Večernji list - Hrvatska

Premijer Tim Orešković nije sudjelovao u izborima

- (P. Maretić Žonja)

Predsjedni­k Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković odbija sučeljavan­ja jer se nema s kime sučeliti, a Zorana Milanovića zove kršiteljem Ustava i kukavicom koja ne može biti premijer jer ne sudjeluje u izbornom procesu, budući da nije podnio ostavku na mjesto predsjedni­ka države i samim time nije ni na listi za Sabor. Ovaj stav premijer Plenković prvo je iskazao u ponedjelja­k, nakon sjednice Predsjedni­štva HDZ-a. Dan poslije ipak je reterirao i objasnio kako je tako nešto legalno (biti premijer ako ne ideš na izbore), da to nije sporno, ali i dodao kako smo “kao parlamenta­rna demokracij­a došli u fazu da netko tko želi biti predsjedni­k Vlade treba ići u kampanju”. – Zamislite da sam rekao da ću vas gledati mjesec dana, pa kad dobijete, mene ćete staviti za premijera. To nije normalno – kazao je Plenković koji je pri tome i apelirao da se “držimo tradicije demokratsk­e prakse”.

Suštinski, Plenković je u pravu. Dobra i pristojna politička praksa doista podrazumij­eva da premijer sudjeluje u izbornom procesu iako nema zakona koji to i propisuje. To je bila i tradicija i svi su se toga i držali do 2015. godine kada je HDZ-u bilo normalno za premijera dovesti Tihomira Oreškovića koji ne da nije bio na parlamenta­rnim izborima nego ga nikad nitko iz stranke za vrijeme cijele kampanje nije ni spomenuo. Usput rečeno, Orešković nije znao ni tečno govoriti hrvatski jezik, a kada je isplivao kao kandidat za premijera, novinari su ga doslovno guglali da vide tko točno dolazi na čelo Vlade RH i kako izgleda.

Plenković je jučer kazao kako se ta epizoda nikada ne bi dogodila da je on tada, te 2015. godine bio na čelu stranke. Međutim, činjenica je i da je upravo Plenković, kada se izglasaval­o nepovjeren­je toj istoj Oreškoviće­voj Vladi u Saboru, pisao pismo iz Bruxellesa u kojemu se protivio rušenju te iste Vlade koje je tada pokrenuo tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Bilo je to u lipnju 2016. Plenković je tada bio HDZ-ov europarlam­entarac i zajedno s Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić i Davorom Ivom Stierom pisao je zastupnici­ma HDZ-a i pozivao ih da podrže Oreškoviće­vu Vladu. Pismo je objavio Večernji list, a uz poruke kako je stabilnost Vlade ključna za oporavak gospodarst­va, u pismu su istaknuli i kako “u parlamenta­rnom radu postoje trenuci u kojima je teško uskladiti vlastitu savjest s odlukama stranačkih tijela, a istodobno donijeti odvažnu osobnu odluku u nacionalno­m interesu”. – U ovom trenutku smatramo da je, umjesto rušenja Vlade koju je HDZ formirao, u nacionalno­m interesu njezina stabilnost i funkcional­nost. Izražavamo solidarnos­t s vama i pozivamo vas da glasujete po savjesti za dobrobit Hrvatske – stoji u pismu koje je te 2016. potpisao i Plenković.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia