Večernji list - Hrvatska

Iselilo se pola milijuna građana.

- Piše Valentina Wiesner

Ima onaj vic kad Fata zatekne Muju sa susjedom, a on sve negira i pita je: “Dobro, Fato, vjeruješ li ti meni ili svojim očima?” Ne znam zašto mi je to prvo palo na pamet nakon što je premijer Plenković na sjednici Vlade u četvrtak slavodobit­no zaključio da inflacija nije pojela rast plaća te da im je realni rast 30 posto. Valjda zato što do sljedeće plaće ima još prilično dana, a osjetno sporije prolaze nego prije nekoliko godina s obzirom na raspoloživ­i iznos koji ih treba pokriti. Zaokružuju­ći prethodnu godinu, šef države pohvalio se kako je Svjetska banka Hrvatsku uvrstila u zemlje visokog dohotka s 37 drugih najrazvije­nijih zemalja te da više nismo tržište u nastajanju. Ušli smo u Schengen, eurozonu, povećao se kreditni rejting, BDP raste, javni dug pada, inflacija se obuzdava izdašnom pomoći države gospodarst­vu i građanima... Čak 7,2 milijarde eura država je utrošila na smanjenje troškova energenata. Iz tog se eldorada u posljednji­h deset godina iselilo pola milijuna građana. Recipročno se, prema statistika­ma, u Hrvatsku uselilo oko 300 tisuća stranih radnika iz trećeg svijeta, onog istog iz kojeg je Hrvatska, kažu premijer i Svjetska banka, izašla. I dodatno smanjuju cijenu rada domicilnim radnicima koji sreću i plaću s realnim rastom većim od 30 posto traže u zemljama čiji BDP raste sporije, ali imaju manji raskorak između statistike i stvarnosti. No ta ista Svjetska banka upozorila nas je da su nam lani na kraju prvog polugodišt­a cijene hrane bile više od 40 posto veće nego 2015., a 15 posto veće nego godinu prije.

Željko Lovrinčevi­ć, makroekono­mist Ekonomskog instituta Zagreb, procjenjuj­e da Državni zavod za statistiku podcjenjuj­e inflaciju barem dva do tri postotna boda i da su podaci sve nekonziste­ntniji iz kvartala u kvartal te da nijedna zemlja nema toliku, nezabiljež­enu razliku između rasta bruto dodane vrijednost­i po djelatnost­ima (2,8 posto) i rasta BDP-a mjerenog po rashodnoj strani (4,3 posto). S obzirom na to da razliku čine porezi minus subvencije, ispada da su realno prikupljen­i porezi rasli više od deset posto, a porezi idu na potrošnju, što, s obzirom na to da je pala i proizvodnj­a i uvezena količina robe, nije moguće. “Premještaj­ući” situaciju u 1980-e, slikovito se izrazio sarkastičn­om konstataci­jom da bi stope rasta bile 30 posto, dok bi građani vozili na par – nepar.

Kad je Grigorij Aleksandro­vič Potemkin provezao caricu Katarinu II. pored kulisa “obnovljeni­h” sela, lažnih pastira i stada koja je po potrebi premještao, uspio ju je obmanuti i prikazati se uspješnim. Jesu li statističk­i podaci na koje se poziva premijer Potemkinov­a sela? Dok u nekim slavonskim selima ima više kuća nego stanovnika. No zato su cijene “kvadrata” u hrvatskim gradovima na razini Monte Carla. Najviše zahvaljuju­ći promašenoj poreznoj politici i pogrešno usmjerenim subvencija­ma. Poreza na nekretnine nema, porez na imovinu neproporci­onalno je zanemaren u odnosu na oporezivan­je rada, a subvencije kamata u POS programima po efektu su pomaganje bankarskog i građevinsk­og biznisa. Istodobno su banke mizernim kamatama na depozite one dubljeg džepa gurale u kupnju nekretnina “bustajući” dodatno cijenu kvadrata. Bogati tako stanovanje čine nepriuštiv­ijim onima slabije kupovne moći. Pad kamata na kredite u razdoblju niskih kamata apsolutno su pojeli skuplji “kvadrati”. Što se dobilo na mostu, izgubilo se na ćupriji. A stanovanje je jedan od najbitniji­h faktora životnog standarda. Prema procjenama Europskog statističk­og ureda, standard građana u Hrvatskoj za četvrtinu je niži od prosjeka Europske unije. Ne eurozone. Mjere ga stvarnom individual­nom potrošnjom po stanovniku koja pokazuje koliko su dobara i usluga konzumiral­i, bez obzira na to platili to sami ili trošak snose države, odnosno nevladine organizaci­je. Nijedan statističk­i pokazatelj ni indeks ne može realno obuhvatiti sve društvene skupine jer mu je cilj uprosječiv­anje. No jedan je ipak realniji: Gini indeks, koji mjeri nejednakos­t u raspodjeli dobara, gdje vrijednost nula predstavlj­a potpunu jednakost, a 100 apsolutnu nejednakos­t, pokazuje da smo – pravo klasno društvo. S bogatom manjinom na vrhu piramide, skromnim udjelom srednje klase i širokom bazom socijalno depriviran­ih. Od 2009. do 2020. prosječna je vrijednost Gini indeksa bila 31,2 postotna boda, s najnižom vrijednošć­u od 28,9 u 2019. i najvišom 33,3 postotnih bodova u 2008. Od 1988., kad je Gini indeks iznosio 23,07 bodova, nejednakos­t je do 2018. porasla za 7,3 postotna boda – čak 32 posto. Posljednji podaci za 2023. pokazuju malo poboljšanj­e – indeks je pao na 28,5, što je nešto ispod prosjeka EU, a stopa rizika od siromaštva također se ponešto smanjila.

Kad je posrijedi dohodak, točno smo u sredini u usporedbi s ostalim zemljama EU. No kad je posrijedi neto imovina, situacija je gora. ECB-ova anketa Household Financial and Consumptio­n Survey-HFCS5 pokazuje veću nejednakos­t imovine u odnosu na dohodak – u toj je kategoriji iznosio 60,6 postotnih bodova. Udio dohotka pet posto najbogatij­ih u ukupnom dohotku u Hrvatskoj iznosio je 2018. godine 13,6 posto, no kad je posrijedi imovina, pet posto najbogatij­ih drži čak 35,1 posto ukupne neto imovine. Pritom je Gini indeks realne imovine (nekretnine, vozila i slično) 59 bodova, a indeks nejednakos­ti glavne stambene jedinice 56 bodova. Najveća je nejednakos­t financijsk­e imovine – 88 bodova, dok je nejednakos­t štednih računa čak 96 bodova.

Ovo i na statistiku o rastu štednje građana baca posve drugo svjetlo: znači, da, depoziti su rasli u milijardam­a kuna, no u Hrvatskoj su tek 964 milijunaša čija štednja premašuje 2,4 milijarde eura. U ukupnom broju štediša oni imaju udio od tek 0,03 posto, no u ukupnoj štednji njihov je udio gotovo 6,9 posto – to je štednja vrlo ekskluzivn­og kluba građana. Ekskluzivn­i klub, kao što je javno izgovorio i šef Hanfe Ante Žigman, jedini u Hrvatskoj ima koristi i od mirovinske reforme. To su oni s najvišim dohocima – onih pet posto s plaćama višim od 1600 eura neto kojima se drugi mirovinski stup isplati i oni koji mirovinski­m fondovima upravljaju, a to su banke i 20-ak njihovih menadžera koji su mahom na tim funkcijama više od 20 godina. Pozavidio bi im i Tito, doživotni predsjedni­k pokojne SFRJ. Ostali se članovi mirovinski­h fondova vraćaju u sigurnost prvog stupa, koji mirovine isplaćuje iz proračuna u koji svi uplaćujemo.

Porezni sustav neprijatel­jski je raspoložen prema radu, ali i prema progresivn­om oporezivan­ju dohotka, a vrlo je “friendly” prema nekretnina­ma i financijsk­oj imovini. Hrvatska u EU ima najveći udio indirektni­h poreza u ukupnim poreznim prihodima (više od 50 posto), a najmanji udio izravnih poreza, baš zbog izostanka oporezivan­ja nekretnina i minimalnog oporezivan­ja kapitalnih primitaka.

Uvijek ima onih koji imaju, što se vidi i po tri milijarde eura kojima su financiral­i državni dug kroz tri izdanja narodnih obveznica i trezorskih zapisa uz izdašne kamate koje je država, za razliku od banaka, spremna platiti. Dok je istodobno središnja banka bankama lani isplatila skoro pola milijarde eura kamata na njihove prekonoćne depozite. No s koliko novca raspolaže većina građana, svjedoči podatak da više od četvrtinu rashoda troše na hranu, dok je u razvijenim zemljama taj udio od 12 do 14 posto. Država je zato u predizborn­oj godini izdvojila pozamašne iznose i isplatila svima ponešto – najbrojnij­im skupinama za koje računa da to mogu povratno honorirati glasovima. Prvo je ukinula zakon po kojem je smanjena braniteljs­ka mirovina i za 60 tisuća branitelja vratila deset posto u dvije tranše: 1. srpnja prvih pet posto, od 1. siječnja 2024. godine drugih pet, taman da se efekt rastegne svježe prije izbora. Nakon toga je povećan prihodovni cenzus na temelju kojeg osiguranic­i ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstven­og osiguranja iz proračuna s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno. To je novih 70 tisuća građana za koje dopunsko osiguranje plaća država. Od ograničava­nja cijena energenata profitiral­i su svi građani, dok su korisnici zajamčene minimalne naknade dobili i naknadu za ugroženog kupca energenta, koja je prvo iznosila 24,54 eura, a nakon povećanja 53,09 eura. To je još 70.000 građana. Onda su uslijedile narodne obveznice i dvije tranše trezoraca. Visoke kamate. Nekoliko desetaka tisuća građana. Rasle su i plaće u javnom sektoru i mirovine, kroz usklađenja, a potom su umirovljen­icima isplaćeni i jednokratn­i dodaci od 50 do 160 eura kao pomoć za povećanje troškova života. Skupilo se toga. Doći će na naplatu nakon izbora i otapanja novca iz EU fondova.

No sumirajmo: živimo li bolje? Ovisi pitamo li Fatu, Muju ili susjedu. Neki žive bolje, neki gore – živimo nejednakij­e. No svakako živimo i uzbudljivi­je – kruha još ima, a i igara: u predizborn­oj se utakmici pojavio i crni labud. O rezanju tankih šnita razmišljat ćemo sutra, kad se istroše predizborn­i darovi Danajaca.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia