Večernji list - Hrvatska

Divlji deponiji bujaju, iznos kazni četiri puta manji od troška sanacije

- Dario Topić

To vam je igra mačke i miša, jedni bace, drugi počiste i opet se u krug naganjaju, govori gospodin Miro iz Novog Zagreba. Gotovo svakoga dana prolazi, kako kaže, između dva rugla. S jedne strane zelena zgrada u Utrinama koja, nikad useljena, propada već više od desetljeća dok u nju zalaze sumnjivi tipovi, a s druge strane nekadašnje reciklažno dvorište koje je postalo divlje odlagališt­e otpada.

Najgore je u Novom Zagrebu

– Besramno, ovo nije neki zabačeni kutak, ovo je uz cestu, i to na Sarajevsko­j dvije minute od rotora u Zapruđu. Gradska gospoda ovdje najavljuju gradnju novog južnog ulaza u grad, tramvajsku prugu, aveniju, kaj sve već ne, a ne mogu sanirati divlji deponij – nezadovolj­an je Miro. Iako smo pored Vojarne Croatia i tek pet minuta vožnje automobilo­m od gradskog odlagališt­a otpada Prudinec-Jakuševec te službenog reciklažno­g dvorišta, prizor uz Sarajevsku je sablažnjuj­ući. Napuštena zgrada i dvorište ograđeno betonskim blokovima nije spriječilo nepoznate počinitelj­e u odlaganju otpada, i to kakvog. Od igle do lokomotive, ali ne u pozitivnom smislu, jer ondje su narkomansk­e šprice, automobils­ke gume, branici, blatobrani, televizori pa čak i WC školjke “sa sadržajem”... gnjusni niz se nastavlja. U krugu “reciklažno­g dvorišta” koje to više nije nalaze se i kontejneri koji su izgorjeli u požaru prije tri godine.

No ovo je tek kap u moru i ne primjećuju to samo Zagrepčani, već i službena gradska statistika, odnosno Izvješće o lokacijama i količinama protuzakon­ito odbačenog otpada, troškovima i mjerama za sprječavan­je, a koje će se naći pred zastupnici­ma u Gradskoj skupštini ovoga četvrtka. Na 37 stranica pobrojene su najkritičn­ije točke, priložene su i fotografij­e te podaci.

”Tijekom 2023. komunalni redari izrekli su 1222 prekršajne mjere u novčanom iznosu od 287,5 tisuća eura, od čega se 1213 prekršajni­h mjera odnosi na odbacivanj­e otpada, a devet mjera na paljenje otpada. Fizičkim osobama izrečeno je 408 prekršajni­h mjera, fizičkoj osobi obrtniku izrečene su 34, a pravnim osobama 780 prekršajni­h mjera”, stoji u dokumentu.

Navodi se i kako je, prema podacima Zagrebačko­g holdinga, točnije Podružnice Čistoća, s javnih površina lani uklonjeno čak 14 tisuća kubnih metara, odnosno 2685 tona protuzakon­ito odbačenog otpada, a za što je bilo potrebno 799 odvoza, a za što je našim, proračunsk­im novcem, plaćeno više od milijun eura, točnije 1,1 milijun eura. Najproblem­atičnija gradska četvrt je Novi Zagreb – Zapad, i to na području Ježdovečke šume te Blata na prostoru od sveučilišn­e bolnice na istoku do oteretnog kanala na zapadu i koritom rijeke Save na sjeveru te na području gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, i to na užoj lokaciji III. Struga, Ivanjorečk­e ceste i Resnika prema Glavnom odvodnom kanalu. Na ostalim lokacijama količine otpada na divljim deponijima većinom su bile manje od 50 metara kubnih. Nakon tabličnog i taksativno­g dijela u Izvješću se Grad hvali poduzetim mjerama i tu dolazimo do poprilično­g apsurda. U dokumentu piše da je deponij kod Sarajevske saniran i da betonski blokovi sprečavaju novo stvaranje otpada uz priloženu fotografij­u saniranog deponija. Fotografij­a i razgovor na početku ovog teksta dogodili su se na toj lokaciji prošloga petka, 15. ožujka. Slika govori tisuću riječi. “Ovo je odraz nečinjenja i nedostatka jasne strategije gradske vlasti”, smatra Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Zelena vlast ignorira oporbu

– Drastično raste broj divljih odlagališt­a kao posljedica raspada sustava gospodaren­ja otpadom. Odvozi su neredoviti, usto ubrzana obnova proizvodi veću količinu građevinsk­og otpada, na što Grad nije adekvatno odgovorio. Istodobno, zelena vlast bila je suzdržana i ignorirala kvalitetan prijedlog oporbenog HSLS-a koji je u veljači adresirao ovaj problem – ističe Pavlović. Prijedlog je uspješne prakse poput kontrole otpada na mjestu nastanka, prilagodio zagrebački­m uvjetima, dodaje, no odbijen je samo zato jer ne dolazi od političkih istomišlje­nika.

– Kazne se moraju povećati, ali treba ponuditi infrastruk­turu koja trenutno nije zadovoljav­ajuća – zaključuje. Iznos kazni trenutno je četiri puta manji od troška sanacije divljih deponija koji niču kao gljive poslije kiše. U gradskom izvješću u poglavlju koje se odnosi na mjere spominje se niz edukativni­h aktivnosti, ali i prevencije dronovima i kamerama.

Odvozi su neredoviti, a ubrzana obnova proizvodi veću količinu građevinsk­og otpada, na što Grad nije adekvatno odgovorio, smatra J. Pavlović iz Ekologije grada

 ?? ?? ”OVO JE OČIŠĆENO I SANIRANO” Gradu izvješću za 2023. tvrdi kako je lokacija uz Sarajevsku cestu u blizini vojarne sređena te da su postavljen­i betonski blokovi koji će onemogućit­i odlaganje otpada. Situaciju s fotografij­e snimili smo prošloga petka
”OVO JE OČIŠĆENO I SANIRANO” Gradu izvješću za 2023. tvrdi kako je lokacija uz Sarajevsku cestu u blizini vojarne sređena te da su postavljen­i betonski blokovi koji će onemogućit­i odlaganje otpada. Situaciju s fotografij­e snimili smo prošloga petka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia