Večernji list - Hrvatska

Rijeke pravde: Novu zagrebačku bolnicu gradit ćemo preko Save

Dulibić kaže da je HDZ ispunio sva predizborn­a obećanja iz 2020. Dr. Ivana Kekin upozorava na ovisnost mladih o kockanju

-

Preventiva te jačanje primarne zdravstven­e zaštite a unutar nje prvenstven­o uloge liječnika obiteljske medicine, prioriteti su zdravstven­ih programa političkih opcija, koje su jučer zagovarali dr. Ivan Bekavac iz Mosta, HDZ-ov Tomislav Dulibić, trenutno državni tajnik u Ministarst­vu zdravstva. dr. Ivana Kekin iz Možemo, psihijatri­ca s Rebra i prof. Branko Kolarić, šef zagrebačko­g SDP-a i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Na izjašnjava­nje o ključnim zdravstven­im pitanjima okupila ih je Hrvatska liječnička komora.

Devastiran­a obiteljska

Nasljeđiva­nje ordinacija brzo bi i lako privuklo liječnike u obiteljsku medicinu, uvjeren je Bekavac, zato Most planira reaktivira­ti tu mjeru koja je prije osam godina propala u začetku.

Kekin ističe da se problem devastiran­e obiteljske medicine treba rješavati većim financijsk­im stimuliran­jem i uvažavanje­m prioriteta koje sami primarci iznose jer ondje trebaju raditi najiskusni­ji i najbolji doktori kako bi zaista bili u mogućnosti rješavati zamišljeni­h 80% zdravstven­ih problema pacijenata. Zalaže se za nagrađivan­je, ali unutar granskog kolektivno­g ugovora kako bi se ustanovili standardi i za sve ostale zaposlene u zdravstvu a koji su deficitarn­ih zanimanja.

Kolarić je istaknuo da obiteljski­m liječnicim­a treba na neki način vratiti društveni ugled pa im prvenstven­o treba smanjiti količinu administra­cije kojom su zatrpani a zbog koje ih danas mnogi smatraju ‘skretničar­ima’ koji samo ispisuju uputnice. Time će im se vratiti vrijeme za bavljenje pacijentim­a. Dulibić pak ističe kako su im povećali plaće i osigurali europska sredstva za specijaliz­acije.

Među liječnicim­a koji su slušali ove stranačke predstavni­ka reagirala je dr. Nataša Ban Toskić, čelnica KoHom-a, primjetivš­i da se u primarnu zdravstven­u zaštitu, koja bi zaista trebala rješavati 80% zdravstven­ih problema, istovremen­o ulaže samo 2,5% od ukupnog zdravstven­og proračuna koji premašuje sedam milijardi eura. Dulibić pak tvrdi da se ulaže više.

Nitko od njih ne bi ukinuo priziv savjesti u medicini i nemaju ništa protiv rada liječnika privatno u slobodno vrijeme.

Na apele dr. Kekin o opasnostim­a od ovisnosti o kockanju koji sve više ugrožavaju mlade, konkretno je uzvratio dr. Bekavac kazavši kako će Most zabraniti reklamiran­je kockarnica i alkohola.

Ivana Kekin naglasila je važnost depolitiza­cije rukovodeći­h bolničkih kadrova, počevši od ravnatelja do šefova odjela, kao pretpostav­ke za stvarnu reformu sustava. Nužnim smatra i povesti računa o kontroli sukoba interesa i trošenja javnog novca.

Ivan Bekavac istaknuo je kako će se zalagati za mijenjanje paradigme biranja upravnih vijeća zdravstven­ih ustanova koje više ne smiju biti fikus politike te za fiskalne mjere koje će građane potaknuti na zdraviji život. Branko Kolarić poručio je kako zdravlje mora biti dostupno svima jednako te iznio namjeru gradnje nove zagrebačke bolnice preko Save, gdje gravitira oko 200 tisuća stanovnika. Dulibić je nabrajao što se sve napravilo u osam godina koliko je on državni tajnik u MIZ-u te ustvrdio da su ispunili sva predizborn­a obećanja iz 2020. osim Zakona o radno-pravnom statusu liječnika a nastavit će, tvrdi, s ulaganjem u preventivu, obnovu zdravstven­ih objekata i zaštitu mentalnog zdravlja. Govoreći o odlascima liječnika, Bekavac je ustvrdio kako su premijerov­a nezaintere­siranost i prepuštanj­e zdravstva umreženim klijenteli­stičkim skupinama i HZZO-u učinili resorno ministarst­vo fikusom, što je dovelo do nepoštivan­ja zakona i loših radnih okruženja koja liječnici napuštaju.

Javni novac privatnici­ma

Kad je riječ o praćenju ishoda liječenja, Bekavac ukazuje da HZZO godinama prati više od 50 paramatara kvalitete zdravstven­e zaštite i ishoda liječenja te da bi se iz toga jasno moglo vidjeti što se u kojoj ustanovi radi i kako, ali da to nikog ne zanima.

Kolarić je ukazao na tihu privatizac­iju zdravstva i podsjetio na vrijednost javnog zdravstven­og sustava. On se slabi prelijevan­jem javnog novca u privatni sustav, slaže se Kekin. Dulibić je odgovorio da u privatne klinike odlazi samo tri posto zdravstven­og budžeta i to kako se liste čekanja ne bi povećavale, na što je Kolarić ustvrdio od se s tih tri posto puni i 95% budžeta nekih privatnih klinika. (R. Kovačević Barišić)

 ?? ?? Sučeli su se dr. Ivan Bekavac iz Mosta, HDZ-ov Tomislav Dulibić, trenutno državni tajnik u Ministarst­vu zdravstva. dr. Ivana Kekin iz Možemo, psihijatri­ca s Rebra i prof. Branko Kolarić, šef zagrebačko­g SDP-a i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
Sučeli su se dr. Ivan Bekavac iz Mosta, HDZ-ov Tomislav Dulibić, trenutno državni tajnik u Ministarst­vu zdravstva. dr. Ivana Kekin iz Možemo, psihijatri­ca s Rebra i prof. Branko Kolarić, šef zagrebačko­g SDP-a i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia