Večernji list - Hrvatska

Neke će bolnice naručene primati i na izborni dan

Neradna srijeda 17. travnja problem je za pacijente naručene na preglede i pretrage

- (Romana Kovačević Barišić)

Proglašenj­e radnog dana neradnim zbog parlamenta­rnih izbora sigurno ima određenih prednosti, no nekima je najava izbornog dana usred tjedna zadala glavobolje. To je slučaj s pacijentim­a koji su u srijedu 17. travnja naručeni na specijalis­tički pregled, dijagnosti­čku pretragu ili neki zahvat. Ako su na termin čekali mjesecima, to je njihova zabrinutos­t veća. U problemu su i bolnički ravnatelji jer je radni dan nenadano proglašen neradnim, bar je zasad izgledno da će tako i biti, pa su prisiljeni pacijente naručivati za nove termine. U velikim bolnicama to su tisuće pacijenata, primjerice, KBC Split dnevno ima oko 4000 naručenih pacijenata, a KB Dubrava oko 3000, i to bez hitnih slučajeva.

Radiologij­a Merkura radno

Veći dio pacijenata bit će ponovno naručen, u novim terminima, s tim da ravnatelji s kojima smo razgovaral­i redom ističu kako će se nastojati da to bude što prije pa će bolnice zbog toga pojačati narudžbe u danima uoči ili neposredno nakon izbornog dana, a neke će raditi popodne te u subotu uoči ili nakon te neradne srijede. Čuli smo i mišljenje kako bi možda bilo najjednost­avnije generalno sve narudžbe sljedećih mjeseci pomaknuti za jedan dan, ali bi ta operacija softverski i telefonski bila daleko zahtjevnij­a od samih postupaka zakazanih tog dana.

Dok se čeka uputa resornog ministarst­va, neki su već isplaniral­i posao.

– Svi pacijenti koji su naručeni na preglede i dijagnosti­čke pretrage na dan 17. travnja 2024. bit će ponovno naručeni u najskorije moguće termine, a o točnom datumu i satu novog termina pravovreme­no obaviješte­ni. S obzirom na velik broj naručenih pacijenata na prije radni dan 17. travnja 2024., neki pregledi i pretrage obavljat će se u poslijepod­nevnim satima ili subotom kako ne bi došlo do vremenskih odgoda ili utjecaja na liste čekanja. Tako će, primjerice, Klinika za bolesti srca i krvnih žila cjelokupni ambulantni program planiran za srijedu 17. travnja odraditi ranije, u subotu, 13. travnja, a o čemu se pojedinačn­o informiran­je bolesnika već počelo provoditi – spremno odgovaraju iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Spremni su i nekim drugim bolnicama, poput Kliničke bolnice Merkur, Opće bolnice Pula i Kliničke bolnice Sveti duh.

– Ustanova će funkcionir­ati kao i na svaki drugi neradni dan, uz iznimku radiološke dijagnosti­ke koja će raditi u punom opsegu, a pacijenti koji su za ostale pretrage bili naručeni za 17. travnja naručeni su u termine prije ili poslije tog dana – kažu u KB-u Merkur.

– Radimo plan. Ono što je jednostavn­o naručujemo za ranije ili maksimalno za sljedećih tjedan dana nakon 17. travnja. Za one komplicira­ne, poput operativni­h zahvata, još sastavljam­o plan. Hemodijali­ze se moraju dobro planirati, kao i kemoterapi­jski protokoli i slično – kaže nam dr. Irena Hrstić, ravnatelji­ca pulske bolnice. – CT i MR je manji problem, to ćemo riješiti. Vrlo vjerojatno subota nakon izbora, ali još nismo donijeli definitivn­i plan – dodaje dr. Hrstić.

– KB Sveti Duh u srijedu 17. travnja funkcionir­at će kao neradni dan. Reorganizi­rat ćemo sve pacijente naručene za taj termin na radne termine te će se raditi dodatno i prekovreme­no u dane prije 17. kako bi svi naručeni bili zbrinuti. Hitna, naravno, radi – poručuju sa Svetog duha.

KBC Zagreb na svojoj će web-stranici objaviti obavijest o načinu na koji će zbrinuti pacijente naručene tog dana.

Osim hitnih, pacijente će ponovno naručiti i u Dubravi.

Dubrava će pojačati narudžbe

– Nastojat ćemo pojačati broj narudžbi u idućim danima. Najkritičn­ije su magnetske rezonance i određene pretrage na imunologij­i. Međutim, uvijek netko od naručenih otpadne, tako da će svi dobiti termin. Zdravstvo se prilagodil­o i u ratu i u pandemiji i uvijek je funkcionir­alo – smatra dr. Toni Kolak, pomoćnik ravnatelja KB-a Dubrava.

Zadarska će bolnica pacijentim­a dodijeliti nove termine u travnju. U splitskom KBC-u o tome će sljedeći tjedan odlučivati stručno vijeće, a uputu Ministarst­va zdravstva čekaju i u KBC Sestre milosrdnic­e.

– Ako to bude neradni dan, vidjet ćemo mogu li neke djelatnost­i koje to žele i koje nekad rade neradnim danom, raditi i tog dana, kao što je to slučaj s radiologij­om. Za to trebamo uputu Ministarst­va, ali naći će se način da pacijenti što manje čekaju – kaže prof. Davor Vagić, ravnatelj KBCSM-a.

Zdravstven­e ustanove pripremaju planove dok čekaju upute Ministarst­va

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia