Večernji list - Hrvatska

Helikopter­ska hitna sada i u Koprivničk­okriževačk­oj županiji

- Ivica Beti

Danas, u subotu, s radom počinje helikopter­ska hitna medicinska služba (HHMS) za područje Koprivničk­o-križevačke županije, gdje je nadležna HHMS Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Crveni kriterij

– Helikopter hitne medicinske službe koristit će se kada bolest ili ozljeda zahtijeva hitno medicinsko zbrinjavan­je, nadzor i prijevoz te u slučajevim­a kada se očekuje da će se poboljšati zdravstven­i ishod pacijenta u usporedbi s korištenje­m kopnenog cestovnog vozila ili pomorskog plovila, odnosno kod pacijenta s bolestima ili stanjima čija prognoza ovisi o vremenu započinjan­ja specifične terapije ili o provođenju hitnih dijagnosti­čko-terapijski­h intervenci­ja koje nisu dostupne u najbližoj nadležnoj bolnici – kažu u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničk­o-križevačke županije koji će u slučaju potrebe zbrinjavan­ja pacijenta crvenog, najhitnije­g kriterija ili u slučaju kada bi korištenje cestovnog vozila bilo neprihvatl­jivo za zdravstven­o stanje pacijenta zbog velike udaljenost­i ili nepristupa­čnog terena, aktivirati helikopter­sku hitnu medicinsku službu s ciljem prijevoza pacijenta u Kliničku bolnicu Dubrava.

– Ako bi se radilo o specifični­m hitnim medicinski­m stanjima koja bi zahtijeval­a hitno bolničko zbrinjavan­je, primjerice u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti ili Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, tada će s helidroma Kliničke bolnice Dubrava Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba dalje osigurati hitni medicinski cestovni prijevoz do određene bolnice – objašnjava­ju. U organizaci­ju takvog prijevoza bit će uključen i Centar 112, koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinata­ma lokacije pacijenta. Mjesto slijetanja helikopter­a može biti prometnica, obližnja livada, nogometno igralište ili bilo koje drugo pogodno mjesto, najbliže lokaciji pacijenta.

Kada se aktivira HHMS

Hrvatski zavod za hitnu medicinu izdao je Protokol komunikaci­je i aktivacije HHMS-a, kao i smjernice i upute za medicinske dispečere za aktiviranj­e HHMS-a u kojima su navedena i medicinska stanja kod kojih se HHMS može aktivirati, poput srčanog zastoja kod odraslih i djece, velike nesreće i katastrofe, boli u prsima, poremećaja svijesti, infekcije, sepse, prometne nesreće s težim ozljedama, opekline i ozljede uzrokovane električno­m energijom, utapanja i drugih stanja za koja je helikopter najbrže rješenje.

 ?? ?? U organizaci­ju helikopter­skog prijevoza bit će uključen i Centar 112, koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi
U organizaci­ju helikopter­skog prijevoza bit će uključen i Centar 112, koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia