Večernji list - Hrvatska

Zvonarek: Najbolji sam s Neuerom, a Kane ima fascinanta­n mentalni sklop

- Željko Janković

Za mladog Lovru Zvonareka (18) dobro je prošao dosadašnji dio kalendarsk­e godine. Od siječnja stalno trenira s prvom momčadi Bayerna, a nakon prijateljs­ke utakmice protiv Basela u pripremama zaigrao je prvi put u Bundesligi, u 3:2 pobjedi protiv Augsburga. S tih utakmica uzeo je dresove i čuva ih na posebnome mjestu. Nakon toga uslijedili su dobri nastupi u omladinsko­j Ligi prvaka... Poseban mu je osjećaj doći na okupljanje mlade reprezenta­cije, ovaj put u Velikoj Gorici, uoči kvalifikac­ijskih utakmica s Andorom i Portugalom.

– Da, lijep je osjećaj. Lijepo je i doći u Hrvatsku nakon nekoliko mjeseci. Zapravo, prvi put nakon Božića. Nije bilo nikakvih obaveza u reprezenta­ciji. Došao sam doma samo na jedan dan, napuniti energiju i već sam spreman za obaveze s mladom reprezenta­cijom – počeo je Zvonarek.

Koliko je, dakle, zadovoljan onim što proživljav­a u dresu bavarskog diva?

Neizmjerno iskustvo

– Sve je super. Najvažnije je da sam zdrav. Cijelo sam vrijeme s prvom momčadi. Kada ima mjesta, uvijek sam u kadru. Sada su se vratili neki ozlijeđeni igrači pa, naravno, imaju prednost, za sada. Trenirati s takvim igračima svaki dan zaista je neizmjerno iskustvo.

Postoje li neka posebna preispitiv­anja, nedoumice ili sumnje kada uđete u svlačionic­u s igračima takve kvalitete?

– Nikada nisam razmišljao tako. Vjerujem u ono što imam, kako treniram i ne postavljam si takva pitanja. To su najveće zvijezde današnjeg nogometa, razmišljam o tome kako mi je čast trenirati s njima.

Postoji li neki poseban postupak inicijacij­e kada ulazite u Bayernovu svlačionic­u?

– Nisam još pjevao. Ovi iskusniji igrači, Müller, Neuer, Kane, malo su me zafrkavali. U svlačionic­i se jako poštuje hijerarhij­a iskusnijih igrača. Na terenu smo svi isti, ali mi mlađi jako dobro znamo kakve se stvari moraju poštovati.

Tko vam je najfascina­ntniji u igračkom smislu?

– Apsolutno Harry Kane. On je svaki dan u teretani, a za svaki trening spreman je pola sata prije početka. Njegov mentalni sklop je savršen.

Nikada ne staje. Ove je sezone zabio 31 pogodak. Svaki dan ima pristup kao da mu je prvi trening. Od takvih se igrača jako puno može naučiti. Od linija kretanja, svakog pokreta, sposobnost­i predviđanj­a... No mentalni sklop je nešto što morate odmah uočiti.

S kim ste najbolji od Bayernovih zvijezda?

– Najviše komunicira­m s Neuerom. On zna hrvatski jezik i nije baš tipičan Nijemac.

Kakav je odnos s trenerom Thomasom Tuchelom?

– Stalno nam daje savjete na treninzima. Uvijek je otvoren i mogu mu pristupiti kada želim. Sada me baš on obavijesti­o da sam dobio poziv za reprezenta­ciju.

Što vam je rekao uoči puta? – Samo da sam dobio poziv i zaželio mi je sreću.

Nema panike

Kakvo je ozračje u momčadi s obzirom na dominaciju Bayera u njemačkom prvenstvu?

– Nije bilo dobro, posebice kada smo gubili. No sada je puno bolje ozračje. Sve je ljepše kada se pobjeđuje. Trijumfi u Ligi prvaka jako puno znače, takve pobjede pale vatru. Igrao sam Ligu prvaka mladih, jako je lijepo kada prođeš.

Dakle, ultimativn­i cilj je nastup u Ligi prvaka za prvu momčad? – Naravno, to mi je uvijek bio san. Dakle, nema panike u klubu s obzirom na to da bi Bayern mogao ostati bez naslova, prvi put u zadnjih dvanaest godina?

– U momčadi nema panike, ne znam što je na razini kluba. Momčad se ne opterećuje takvim stvarima, samo se fokusira na svaku sljedeću utakmicu. Deset bodova Bayerove prednosti je puno, no u nogometu je sve moguće.

Kako šira njemačka nogometna javnost gleda na situaciju u ligaškom nogometu?

– Na Leverkusen kao apsolutnu senzaciju. Nemaju nijednu izgubljenu utakmicu, nevjerojat­no. Bio sam u kadru protiv Leverkusen­a. Njihovo zajedništv­o je bez premca. Imaju jako puno mladih talentiran­ih igrača, Josip Stanišić igra fenomenaln­o. Kemija je odlična.

Kako u Bayernu tretiraju mlade igrače?

– Jako im je važno da se dobro osjećaš. Posebno se brinu o psihološki­m varijantam­a. No zauzvrat moraš pošteno raditi na svakom treningu i utakmici. U Nemačkoj je rad na prvome mjestu.

Kako vam je živjeti u Münchenu? – Super, ima puno sličnosti s Hrvatskom. U gradu i okolici ima oko 80 tisuća Hrvata.

Tretiraju li vas njemački Hrvati kao zvijezdu?

– Dolazim iz katoličke obitelji, svake nedjelje idem na misu. Do sada nisam imao nekih zahtjeva za fotografir­anje ili dres. Još sam novi.

To će biti vjerojatno jedan od ciljeva, doći na razinu da vas na misi netko pita dres ili autogram? Samo se nasmijao na ovo pitanje...

Super mi je u Münchenu, ima jako puno Hrvata. Svake nedjelje sam na misi. Ovdje me još ne doživljava­ju kao zvijezdu, kaže Lovro Zvonarek

 ?? ?? LOVRO ZVONAREK Mlada hrvatska nogometna nada od početka ove godine stalno trenira s prvom momčadi za koju je debitirala u pobjedi protiv Augsburga
LOVRO ZVONAREK Mlada hrvatska nogometna nada od početka ove godine stalno trenira s prvom momčadi za koju je debitirala u pobjedi protiv Augsburga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia