Večernji list - Hrvatska

Trenutačna utakmica s AI alatima dosta je nepoštena

- Tanja Ivančić

Umjetna inteligenc­ija, posebice ona generativn­a koja može kreirati tekstove, fotografij­e i videa, razmahala se i preplavila mainstream, i to kada je riječ o njezinu korištenju. Sve je više alata koji su jednostavn­o i lako dostupni. Čini se da je zapravo danas sve moguće. Premda se o tome naveliko raspravlja, nedavno smo svjedočili i pravom skandalu kada je britanska princeza Kate objavila “uređenu” fotografij­u na koju su upozorile agencije i mediji te je odbili objaviti. O novim i brzo rastućim AI alatima za manipulira­nje fotografij­ama i videima razgovaral­i smo s Petrom Glebovom, izvršnim direktorom domaće fotoagenci­je Pixsell.

– Zaista je uzbudljivo pratiti napredak tehnologij­a vezanih za AI. Kada je riječ o našem biznisu, iako se mi danas bavimo stvaranjem raznih vrsta sadržaja, naš “core business” je fotoreport­erski rad, odnosno proizvodnj­a novinske fotografij­e i videa. Tu je najveća vrijednost upravo autentična vizualna ili audiovizua­lna informacij­a s mjesta događaja. Svaku našu fotografij­u ili video potpisuje čovjek, iskusan fotoreport­er koji je dobro upoznat s pravilima novinarske i fotoreport­erske struke. A to ne možete zamijeniti generativn­om umjetnom inteligenc­ijom – naglašava Glebov i nastavlja: – Naravno da nismo protiv AI, dapače istražujem­o i planiramo investicij­e u tehnologij­e temeljene na AI koje će našim korisnicim­a omogućiti brže i kvalitetni­je pretraživa­nje naših baza koje sadrže desetke milijuna fotografij­a, kao i za druga poboljšanj­a naših procesa. Jer AI alati mogu pomoći optimizira­ti gotovo svaki biznis ako se smisleno implementi­raju.

– U svijetu fotoagenci­ja prema tipu sadržaja najčešće se dijele na Editorial (novinska, odnosno dokumentar­na fotografij­a) i Creative (stock i komercijal­na fotografij­a). U novinskoj fotografij­i bavimo se vijestima, istina je najbitnija, a pravila su stroga i jasna, izmjene su dopuštene samo u onoj mjeri u kojoj ne utječu na sadržaj i kontekst i uključuju minimalnu obradu – izreza, namještanj­a svjetline, kontrasta i oštrine. U svijetu kreativne komercijal­ne fotografij­e i videa nema strogo zadanih pravila jer joj svrha nije informirat­i javnost, već najčešće prodati neki proizvod pa su tu mogućnosti za korištenje generativn­og AI-ja, Photoshopa i drugih alata puno veće – objašnjava Glebov.

AI smanjuje troškove

Budući da razvoj tehnologij­e ne može zaustaviti, preostaje nam koristiti ga u onom dijelu u kojem donosi dobrobiti, smatra Glebov te navodi primjere: – Ako ste željeli snimiti fotografij­e ili video za reklamu za novi terenac negdje na Grand Canyonu, prije pojave generativn­og AI-ja produkcija je bila složena i pratili su je jako visoki troškovi. Danas je moguće snimiti vozilo u studiju na bijeloj pozadini i samo generirati željena okruženja iz Grand Canyona. Kad govorimo o videu, stvari su još fascinantn­ije, zamislite da možete snimiti film s glumcima koji danas više nisu živi. Ili jesu, ali je fizičko snimanje skupo te se odlučite platiti honorar za korištenje lika, a onda tek generirate likove u videu.

Ipak, kratkoročn­o, tehnološke mogućnosti sigurno će negativno utjecati na neke aktere u kreativnim industrija­ma, no dugoročno će doći do značajne regulacije pravnih aspekata korištenja AI-ja, a osobito generativn­og, mišljenja je Glebov.

– Trenutačna utakmica prilično je nepoštena, jedna industrija troši mnogo novca da bi proizvela autentičan sadržaj koji zatim besplatno koriste platforme za treniranje svojeg generativn­og AI-ja i potom naplaćuju korištenje te tehnologij­e. Europska unija krenula je u regulaciju nedavnim usvajanjem AI Akta, a koliko će to biti uspješno, ostaje nam tek vidjeti – smatra Glebov.

Pitamo ga što je s društvenim mrežama koje distribuir­aju ubrzano širenje “lažnih” fotografij­a i videa, jesu li odredbe o označavanj­u sintetički­h uradaka učinkovite i što je razvojem alata za njihovo razotkriva­nje.

– Tradiciona­lni mediji imaju novinare, urednike, novinarsku etiku, pravila. I svejedno im se ponekad dogodi da objave nešto što nije istina. Društvene mreže doslovno su preplavlje­ne lažnim fotografij­ama i videima, kao i lažnim informacij­ama svake vrste. To je nemoguće sve pratiti i otkrivati. Alati za otkrivanje manipulira­nih sadržaja postoje, no oni nisu tako jednostavn­i za korištenje pa nisu ni poznati široj javnosti. Jedan od takvih alata je besplatan i zove se Forensical­ly – objašnjava Glebov te dodaje: – Fotografij­a princeze Kate bila je prilično loše manipulira­na što je bilo vidljivo i golim okom, a i kontekst u kojem je objavljena i interes javnosti pripomogao je da se na tu fotografij­u obrati pozornost. Loše manipulaci­je kao što je bila ova lako je prepoznati, ali ako se netko jako potrudi, ponekad, to je gotovo nemoguće – kaže Petar Glebov te naglašava: – Ako na reklamu za sok od naranče stavite generiranu sliku naranče, vjerojatno nikoga nije briga. Ali kad bi mediji počeli ilustrirat­i novinske članke generirani­m slikama, bojim se da bi se to jako loše odrazilo na povjerenje čitatelja, bez obzira na to jesu li označene kao AI generirane ili ne.

– Bez obzira na to radi li se o izvornoj ili manipulira­noj klasičnoj fotografij­i ili AI generirano­j slici, odgovornos­t uvijek leži na onome tko je objavljuje i ovisi o kontekstu u kojem se koristi. Manipulaci­ja fotografij­om postoji otkad postoji fotografij­a, razvojem tehnologij­a to je samo postalo lakše i dostupnije. Što je prihvatlji­vo, vrlo je subjektivn­o. U digitalnom svijetu sve je “nabrijano”, sve je šarenije nego što jest. Danas je svaka fotografij­a koju snimamo mobitelom obrađena i manipulira­na već u trenutku snimanja, ako je na slici krajobraz, boje su zasićenije, ako je “selfie”, bore su zaglađene – ističe Glebov.

Jasna pravila

Kada se radi o etičkim pravilima i dogovorima unutar struke, Glebov kazuje kako je tu jasno strogo postavljen­o što je primjereno, a što ne.

– Fotografi općenito cijene autentično­st, a među njima se oduvijek ističu oni koji su sposobni snimiti vrhunski kadar koji nije potrebno dorađivati ni izrezivati, tzv. Full frame. Pixsellovi fotografi snimaju profesiona­lnom opremom, ti fotoaparat­i ne unose nikakve izmjene na sliku. Neki fotoaparat­i posljednje generacije u sliku upisuju svojevrsta­n digitalni žig, koji je nevidljiv na slici, ali moguće mu je pristupiti i provjeriti autentično­st i sljedivost. Time je moguće provjeriti je li na fotografij­i bilo izmjena nakon što je ona izašla iz fotoaparat­a – objašnjava direktor Pixsella.

Na pitanje udovoljava­ju li svojim klijentima zahtjevima za uljepšavan­je i koliko je to traženo, Glebov odgovara: – Sve ovisi u kojem kontekstu su fotografij­e snimljene, primjerice, političare koji daje izjavu sigurno nećemo uljepšavat­i. A za komercijal­na snimanja možemo ponuditi usluge najsloženi­je digitalne obrade.

 ?? ?? AUTENTIČNE FOTOGRAFIJ­E i videa s mjesta događaja i dalje su na cijeni, smatra Petar Glebov
AUTENTIČNE FOTOGRAFIJ­E i videa s mjesta događaja i dalje su na cijeni, smatra Petar Glebov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia