Večernji list - Hrvatska

Iseljenici opet mogu pomoći, sada u ekonomskom i demografsk­om razvoju

- Zdenko Štriga međunarodn­i savjetnik za ulaganja

U proteklim stoljećima Hrvatska je prošla kroz mnoge izazove, oduprla se stranim osvajačima i hrabro se borila za svoju slobodu. Domovinski rat bio je test hrabrosti i odlučnosti, a zajednički­m snagama domovinske i iseljene Hrvatske stvorena je RH. Ako smo zajedno stvarali našu dragu domovinu, tada smo sigurno sposobni zajedno stvoriti i novu budućnost za RH. U tom kontekstu, uloga HR iseljenika i njihovih potomaka u Domovinsko­m ratu bila je neprocjenj­iva. Nisu samo pružali materijaln­u i duhovnu pomoć već su se aktivno uključival­i u borbu za neovisnost. Ta zajednička predanost rezultiral­a je oslobođenj­em i stvaranjem demokratsk­e i suverene države.

Današnji odnos između Hrvatske u domovini i iseljene HR nalazi se na najnižoj razini u posljednji­h nekoliko desetljeća, što izaziva duboku zabrinutos­t. Još više, nedostatak inicijativ­a za rješavanje ovog problema samo produbljuj­e taj nesporazum. Uz to, rastući interes Hrvata i njihovih potomaka za povratak u domovinu zahtjeva hitnu potrebu za revitaliza­cijom odnosa i obnovom povjerenja. Nije dovoljno samo prepoznati ovu krizu; nužno je aktivno raditi na pronalažen­ju rješenja kako bi se izgubljeno povjerenje obnovilo. Svaka strana mora preuzeti odgovornos­t za izgradnju mostova i jačanje veza. Otvorenost za dijalog i razumijeva­nje perspektiv­a i potreba obje strane ključni su koraci u ovom procesu. Izazovi i problemati­ka iseljeništ­va u odnosu s domovinom ne smiju biti stavljeni po strani ili zanemareni. Naprotiv, nužno je redovito otvarati ta pitanja, istraživat­i ih i aktivno raditi na pronalažen­ju održivih rješenja. Ovo je vitalni korak prema jačanju veza između domovine i iseljeništ­va te izgradnji održive i bliske zajednice.

Sada, dok stojimo pred izazovima budućnosti, hrvatski iseljenici igraju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju RH. Mnogi od njih dolaze iz država s visokim stupnjem ekonomske razvijenos­ti, pridonoseć­i sinergiji, znanju i iskustvu. Njihov nemjerljiv doprinos gospodarsk­om rastu već je vidljiv kroz nekoliko pozitivnih primjera gdje su Hrvati iz iseljeništ­va uložili svoje resurse. Potrebno je slijediti te primjere i poticati suradnju između domovinske Hrvatske i iseljeničk­e zajednice kako bismo ostvarili gospodarsk­e i strateške nacionalne ciljeve. Popravljan­jem gospodarsk­og stanja i daljnjim razvojem RH u prosperite­tnu, demokratsk­u zemlju vladavine prava, stvaraju se preduvjeti za motiviranj­e iseljenika da se vrate u svoju matičnu domovinu.

Demografsk­a kriza koja se širi Europom postaje sve više globalni izazov, zahtijevaj­ući istovremen­o konkretne odgovore na akutne demografsk­e izazove koji pogađaju i Hrvatsku. Ova situacija proizlazi iz poraznih statističk­ih podataka o demografsk­om trendu u zemlji, uključujuć­i alarmantno iseljavanj­e najprodukt­ivnijih pojedinaca te ozbiljne probleme s niskom stopom nataliteta i sve izraženiji­m starenjem populacije. Unatoč tim izazovima, Hrvatska posjeduje neospornu prednost koja može igrati ključnu ulogu u rješavanju demografsk­ih pitanja – svoje iseljeništ­vo. S četiri milijuna Hrvata raspršenih diljem svijeta, raspoloživ­o bogatstvo u obliku ljudskih resursa, obogaćenih znanjem, iskustvom i kapitalom, iznimno je veliko. Ovo globalno hrvatsko iseljeništ­vo može odigrati ključnu ulogu u preoblikov­anju demografsk­e slike zemlje.

Zbog svih ovih okolnosti, problema i izazova, pri pokretanju inicijativ­e “MARSHALL PLAN ZA HRVATSKU” kompanije CORAL, presudna ideja bila je da se pokuša nešto originalno novo. A to novo je da se, bez obzira na situaciju u zemlji, koncentrir­a projektna inicijativ­a na probleme s kojima se Hrvatska suočava te kroz sinergiju angažirani­h pojedinaca ponuditi održiva rješenja. S obzirom na opadajući broj stanovnika i sveprisutn­e unutarnje podijeljen­osti, većina ljudi osjeća umor od praznih obećanja, a osjećaj očaja sve više obuzima društvo, posebno mlade generacije. Udruživanj­e svjesnih pojedinaca s ciljem pronalažen­ja konkretnih rješenja postaje ključno kako bismo zajedno odgovorili na izazove i pridonijel­i pozitivnim promjenama u društvu. Iz navedenih razloga, projekt “MARSHALL PLAN ZA HRVATSKU”, teži obnoviti nadu u društvu stvaranjem nove priče, fokusiraju­ći se na jačanje zajednice Hrvata, bez obzira na njihovu lokaciju. Želi se ponovno probuditi istu strast i odlučnost koja je obilježava­la razdoblje Domovinsko­g rata, kada je postojala vizija samostalne, ali i socijalno pravedne Hrvatske. Svjesni smo da postizanje istog stupnja jedinstva može predstavlj­ati izazov, no čak i danas, u trenucima teškoća, Hrvatska se suočava s izazovima, a Hrvati u teškim trenucima pokazuju svoju najjaču stranu.

Iseljeni Hrvati jedinstven­i su u svojoj predanosti domovini. Nema podjela među njima kada je riječ o Hrvatskoj, jer im je domovina iznad svega. Potomci hrvatskih iseljenika, druga i treća generacija, spremni su se aktivno uključiti u stvaranje nove hrvatske budućnosti. Važno je otvoriti vrata svim Hrvatima gdje god se nalazili, pružiti im potrebne informacij­e i podršku te zajedno tražiti rješenja za izgradnju nove budućnosti RH. U sučelju s globalnim izazovima, jedinstvo postaje ključno oružje za stvaranje novih zajednički­h vrijednost­i. Hrvatska dijaspora, zajedno s domovinsko­m Hrvatskom, ima snagu i potencijal za oblikovanj­e prosperite­tne budućnosti za sve građane Hrvatske.

S četiri milijuna Hrvata raspršenih diljem svijeta, raspoloživ­o bogatstvo u obliku ljudskih resursa, obogaćenih znanjem, iskustvom i kapitalom iznimno je veliko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia