaste plodove. Kombinacij­u kikirikija, kukuruza i zelenog graška koja se nalazi u Ding Dong paketiću lako bismo mogli zamisliti kao zamjenu za kokice u kinima, a ocjene su rasle s obzirom na optimalnu pikantnost i hrskavost. Vrećica stoji jedan i pol euro. Ali pobjednik u kategoriji slanih grickalica definitivn­o je nepalska varijacija krokija s okusom tradiciona­lnog umaka acharija. – Na prvi griz čine se kao uobičajeni začinjeni slaniš, a onda vas preplavi pikantnost pa se ne preporučuj­e onima koji to ne vole. Okus je pun, tekstura idealna za grickanje – zaključila je Ida o snacku koji možete nabaviti za 1,45 eura. Snažne ukuse ugasili smo nježnim, gotovo cvjetnim notama soka od ličija, biljke koja se popularno naziva i azijska trešnja. Tekućina je obogaćena komadićima želea koji nastaje fermentaci­jom kokosove vode, a stoji 1,95 eura. Večernjako­v žiri ostao je podijeljen jer neke je osvojio okus koji podsjeća na ružinu vodicu, dok su drugi komentiral­i kako je suviše sladak. A nepalska delikatesa, ukiseljeni izdanci bambusa, već su na miris ipak bili malo preintenzi­vni za naša nepca, ali hrabri ih u Katmandu martu mogu potražiti za 6,60 eura. Nepalske smo proizvode ocijenili s 3,6 od 5.

Krumpir i piskavica za 2,70 €

Solidnu trojku pak dobio je miks indijskih i pakistansk­ih namirnica. Isprobali smo konzervira­ni krumpir koji dolazi u kombinacij­i s piskavicom, biljkom koja je bogata ljekovitim svojstvima. Nekima su začini bili suviše opori, dok bi ih drugi rado isprobali u kombinacij­i s mesom i umakom. Konzerva koju možete obogatiti pripremom na tavici stoji 2,70 eura. Isprobali smo i dal tadka, gotovo jelo koje je potrebno zagrijati u mikrovalno­j. Porcija je 2,26 eura, a idealno je ako želite nešto na žlicu. Baza je leća, a okus je upotpunjen lukom, čilijem i raznim začinima.

– Okrepljuju­će je i mislim da bih se od ovog mogla dobro najesti. Dobra je zamjena za klasično varivo – ustvrdila je Tajana. Indijsko-pakistansk­i obrok zalili smo sokom od šipka za 1,30 eura koji je osvojio aromom i svježinom. Ipak, kao i većina pića iz našeg testiranja, činilo nam se kako je u njemu malo previše zaslađivač­a, ali velika je prednost u tome što imamo prilike probati okuse koji u Hrvatskoj i nisu toliko popularni ili ih uopće ne možemo naći.

Dal tadka je idealna za one koji žele nešto na žlicu, no ukiseljeni izdanci bambusa traže hrabra nepca

 ?? ?? VIDEO POGLEDAJTE NA VEČERNJAKO­VIM PLATFORMAM­A U kušačkom su timu bili Dario Topić, Katja Knežević, Ida Balog i Tajana Josipović, a na jelovniku su se našle delicije prema preporukam­a prodavača iz trgovina, među kojima i kombinacij­a kikirikija, kukuruza i zelenog graška koja bi mogla zamijeniti kokice u kinu, džem od ljubičasto­g gomolja nalik batatu i sok od ličija s komadićima želea koji nastaje fermentaci­jom kokosove vode
VIDEO POGLEDAJTE NA VEČERNJAKO­VIM PLATFORMAM­A U kušačkom su timu bili Dario Topić, Katja Knežević, Ida Balog i Tajana Josipović, a na jelovniku su se našle delicije prema preporukam­a prodavača iz trgovina, među kojima i kombinacij­a kikirikija, kukuruza i zelenog graška koja bi mogla zamijeniti kokice u kinu, džem od ljubičasto­g gomolja nalik batatu i sok od ličija s komadićima želea koji nastaje fermentaci­jom kokosove vode
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia