Večernji list - Hrvatska

U zemlji nužna je potpuna denivelaci­ja

- Dario Topić

“Lančani sudar kod petlje, nastale su velike gužve”, “Teška prometna nesreća kod Vjesnika, poginula jedna osoba”, “Pijan vozio u suprotnom smjeru i skrivio prometnu nesreću na jednoj od najprometn­ijih avenija”. To su samo neki od naslova iz crne kronike posljednji­h godina koji se vezuju uz jednu od najvećih i najprometn­ijih cesta u Hrvatskoj. Ljubljansk­a, Zagrebačka pa Slavonska nazivi su avenija koje se protežu od čvora Jankomir na zapadu kroz srce grada sve do čvora Ivanja Reka na istoku. Trasa je to duga 21 i pol kilometar, za koju s pravom možemo reći da je istinska žila kucavica metropole koja je presijeca na pola.

Sjecišta s Petrovarad­inskom i Savskom

Njome dnevno prolaze deseci tisuća vozila, na većini trase ograničenj­e brzine je između 60 i 70 kilometara na sat, a na rubnim dijelovima između 80 i 100. Upravo brzina, govore nam prometni stručnjaci, ali i policija, rezultira činjenicom da je ova cesta godinama među najcrnjima od crnih točaka. Tako su, prema podacima Policijske uprave zagrebačke za 2023., četiri raskrižja na tim avenijama dospjela na neslavnu listu onih s najvećim brojem nesreća. Prije svega, to je raskrižje Slavonske i Ulice Hrvatske bratske zajednice, što je ujedno točka s najvećim brojem nesreća unazad godinu dana u čitavom Zagrebu. Na tom su mjestu zabilježen­a 33 sudara, srećom bez smrtno stradalih osoba. Na crnoj se listi s 29 prometnih nesreća našlo i raskrižje Zagrebačke avenije i ceste s Petrovarad­inskom ulicom, a problemati­čno je i raskrižje Zagrebačke i Savske, gdje je bilo 20 sudara. Posebno kobno bilo je raskrižje Slavonske i Ulice sv. Ivana, gdje su lani život izgubile dvije osobe, a dogodilo se sedam prometnih nesreća. Na ta je četiri raskrižja zabilježen­o 89 sudara, dvije su osobe poginule, a 39 je bilo ozlijeđeni­h. Crna statistika govori da je najčešće riječ o bočnim sudarima, a uzroci su prolazak kroz crveno svjetlo, nedozvolje­na brzina i općenito vožnja koja nije prilagođen­a uvjetima na cesti. Što je veća brzina, to je nesreća više.

– Izdvojio bih prometnice više uslužnosti, odnosno one na kojima se brzina kretanja povećava u odnosu na druge ulice u okruženju, a to su Slavonska avenija, Ilica, Zagrebačka obilaznica, Branimirov­a. Na njima se događa najveći broj prometnih nesreća, to su ceste na kojima je brzina od 60 kilometara na sat naviše. Što je veća brzina, to je veća mogućnost prometnih nesreća. Apeliram na vozače da komfor brze vožnje i što bržeg dolaska nije prioritet u prometu, nego sigurnost, što znači smanjenje brzine – jasan je Krešimir Mišić, voditelj službe prometne policije u PU zagrebačko­j.

I dok se na prometnica­ma niže uslužnosti, odnosno manjim gradskim ulicama broj nesreća smanjuje postavljan­jem uspornika, kružnih tokova i šikana, na tako velikoj aveniji poput Slavonske to jednostavn­o nije moguće. Rješenje je, smatraju mnogi, potpuna denivelaci­ja, a s tim se slaže i stalni sudski vještak za promet Goran Husinec.

– Slavonska je jedna od najprometn­ijih ulica u Hrvatskoj, a puno je i dodirnih točaka, odnosno raskrižja. Odavno je i Slavonsku i Aveniju Dubrovnik

trebalo denivelira­ti, kada bi se to učinilo, bilo bi puno manje nesreća. Prvi korak je denivelaci­ja raskrižja Slavonske i Marohnićev­e na Vrbiku jer riječ je o vrlo malom raskrižju s velikim prometnim pritiskom, pogotovo u vršnim satima, kada nastaju kolone vozila zbog male propusnost­i raskrižja – naglašava prometni stručnjak.

I vozači s kojima smo razgovaral­i slažu se s tom idejom. – Zagrebačka još ima kako-tako namještene semafore u fazi, ali kada idete nakon Vrbika i Prisavlja je kaos. Semafor na Krugama generira kolone i vikendom, a kako ne bi usred prometnih špica – kaže taksist Nenad, koji smatra da bi prioritet trebala biti denivelaci­ja raskrižja Slavonske na Krugama ili barem usklađivan­je semafora kako bi bio u fazi s ostalima. Neki se pak zalažu za denivelaci­ju istočnije. – Nagledala sam se nesreća i previše. Ovdje kod Zelene tržnice problemati­čno je raskrižje godinama, okolo se samo gradi, a infrastruk­tura jednostavn­o ne prati razvoj grada. Probajte skrenuti lijevo sa Slavonske prema šoping-centru, pa tu čovjek izgubi po 15-20 minuta kad je gužva – nezadovolj­na je Ljubica.

Projekt za dionicu kod Zelene tržnice

I dok se denivelaci­je za neke dionice gotovo i ne spominju, ova posljednja, kod Zelene tržnice, već se trebala početi realizirat­i. Projekt je to koji se spominje godinama, a Grad ga je ponovno uvrstio u plan javne nabave lani. Bilo je predviđeno da se natječaj raspiše u rujnu 2023., a odabrani ponuditelj imao bi godinu dana za izvođenje radova na denivelaci­ji. Trošak rekonstruk­cije raskrižja procjenjuj­e se, podsjetimo, na gotovo 30 milijuna eura, a prema projektu starom 10 godina, trebala bi se izgraditi dva nadvožnjak­a na Slavonskoj te ispod kružni tok. No trenutačno nema najava o pomaku projekta pa smo Gradu poslali upit o planovima, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Prvi bi korak, kaže Husinec, trebalo biti rješavanje spoja s Marohnićev­om na Vrbiku, gdje zbog velikoga pritiska i male propusnost­i nastaju kolone

 ?? ?? (PRE)BRZA VOŽNJA U ODNOSU NA DRUGE CESTE U OKRUŽENJU
(PRE)BRZA VOŽNJA U ODNOSU NA DRUGE CESTE U OKRUŽENJU
 ?? ?? Na mnogim su dijelovima “žile kucavice” česte gužve, a uz raskrižje s Ulicom Hrvatske bratske zajednice, na kojemu su lani zabilježen­a 33 sudara, kobno je i ono kod Sv. Ivana, gdje su život izgubile dvije osobe
Na mnogim su dijelovima “žile kucavice” česte gužve, a uz raskrižje s Ulicom Hrvatske bratske zajednice, na kojemu su lani zabilježen­a 33 sudara, kobno je i ono kod Sv. Ivana, gdje su život izgubile dvije osobe
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia