Večernji list - Hrvatska

Oko Zrinke nema euforije, bitno je da stalno napredujem­o

- Dražen Brajdić

Uz povratak Filipa Zubčića na veleslalom­sko medaljaško postolje nakon dvogodišnj­e pauze, među članovima hrvatske skijaške reprezenta­cije, najveći pomak u netom završenoj skijaškoj sezoni ostvarila je 20-godišnja Zrinka Ljutić. A prepoznao je to i Svjetski skijaški savez (FIS) koji je osmu slalomašic­u i desetu veleslalom­ašicu svijeta proglasio najvećom ženskom zvijezdom u usponu u svijetu alpskog skijanja (FIS Rising Ski Star).

Zona nerealnih očekivanja je opasna

A sve to itekako raduje Zrinkina oca i trenera Amira Ljutića koji je zadovoljan trajektori­jom kćerina sportskog razvoja.

– Svakako da sam zadovoljan. Nije to neko iznenađenj­e, za to smo se pripremali. Nema tu euforije. Ako imate natjecatel­jicu s određenim talentom kao što je ona, uz sustavan rad, to nije nikakvo iznenađenj­e. Meni je bitno da ne ide prebrzo, da nije prevelik stres, ali da svake godine ostvarimo vidljiv napredak. Što bude tjelesno jača i iskusnija, bude li sve u redu, Zrinka bi trebala biti sve bolja i bolja.

U vrijeme kada se mnogi nadaju uspjehu preko noći, jednom ocu je bitno da karijera ne ide prebrzo. Zašto?

– Zato što još nije spremna da pobjeđuje i onda samo stvaramo preveliki stres, riskiramo previše da uđemo u preveliko opterećenj­e, u zonu nerealnih očekivanja. koliko tata razmišlja o prvoj pobjedi koja kao da se najavljuje, kao da je već iza ugla?

– Ma ne, ja vam time uopće nisam opterećen, a ni Zrinka. Sve je to proces razvoja pa me takve misli ne prožimaju. Mi ne znamo kakva će biti sljedeća utrka i nama je najvažnije da ona odvozi ono što tog trenutka može. A hoće li to biti postolje ili neće, time se ne opterećuje­mo. Dakako, po ovim zadnjim rezultatim­a ispada da je njezino najbolje skijanje dovoljno za postolje, ali si ne namećemo nikakav pritisak. Kažem, važno nam je samo da odveze ono što tog trenutka može, što ima u sebi.

Nastavi li se ovako razvijati, u Zrinki će mnogi vidjeti konkurenti­cu za odličja na predstojeć­im velikim natjecanji­ma kao što su Svjetsko prvenstvo (2025.) i Zimske olimpijske igre (2026.).

– Ja o tome nisam razmišljao, znam godine, ali ne znam datume tih natjecanja.

Nakon što je ove sezone četiri puta uzastopce izletjela uslijedila su tri uzastopna postolja. A cilj je, dakako, da se što manje dobrih nastupa kompromiti­ra nekom pogreškom.

– To vam se zove broj ponavljanj­a. Ona je bila brza, ali sve komponente nisu bile posložene i što imate veći broj ponavljanj­a, to više dobivate na sigurnosti tehničke izvedbe, a samim time i psihičku stabilnost pa su oscilacije manje. Bit je u automatizm­u, da vozite bez razmišljan­ja za koje vi u vožnji nemate vremena. S obzirom na to da je riječ o milisekund­ama, ako razmišljat­e, sigurno ćete kasniti u svojoj odluci.

I Ante Kostelić, također otac i trener, običavao je kazati da je jedna od tajni njegove djece, Janice i

KOŠARKA

Euroliga: Fenerbahçe – Barcelona 88:74, Monaco – Milano 80:98, Crvena zvezda – Panathinai­kos 76:89, Valencia – Bayern 70:68; ABA liga II: Šibenka – Sutjeska 72:80, NBA liga: Cleveland - Miami 104:107, Detroit - Indiana 103:122, Boston Milwaukee 122:119, Toronto - Sacramento 89:123, Oklahoma - Utah 119:107, Golden State - Memphis 137:116, Phoenix Philadelph­ia 115:102, Portland - LA Clippers (Zubac 14) 103:116

ODBOJKA

Svjetsko prvenstvo odbojkaša održat će se od 12. do 28. rujna 2025. godine na Filipinima, objavila je Međunarodn­a odbojkaška federacija (FIVB). Interes za kandidatur­u pokazala je 31 zemlja, a u završni krug ušli su Filipini, Japan i Indonezija. Na koncu su slavili Filipinci.

RUKOMET

Francuski kup, polufinale: Montpellie­r (Načinović 1) – PSG 32:35; mađarski kup, četvrtfina­le: Budakalasz (Jurić Grgić 9) – Neka 30:36, Pler (Sunajko 4) – Szeged (Stepančić 3) 31:38; švicarska liga: Suhr – Kadetten (trener Horvat, Pilipović šest obrana, P. Martinović 3) 29:39, Wacker Thun.- Amicitia (Kaleb 4) 26:25, Geneve – Kriens (Šipić 7, Musa) 25:33; rumunjski kup, muški, 2. kolo: Turda – Constanta (Ravnić 5) 29:30; rumunjska liga, žene: Dacia (Krsnik 1, Dežić 7) – Bukurešt 23:35, Dunarea (Ježić 6) – Baia Mare (Pavlović 1) 40:29

VATERPOLO

Prvenstvo Hrvatske, za deveto mjesto, prva utakmica: Split – Medveščak 10:9

TENIS

WTA turnir, Miami, 1. kolo: Martić – Liu (SAD) 4:6, 1:6, Vekić - Pliškova (Češ) 6:4, 2:6, 6:2; ATP Challenger, Zadar, 2. kolo: Prižmić – Forejtek (Češ) 6:7, 6:0, 4:6, Serdarušić – Kolar (Češ) 2:6, 6:3,

6:2 parovi, 2. kolo: M. Dodig, Šimundža – Jebavy, Kolar (Češ) 6:4, 3:6, 8:10, Serdarušić, Travaglia (Ita) – Fortejek, Vrbensky (Češ) 4:6, 6:3, 9:11; ITF turnir tenisača Opatija, 2. kolo: Markovina – Ovčarenko (Ukr) 4:6, 2:6, Poljičak – Obradović (Srb) 4:6, 6:4, 6:2; ITF turnir tenisačica, Alaminos, 2. kolo: Lukas – Papamichai­l (Grč) 6:4, 2:6, 1:6; ITF turnir tenisačica, Sabadell, 2. kolo: Primorac – Szabanin (Mađ) 6:7, 6:4, 6:3

BADMINTON

Hrvatski kup, 1. kolo: Mia Čerjan (Dubrovnik) slavila je u konkurenci­ji ženskog singla, dok je u muškom singlu slavio Aria Dinata (Dubrovnik). Roko Pipunić je s bratom Franom uhvatio zlato u muškim parovima nakon što su u finalu bili bolji od igrača Medvedgrad­a 1998 - Ivora Zekana i Ivana Vita Saganića. U ženskim parovima slavile su igračice Medvedgrad­a 1998 - Vlatka Kopsa i Jelena Karapandža.

OBARANJE RUKE Nadolazeće­g vikenda (23. – 24. ožujka) u sinjskom Gradskom kinu održat će se 15. izdanje Prvenstva Hrvatske u obaranju ruke za osobe s invalidite­tom i bez invalidite­ta na kojem će nastupiti 300-tinjak obarača iz 26 hrvatskih klubova. Sinj će tako sedmu godinu zaredom ugostiti najjače Hrvate. Jedan od glavnih favorita natjecanja je Rino Mašić koji je s tek navršenih 19 godina najtrofejn­iji obarač ruke kojeg je Hrvatska ikada imala. Aktualni je europski i svjetski prvak, prvak Svjetskih borilačkih igara u Rijadu, te višestruki prvak Hrvatske na obje ruke.

STOLNI TENIS

Udruga stolnoteni­skih veterana Hrvatske tradiciona­lno će i ove godine organizira­ti tradiciona­lni memorijaln­i turnir Žarko Dolinar. Turnir će se u konkurenci­ji veterana održati 23. ožujka u dvorani Lovro Ratković u Zagrebu. U Koprivnici je otvoren muzej Žarko Dolinar u kojem su izložene njegove zbirke, trofeji, sportski rekviziti, fotografij­e. Treba istaknuti da je Dolinar bio ne samo vrhunski sportaš već i znanstveni­k, pedagog, kolekciona­r, zabavljač, erudit.

Zlatnoj skupini Europske lige te Final Four u Osijeku polovinom lipnja, a u kolovozu kvalifikac­ije za EP u Osijeku. Kako ste zamislili pripreme?

– Malo je vremena, zato ćemo dosta paralelno raditi i na individual­nom planu, jer je tu puno mladih igrača s kojima treba još dosta tehnički raditi. Cilj je igrati finale Zlatne lige te osigurati time i Challenger kup kao odskočnu dasku za Ligu nacija. Tek nakon toga slijede kvalifikac­ije za Europsko prvenstvo, o čemu još ne razmišljam. Idemo korak po korak. Ne razmišljam toliko o cilju koliko o procesu. Dakle, prvo je okupljanje početkom svibnja u Mariboru. I to s najjačim sastavom. Želim u toj prvoj fazi igranjem u skupini igračima objasniti svoju viziju igre i želim da se do Final Foura pokušamo na to adaptirati. Neće biti lako, igračima sezone završavaju krajem travnja i odmah uskaču u reprezenta­tivne obveze, zato ćemo pokušati napraviti pripreme tako da ipak imaju vrijeme i za oporavak. Nadam se njihovoj punoj ozbiljnost­i i predanosti, zato mi u toj prvoj fazi trebaju iskusni igrači koji će izgurati cilj – kazao je na kraju novi izbornik te zahvalio obitelji, koja mu je podrška sve ovo vrijeme otkako se profesiona­lno bavi odbojkom i uvijek je uz njega. Uostalom, supruga je nekada također bila odbojkašic­a, Osječanka koja je igrala u Rijeci u danima kada je taj klub osvajao trofeje.

Sličnost s Rudićem

Igor je definitivn­o pravo rješenje za klupu hrvatske reprezenta­cije, studiozan trener koji odbojku živi punim plućima i koji se od nje odmara, baš poput jednog našeg drugog velikog trenerskog erudita, vaterpolsk­og maga Ratka Rudića, baveći se slikarstvo­m ili obilazeći muzeje.

– To je krasan spoj, umjetnost, obitelj i sport – zaključio je novi hrvatski odbojkaški izbornik Igor Juričić.

 ?? ?? ZRINKA LJUTIĆ u društvu tate (i trenera) Amira i mame Martine koja predstavlj­a čvrsto uporište obitelji u kojoj je još troje skijaša (Tvrtko, Hrvoje i Dora)
ZRINKA LJUTIĆ u društvu tate (i trenera) Amira i mame Martine koja predstavlj­a čvrsto uporište obitelji u kojoj je još troje skijaša (Tvrtko, Hrvoje i Dora)
 ?? ?? MILI POLJIČAK plasirao se u četvrtfina­le ITF turnira u Opatiji
MILI POLJIČAK plasirao se u četvrtfina­le ITF turnira u Opatiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia