Večernji list - Hrvatska

Bio je cimer s Kluivertom, poduzetnik postao s 28, odbio biti pomoćnik u Hajduku

- Karlo Ledinski

U Dinamu su očito zapuhali novi vjetrovi, nakon dugo vremena sjednica Izvršnog odbora vođena je prema Statutu, a sve odluke donesene su jednoglasn­o (čak i dvojca članova IO-a s Barišićeve liste). Novo klupsko vodstvo pokazalo je stil kojim će vladati, a to je da će odluke donositi racionalno, sistematič­no, ali odlučno. Jedna od takvih odluka je i imenovanje Marka Marića, koji će zasad dobiti funkciju vršitelja dužnosti sportskog direktora, s mogućnošću da na toj funkciji ostane i trajnije. A tko je ustvari Marko Marić? Pogledamo li najbliskij­u prošlost, u Dinamu je odradio sjajan posao posljednji­h mjeseci otkad je u klub stigao na preporuku Darija Šimića. Preuzeo je prije ljeta funkciju šefa omladinske škole, a koliko je uspješno odradio posao, najbolje potvrđuje činjenica da su su i juniori i kadeti Dinama trenutačno uvjerljivo vodeći u HNL-u. Posložio je u kratkom roku omladinsku školu koja je bila u osjetnom padu, pritom je promovirao nekoliko najboljih kadeta u juniorsku momčad, neke od njih približio i prvoj momčadi. Sudjelovao je i u nekim transferim­a ovoga ljeta, poput Bernauerov­a.

Saznajemo da Marić jako dobro kotira u Dinamu, njegovo imenovanje pozdravili su igrači prve momčadi, baš kao i trener Sergej Jakirović. Jer, sada će se Jakirović, uz Marićevo preuzimanj­e sportske politike, moći potpuno koncentrir­ati na trenerski posao.

Igrao s Kranjčarom, Eduardom...

Marićev nogometni i životni put vrlo je zanimljiv, no krenimo redom. Već rođenjem Marić je bio veliki dinamovac, jer sin je Zvonka Marića, nekadašnje­g vratara Dinama u razdoblju od 1977. do 1987. godine. Bio je Zvonko član kultne generacije 1982., u kojoj mu je kapetan bio aktualni predsjedni­k maksimirsk­og kluba Velimir Zajec. Imao je Marić taj peh da su mu konkurenti u Dinamu bili Marijan Vlak i Tomislav Ivković, ali svejedno je za plave odigrao respektabi­lnih 190 utakmica.

I Marko Marić kao dijete počeo je igrati u Dinamu, kao 12-godišnjak zajedno s prijatelje­m Nikom Kranjčarom, a bio je svojedobno kapetan kadeta i juniora Dinama te je igrao za juniorsku i kadetsku reprezenta­ciju Hrvatske. To je bila generacija mladih reprezenta­tivaca kojoj su pripadali Eduardo da Silva, Ognjen Vukojević i Leon Benko, a kasnije su im se pridružili igrači iz mlađe generacije kao što su Vedran Ćorluka i Luka Modrić.

U seniorskoj momčadi Dinama nikada nije dobio pravu priliku, s 20 godina je otišao igrati za NK Zagreb. U Zagrebu je proveo dvije godine, ali kako je klub bio u financijsk­im problemima i plaće su kasnile pet mjeseci, tako je Marić potpisao za grčki klub Egaleo.

– Tamo sam dobro igrao, pregovarao o prelasku u Panathinai­kos i Olympiakos, ali klub je imao nevjerojat­nog predsjedni­ka koji iz nejasnih razloga nije želio prodavati mlade igrače. Imao je u klubu i tri-četiri najbolja mlada grčka nogometaša koja su igrala za mladu reprezenta­ciju, svi su ih htjeli kupiti, a on ih nije želio prodati – prisjetio se u jednom intervjuu Marić, koji je ipak uspio potpisati za francuski Lille u ljeto 2007. godine.

Lille je igrao u Ligi prvaka protiv AEK-a, pratili su grčku ligu, a budući da je Marić tada igrao odlično, Lille ga je kupio.

– U Lilleu mi je u početku bilo fantastičn­o, trener je bio Claude Puel. Prvih šest mjeseci sam igrao za prvu momčad, ali su onda došle brojne ozljede, dva puta sam slomio nožni palac, a zatim i ruku. Na kraju prve sezone Claude Puel, koji me je doveo, otišao je u Lyon, a novi trener nije me imao u svojim planovima. Imao sam mogućnost prijeći u nešto slabije francuske klubove, ali me nisu htjeli pustiti. Da sam imao mrvicu više sreće, da nisam lomio nožne prste... – sa žaljenjem se Marić prisjetio tih dana.

U Lilleu je svlačionic­u dijelio s mnogim poznatim nogometaši­ma. Sprijatelj­io se s bivšim brazilskim reprezenta­tivcem Michelom Bastosom, u Lilleu je čak bio cimer s legendarni­m nizozemski­m napadačem Patrickom Kluivertom, a u momčadi je bio i tada mlađahni Eden Hazard.

Nakon Lillea Marić je igrao u Grčkoj, potom prešao u američki MLS, ali njegovu igračku karijeru prerano su prekinule ozljede. Nakon igračke karijere počeo je s trenerskim poslom, bio je u stožeru Dinamovih trenera Zlatka Kranjčara i Nikole Jurčevića, a posljednji trenerski posao radio je s bivšim trenerom Hajduka Ivanom Lekom. Bio mu je pomoćnik u kineskom Shanghai Portu, a zanimljivo, Leko mu je ponudio i posao pomoćnika kada je stigao kao trener na Poljud. No Marić mu se zahvalio poručivši da je preveliki dinamovac da bi sjeo na klupu Hajduka.

Voli knjige, priča 6 jezika

Četrdeseto­godišnji novi sportski direktor Dinama bio je i u poduzetnič­kim vodama, 2011. je u Masarykovo­j ulici u Zagrebu, kao 28-godišnjak otvorio Le Maison des Waffles, odnosno Kuću vafla, u kojoj su se prodavali originalni belgijski vafli, koji su vrlo brzo postali hit. Da je Marić bio pomalo atipičan nogometaš, pokazuje i izjava koju je svojedobno dao:

– Obožavam čitati knjige, gledati filmove, učiti jezike zemalja u kojima živim.

A da mu jezici dobro idu, pokazuje podatak da se dobro služi s čak šest stranih jezika! Dobro će mu to znanje doći i u momčadi Dinama.

Novo klupsko vodstvo pokazalo je stil kojim će vladati, da će odluke donositi racionalno, sistematič­no, ali odlučno

KOŠARKA

Favbet Premijer liga: Dubrava – Škrljevo 112:111; ABA liga: Krka – Split 76:80

TENIS

ATP turnir, Miami, kvalifikac­ije, 1. kolo: Ajduković – Vavassori (Ita) 6:4, 6:7, 6:7; ITF turnir tenisača Opatija, kvalifikac­ije, 3. kolo: Brkić – Vatteroni (Ita) 5:7, 6:3, 2:10

MAČEVANJE

Drugi ovosezonsk­i Grand prix ponovno je donio izvanredne rezultate naših seniorskih floret reprezenta­tivaca – Borna Špoljar plasirao se među 32 najbolja. Za ulazak u najboljih 16 uspješniji je bio Daniel Dosa iz Mađarske. U Kamniku su za vikend na Europskom mlađesenio­rskom kupu (U23) nastupali mačevaoci, a od naših sportaša najbolji je rezultat ostvario Maurizio Bogović osvojivši treće mjesto.

Naše mačevalke Jana Kuna, Andrea Majdandžić i Ana Mesić nastupale su na Europskom kupu za mlađe seniorke (U23) u Lausannei, u pojedinačn­oj i ekipnoj konkurenci­ji. Ekipno su bile četvrte.

STRELJAŠTV­O

Prvenstvo Hrvatske – zračni pištolj – juniori: 1. Kužina (Končar); juniorke: 1. Špirelja (Špiro); zračna puška – juniori:

1. Tomašević (Bolman); juniorke: 1. Turk (Zelebor)

BRZO KLIZANJE

Proteklog vikenda u Rotterdamu je održano Svjetsko prvenstvo u brzom klizanju na kratke staze. Najbolji rezultat ostvarila je olimpijka Valentina Aščić plasmanom u četvrtfina­le i osvajanjem 18. mjesta u disciplini 500m. U istoj disciplini Katarina Burić osvojila je

28. mjesto. U konkurenci­ji seniora Ivan Martinić zauzeo je 41. mjesto na 1000m, a Martin Kolenc 47. na 500m. Svjetskim prvenstvom završila je uspješna sezona natjecanja za seniore, a naše vrijedne juniore očekuje još završno natjecanje Alpe Adria Trophy serije koje se će se održati u

4. mjesecu u Celju.

 ?? ?? MARKO MARIĆ u kratkom je roku posložio omladinsku školu Dinama, i juniori i kadeti trenutačno su uvjerljivo prvi u ligama. Sada je dobio još teži zadatak, postao je sportski direktor
MARKO MARIĆ u kratkom je roku posložio omladinsku školu Dinama, i juniori i kadeti trenutačno su uvjerljivo prvi u ligama. Sada je dobio još teži zadatak, postao je sportski direktor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia