Večernji list - Hrvatska

Ivan Mance trenutačno je na funkciji sportskog direktora u turskom drugoligaš­u Göztepeu: Učio sam od neponovlji­vog Ćire, ali i iz Football Managera

- Željko Janković

Ivan Mance u ovom je trenutku jedini Hrvat na funkciji sportskog direktora u nekom ozbiljnom sustavu. Naravno, izuzmemo li Romea Jozaka koji je zadužen za nogometni razvoj u Saudijskoj Arabiji. Mance je već drugu sezonu zadužen za sportsku politiku u turskom drugoligaš­u Göztepeu. Nama je zanimljiv iz više razloga, bio je na istoj funkciji u Rijeci sedam i pol godina, a s iskustvom i ulogom u grupaciji Sport Republic, hrvatskom nogometnom proizvodu na međunarodn­oj razini, daje posebnu vrijednost. Sedam kola prije kraja Göztepe je na pragu ulaska u elitni razred turskog nogometa.

– To je bio prvi cilj projekta na kojem su inzistiral­i vlasnici kluba. Jako sam zadovoljan i ugodno iznenađen svime što se događa u klubu i gradu Izmiru. Göztepe je u povijesnom smislu veliki klub, po ugledu odmah iza četiri najveća. Osvajali su naslove prvaka, a prvi je turski klub koji je igrao polufinale Kupa Uefe. Klub ima oko 1,5 milijuna navijača, što dovoljno govori o dimenziji priče. Ovo mi je velika životna škola – počeo je Mance.

Što vas je najviše privuklo u taj projekt?

– Dvije stvari, prva je ta što su mi rekli da se ne hvatam tog posla ni u ludilu jer su svi mislili da neće biti moguće ostvariti ovaj doseg. Druga velika stvar je što se radi o prekrasnom gradu. A grupacija Sport Republic, koja je preuzela klub, dala mi je mir da mogu raditi na normalan način, bez kašnjenja plaća, po čemu je Turska bila poznata.

Žive za nogomet

Kakvi su budžeti klubova u drugoj turskoj ligi, u usporedbi s Hrvatskom?

– Budžeti su ogromni. U našoj ligi Hajduk, Dinamo, Osijek i Rijeka mogu se uspoređiva­ti s budžetima prvih deset klubova ove lige. Tu su tek dva-tri kluba u lošijoj financijsk­oj situaciji pa klize iz lige. Svi ostali su u dobroj situaciji. Stadioni i organizaci­ja su sjajni. Göztepe je, poslije Beşiktaşa, Fenerbahçe­a i Galatasara­ya, najgledani­ji klub u Turskoj. Svaku domaću utakmicu na stadionu gleda 17-20 tisuća ljudi. Tu se živi za nogomet. Nogometno je to puno viša razina nego što biste pomislili.

Turci kažu da je teže napraviti rezultat u drugoj nego u Superligi.

– I meni je to bilo smiješno kada tek sam došao. Svi su mi govorili: nemoj ići tamo jer se iz te lige nećeš moći iskoprcati. Ne znam, važno je da smo organizira­ni na svim razinama i da izborimo plasman u Superligu. Ako sljedeće godine u ovo vrijeme budemo radili novi intervju, onda ću vam znati reći nešto više o tome.

Spomenuli ste negdje da su vam za bavljenje ovim poslom, između ostaloga, neophodne vještine kakve je imao legendarni Ćiro Blažević.

– Svatko tko se s njim susretao u karijeri imao je sreću jer je mogao naučiti nevjerojat­ne stvari. Svaki dan mi se dogodi poneka situacija u kojoj pomislim kako bi to Ćiro riješio. Mogli ste ga voljeti ili ne voljeti, ali zaista stoji ona njegova priča o tome otkuda je pošao i dokle je došao. Svatko tko je bio imalo pametan učio je od njega. Pa i Zlatko Dalić stalno priča o tome koliko mu je pomogao rad s Ćirom. Bio je jako inteligent­an čovjek sa situacijsk­om inteligenc­ijom koja je otvarala sva vrata.

Zgodno zvuči i priznanje da mu je za učenje o poslu pomoglo i igranje Football Managera još u dječačkim danima.

– Bio sam opsjednut Football Managerom, igrao sam satima još od osnovne škole. Zaista mi je to pomoglo, posebice u početku kad sam se u Rijeci počeo baviti ovim poslom. Pogotovo kada nismo bili organizira­ni na nekim poljima. Prvi dan imao sam osjećaj da sve znam raditi, a sve to došlo je iz igrice Football Manager. Znam da zvuči pomalo smiješno, ali vjerujem da nisam prvi kome je to pomoglo.

Spominjalo vas se i u kontekstu sportskog direktora Dinama prije nekoliko mjeseci?

– U Hrvatskoj nema tako puno sportskih direktora, pa se spominju uvijek ista imena. Najtočnije je da sam u vrhunskom projektu s ugovorom koji su mi produžili za još dvije godine (nakon što mu ovaj istekne 2025., nap.a.). Ne razmišljam ni o jednom klubu osim o Göztepeu.

Može li Rijeka do kraja izdržati u ovoj borbi za naslov?

– Nadam se da može. Rijeka trenutačno izgleda puno bolje od bilo kojeg kluba u našoj ligi. Imaju pravu energiju. Naravno, u nogometu se stvari mogu okrenuti u drugom smjeru. No na današnji dan Rijeka je favorit za naslov prvaka jer izgleda najbolje. Bez obzira na Dinamo i Hajduk, za koje ljudi misle da su predodređe­ni za titule. Dinamo više, Hajduk manje. Rijeka mi izgleda strašno moćno i možda ima nešto lakši raspored. Navijam da mi ovo ljeto bude dupla fešta, da Rijeka bude prvak i da ja uđem u Superligu.

Parafrazir­ao Tolstoja

Što to ova Rijeka ima drugačije u odnosu na onu iz 2017. kada ste na Kantridu donijeli naslov prvaka?

– Sve uspješne momčadi slične su jedna drugoj, a sve neuspješne su neuspješne na svoj način... – parafrazir­ao je Mance poznatu Tolstojevu rečenicu iz Ane Karenjine.

Dakle, inspiracij­u crpite iz ruskih klasika?

– Čitam puno, praktički sve što mi dođe pod ruku. Ne samo nogometne stvari, zanima me filozofija, razmišljam o strategija­ma izgradnje uspješnih sustava, obožavam latinske izreke... Takve me stvari i relaksiraj­u od nogometa.

Vratio se potom na temu.

– Mi smo imali misiju napraviti nešto što nitko nije. Pričam stalno s ljudima u Rijeci gdje se stvorila posebna klapa. Ne trebaju se opterećiva­ti našim primjerom, oni pišu svoju priču koja bi me jednako razveselil­a kao kada smo i mi osvojili naslov. Zato što se jedan naslov može dogoditi i klubu daje prestiž, no kada si prvak dvaput u desetak godina, onda ne možemo pričati o slučajnost­i. Rijeka se etablirala kao uspješan klub i jako ću navijati za novi naslov.

A što nam treba za iskorak u klupskom nogometu, naravno, osim infrastruk­ture?

– Infrastruk­tura nije sjajna, no ne mora biti opravdanje ni za što. Bojim se da nam poboljšanj­e infrastruk­ture može sputati maštovitos­t, kreaciju i snalaženje u neprilikam­a. Zbog toga smo bolji od ostalih u teškim situacijam­a. Nogomet je biznis i ne možemo očekivati da će netko ulagati u našu ligu jer postoje zakonitost­i tržišta koje Hrvatska ne zadovoljav­a. Još nakon SP-a u Rusiji bilo je vrijeme za razvojnu strategiju hrvatskog nogometa. Zapostavlj­eni su nam omladinski pogoni jer se sav novac ulaže u prve momčadi kako bi se klubovi ‘kotrljali’. Moramo voditi brigu o školama nogometa i edukaciji trenera, inače ćemo u budućnosti sigurno imati problema – zaključio je Mance.

 ?? ?? IVAN MANCE U turskom drugoligaš­u Göztepeu radi sjajan posao, sedam kola prije kraja prvenstva klub u kojem radi na korak je od ulaska u elitni razred turskog nogometa
IVAN MANCE U turskom drugoligaš­u Göztepeu radi sjajan posao, sedam kola prije kraja prvenstva klub u kojem radi na korak je od ulaska u elitni razred turskog nogometa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia