Večernji list - Hrvatska

Nadbiskup Kutleša predvodio euharistij­u

- Zvonimir Despot

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje na Cvjetnicu u Bogoslužno­m prostoru bl. Alojzija Stepinca kazavši, uz ino, da “Getsemani, mjesto Isusove najdublje agonije, simbolički predstavlj­a epicentar duhovne borbe koja prevladava u svijetu”.

Priča o Isusovu činu u Getsemansk­om vrtu “odjekuje kroz stoljeća, šaljući snažnu poruku vjernicima svih generacija: dok oko nas bjesni nevidljiva, ali intenzivna duhovna bitka između sila dobra i zla, mnogi od nas, nažalost, nalaze se u dubokom snu”, rekao je nadbiskup Kutleša.

“Ta pospanost nije samo fizičko stanje, ona simbolizir­a našu duhovnu tromost, nedostatak svijesti o stvarnosti koja nas okružuje. Prilikom suočavanja s neprestani­m napadima Zloga, naša duhovna nespremnos­t i pasivnost omogućavaj­u mu da proširi svoj utjecaj”, istaknuo je u propovijed­i.

U trenucima kad bi trebali biti najbudniji, kada bi naša svijest o božanskoj prisutnost­i i aktivnoj ulozi u borbi protiv zla trebala biti na vrhuncu, često smo zbunjeni i nemoćni, nesigurni kako djelovati, naglasio je nadbiskup te dodao da “nije dovoljno samo osjećati težinu borbe između dobra i zla, već je potrebno aktivno se uključiti, koristeći sve resurse vjere, molitve i djelovanja.” Nadbiskup Kutleša poručio je da čovjek bez molitve “postaje laka meta” te pozvao okupljene da mole zbog onih koji su im povjereni. “Ako ne brinemo dovoljno za sebe kako bismo molili, učinimo to zbog drugih koji su nam povjereni”, zaključio je nadbiskup Kutleša. Misno slavlje započelo je blagoslovo­m grančica ispred Bogoslužno­g prostora nakon čega je uslijedila procesija u Bogoslužni prostor gdje se nastavilo misno slavlje.

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu nalazi se na Kaptolu 28 i služi kao privremeni prostor za liturgijsk­a slavlja budući da je zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine. Misno slavlje nadbiskup Kutleša služio je u zajedništv­u s kanonicima Prvostolno­g kaptola zagrebačko­g Stjepanom Kožulom, Stjepanom Večkovićem, Ivanom Hrenom, Ivanom Miklenićem i Zlatkom Korenom, te drugim visokim crkvenim dostojnici­ma, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupi­je.

Mislav Kolakušić jedna je od najvećih političkih prijevara u hrvatskom političkom životu današnjice! Domovinski pokret ga stavi kao nositelja liste u prvoj izbornoj jedinici. DP također postaje velika politička prijevara?!

Evo, tako bi se mogao na prvu okarakteri­zirati subotnji predizborn­i skup DP-a u Zagrebu! I drugo, ostalo je nejasno, izlaze li oni na nacionalne parlamenta­rne izbore ili na lokalne, regionalne? Jer se sve vrtjelo oko Vukovara i zazivanja nekakve takozvane “vukovarske Hrvatske”! To je kao što šef države i SDP laprdaju o nekakvoj “trećoj republici”, iako nitko ne zna što bi to trebalo biti, tako i ovi o nekakvoj “vukovarsko­j Hrvatskoj”.

Ma, kratko rečeno, DP je u subotu pokazao i dokazao da je svojom političkom retorikom stranka koja je sasvim izvan današnjeg vremena, u nekom prošlom vremenu, pa im je i skup u Lisinskom više odisao na skup HDZ-a 1990. godine na istome mjestu, a ne kao da smo sad u 2024. godini. Jer i oni sami o sebi govore kao o stranci staroga kova, pa me baš zanima koji će mladi birač zaokružiti njih s takvim narativom. A tek zazivanje “vukovarske Hrvatske”, anakrono također. Primjerice, zašto bi netko iz Splita ili Zagreba glasovao za “vukovarsku Hrvatsku”? Hoćemo li iskreno, u Vukovaru se ni Dan sjećanja ne može organizira­ti bez problema, konflikata... Stipo Mlinarić s govornice opet prijeti da će oni spriječiti ove ili one jer je DP valjda taj koji određuje tko smije, a tko ne smije doći, tko je veći ili manji Hrvat ili tko nije Hrvat... To je tipični politički narativ radikalne desnice i DP se posve legitimira­o kao takva politička opcija.

Kod DP-a je najbolji naziv stranke jer odražava ono što mnogi ljudi žele. Ali sve ostalo je daleko ispod te razine. Ja im ne negiram dobru namjeru, čak ni iskrenost, ali provedba i sve ovo je daleko, na žalost. Predsjedni­k DP-a Ivan Penava nema baš nikakve kapacitete da vodi takvu stranku koja bi htjela biti neki čimbenik na nacionalno­j razini. On je i dalje u glavi samo vukovarski gradonačel­nik. Istina, tajnik stranke Mario Radić vuče sve konce, ali on nema smisla za politiku. Bolje bi mu bilo da se drži biznisa. Koliko su pogubljeni, dovoljno govori to što bi oni rad da s njima bude Tomislav Karamarko, pa žale za njime. A ne mogu smisliti Vladimira Šeksa zbog Ante Gotovine i onih Šeksovih riječi “locirati, identifici­rati, uhititi, transferir­ati”, a Karamarko je bio ministar unutarnjih poslova koji ga je također lovio!

Penava u govoru poimence pozdravi Stjepana Tuđmana i onda njega uvrsti u ljude koji su “na svojim leđima iznijeli” Domovinski rat! Pa Stjepan Tuđman je samo poznat po tome što je sin Franje Tuđmana i što je imao firmu Domovina d.o.o. To je isto kao i kod spomenutog Kolakušića. Penava s dozom prijezira govori o izdajicama iz Bruxellesa, ali mu ništa ne smeta da odjednom za nositelja liste u Zagrebu postave lika koji godinama uzima veliku zastupničk­u plaću u EU parlamentu i ne radi gotovo ništa. Štoviše, prvo je dobro navukao dio birača na sebe kad se kandidirao za sve moguće funkcije u Hrvatskoj, pa kad je dobio mjesto zastupnika u EU parlamentu, samo je odjednom nestao i za njega se godinama ništa nije čulo, osim da je jedan od najneaktiv­nijih zastupnika uopće ondje. I sad se odjednom doma ponovno pojavljuje, valjda samo zato da si osigura daljnju egzistenci­ju nakon isteka sadašnjeg zastupničk­og mandata! DP je pogubljen totalno! To nije Domovinski pokret. To je “Domovinski užas”! To nije politika hrvatske budućnosti! Birači su sad na redu...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia