Večernji list - Hrvatska

Simpozij KIF-a o dugoročnom razvoju igrača za reprezenta­ciju, za što je najbolji primjer HNS, sa svojom globalnom mrežom skauta, a rukomet je pak ušao u vrtiće

- Dražen Brajdić

U sklopu 22. međunarodn­e konferenci­je “Kondicijsk­a priprema sportaša” održan je vrlo zanimljiv simpozij na temu dugoročnog razvoja igrača za nacionalnu reprezenta­ciju. O tome su govorili Stipe Pletikosa (nogomet), Ratko Rudić (vaterpolo), Jasmin Repeša (košarka), Ivan Donald Marić (odbojka) i Lidija Bojić (rukomet).

O temi, pa tako i o globalnoj potrazi za talentima hrvatskih korijena, najviše za reći imao je tehnički direktor hrvatske nogometne reprezenta­cije Stipe Pletikosa. Jer, Hrvatski nogometni savez ima daleko najbolju izviđačku mrežu od svih naših nacionalni­h saveza.

Zanemaruju se “novi Modrići”

– Nedavno smo se vratili iz Australije gdje smo održali već šesti kamp za djecu iseljenika. Imali smo ih u SAD-u i Kanadi, a ovo je bilo drugi put da smo u Australiji. Od njih 700 koji su kampu pristupili njih 30-ak stavili smo pod specijalni program. Njih šestero, što dječaka a što djevojčica, već su debitirali u selekcijam­a do 15 do 18 godina. Takav naš rad prepoznat je i od Svjetskog nogometnog saveza pa nas mnogo članica pita za iskustva – kazao je Pletikosa i pojasnio:

– Po pitanju pronalažen­ja talenata pažnja našeg glavnog instruktor­a Petra Krpana je stopostotn­a. Imamo skaute u Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, baš kao i u SAD-u, Kanadi i Australiji, a razmišljam­o i o Irskoj s obzirom na emigracijs­ki trend našeg stanovništ­va.

Hrvatski rukometni savez nema nešto slično tome, ali ima svoj sustav rada koji je prezentira­la Lidija Bojić, HRS-ova instruktor­ica za ženski rukomet.

– Mi imamo kamp već 30 godina. Pratimo više od 500 djece u dobi od 10 do 15 godina pa smo tako selekcioni­rali i Ivana Martinović­a, danas standardno­g reprezenta­tivca. On je iz Austrije došao na naš kamp i nakon drugog treninga ušao u kadetsku reprezenta­ciju. Podijelili smo Hrvatsku na osam regija. Ja sam u Savezu 24 godine, a posljednji­h 15 primijetil­i smo da nam rad u klubovima pada, dobrim dijelom i zbog egzodusa trenera koji rade s mladima i kojima primanja nisu bila dovoljna.

U HRS-u su došli na sjajnu ideju na kojoj im mogu pozavidjet­i mogu ostali sportovi.

– Mi smo uveli mini rukomet u školama, a i prvi smo sport u Hrvatskoj koji je s nacionalne razine krenuo u vrtiće pa smo tako ušli u 38 vrtića. Program “Vrtko” nama je bitan da nam se djeca bave sportom primijetil­i smo da dječaci od 15 godina imaju trbuščić. Kada sam 1999. bila izbornica mlađih uzrasta i radila prvu selekciju, djevojke su sve osnovne tehničko-taktičke vježbe lako izvodile, no današnje curice od 15 godina to više ne mogu izvesti jer nisu na toj motoričkoj razini.

Na ovaj podatak nadovezao se Ratko Rudić, najtrofejn­iji svjetski vaterpolsk­i trener, ovaj put s pozicije predsjedni­ka Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolsk­og saveza:

– Ja bih volio da svaki vrtić ima mali bazen pa da i mi krenemo s ra

Problem je i to što se sportske škole temelje na masovnosti i komercijal­nom učinku i što klubovi forsiraju natjecatel­jsku strategiju

nom edukacijom.

Ustvrdivši da se veliki šampioni rađaju, a da se odlični igrači stvaraju, Rudić je predočio problemati­ku današnjeg mlađeuzras­nog sporta:

– Pretpubert­etska dob je razdoblje kada se najbolje razvijaju motoričke vrijednost­i poput koordinaci­je, odnosno sposobnost pamćenja biomehanič­kih pokreta. U tom razdoblju sportaš dobije najviše od onoga što kasnije ima. Tada rezultat ne bi smio biti u prvom planu, već program razvoja sposobnost­i. I to je jedna velika borba između naših razmišljan­ja o tome i načina rada trenera mlađih uzrasta. A oni u pravilu žele imati rezultat i neki put nauštrb razvoja gube vrijeme u periodizac­iji priprema za neko natjecanja, a ne rade ono što će djecu razviti i učiniti velikim igračima. Mi ne možemo nikome narediti kako da radi, ali možemo sugerirati te zato i obilazimo klubove.

Danas je dosta znanstveni­h studija o tome kako s djecom treba raditi, no problem je, kaže Rudić, u sljedećem: – Postoje vrlo jasni pokazatelj­i kako s djecom treba raditi, no pojavljuju se problemi u kvaliteti samih trenera i njihovoj motivaciji. A njima treba dati mjesto koje zaslužuju i oni trebaju biti središte sporta mlađih uzrasta.

Na taj problem nadovezao se i Pletikosa koji ističe da se skeniranje­m rada trenera mlađih uzrasta došlo do sljedećeg zaključka:

– Mi tu nailazimo na probleme i zato smo odlučili stvoriti strategiju, pisani dokument o tome kako treba izgledati hrvatski nogometaš budućnosti. A detektiral­i smo dva ključna problema. Prvi je da se škole nogometa temelje na masovnosti, odnosno komercijal­nom učinku iste i zato moramo gledati da kroz sustav transferir­anja igrača u budućnosti i škole nogometa imaju svoj postotak. Drugi je problem što klubovi i u mlađim uzrastima forsiraju natjecatel­jsku strategiju pa zato priliku daju tjelesno nadmoćniji­m klincima, a zanemaruje­r

 ?? ?? ARAMIS NAGLIĆ, bivši košarkaški reprezenta­tivac, svojedobno je držao kamp za najmlađe, a uvijek je dobrodošlo da bivši asovi drže kampove
ARAMIS NAGLIĆ, bivši košarkaški reprezenta­tivac, svojedobno je držao kamp za najmlađe, a uvijek je dobrodošlo da bivši asovi drže kampove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia