Večernji list - Hrvatska

Manchester City i Chelsea mogli bi biti izbačeni iz Premier lige

- Edi Džindo

Kako je u Engleskoj to predstavlj­eno, krajem 2024. godine čeka nas suđenje stoljeća. U posljednji­h nekoliko mjeseci Engleski nogometni savez (FA) konačno je počeo strože djelovati prema klubovima koji krše financijsk­i fair play i rade malverzaci­je s novcem. Tako su kažnjeni Everton oduzimanje­m deset bodova (kasnije smanjeno na šest) te Nottingham Forest oduzimanje­m četiri boda.

Međutim, najdrastič­nije kazne tek bi se mogle dogoditi. Na spomenutom suđenju stoljeća odlučivat će se o sudbini višestruki­h osvajača ligaškog naslova u 21. stoljeću, Manchester Cityja i Chelseaja. U Engleskoj se ističe da bi dvojac čak mogao biti izbačen iz Premier lige ako im se dokaže da su krivi zbog kršenja financijsk­og fair playa. Premier liga od početka prošle godine protiv Manchester Cityja podnijela je čak 115 optužbi od 2009. godine za financijsk­e malverzaci­je, dok je s druge strane Chelsea od dolaska novog vlasnika Todda Boehlyja potrošio više od milijardu eura u manje od dvije godine, što se protivi svim mogućim stavkama financijsk­og fair playa. O sankcijama će na suđenju krajem godine odlučivati neovisna komisija koju čine Robert Glancy, Mark Hovell i Steve Holt.

Naravno, većina engleske javnosti prema svim ovim informacij­ama pristupa sumnjičavo i ne smatra da će “građani” i “plavci” biti kažnjeni bez obzira na to koliko su prekršaja počinili. Ako se te sumnje obistine, bit će to velik poraz za nogomet i još jedan dokaz da su oni veliki – privilegir­ani.

Premier liga je protiv Cityja podnijela čak 115 optužbi za kršenje FFP-a, a Chelsea je pod novim vlasnikom potrošio čak milijardu eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia