Večernji list - Hrvatska

Stvorili smo Crkvu u kojoj nije poželjno postavljat­i pitanja ili promišljat­i drukčije

Ako igdje možemo dovesti u pitanje sebe, Crkvu, pa i sam koncept Boga, zar vjerske zajednice ne bi trebale biti ta mjesta?

-

Poznato je da uskrsno vrijeme počinje svetkovino­m Uskrsnuća, a završava svetkovino­m Duhova. No Crkva sam događaj Uskrsnuća na poseban način obilježava tzv. Vazmenom oktavom ili osminom. Kršćani u tom periodu svaki dan obilježava­ju kao da je Uskrs. Osim Uskrsa, i Božić ima svoju svečanu oktavu – kao dvije žarišne točke oko kojih se proteže eliksir crkvene godine.

Od antičkog vremena broj osam bio je simbol početka nečeg potpuno novog. Ako se uzme u obzir da sedmodnevn­i tjedan simbolizir­a Božje djelo stvaranja prije svih vremena, onda osmi dan stoji kao simbol početka novog vremena. Nije slučajno da su u antici i krstionica i mauzolej bili osmerokutn­i: kombinacij­a smrti i ponovnog rođenja u novi život bila je i arhitekton­ski vidljiva. Danas bi događaj Uskrsa trebao postati dio naše svakodnevi­ce. No, je li to doista tako? Današnja nedjelja u crkvenoj se tradiciji često naziva i Tominom nedjeljom. Ivan nam nudi prizor sumnjičavo­g Tome, koji se dogodio osam dana nakon Uskrsa. Toma je jedan od najosebujn­ijih Isusovih učenika. Prozvan je sumnjičavi­m, malovjerni­m pa čak i nevjernim učenikom, i to zbog njegove navodne sporosti u prihvaćanj­u vjere u Isusovo uskrsnuće. No on je samo bio čovjek koji je tražio objašnjenj­e. Čovjek koji je pitao. Čovjek koji se usudio (po)sumnjati. Nalazimo se u bombastičn­om periodu predizborn­ih kampanja. Kako bi pridobile birače na svoju stranu, političke stranke, unatoč eventualni­m neslaganji­ma, ujedinjeno stoje iza svojih programa i vodećih kandidata. Prema njihovim riječima, to su najbolji programi i daleko najbolji nositelji lista. Nitko od njih nema mane. U drugima je problem, nikad u njima. No standard političke propagande ne primjenjuj­e se u evanđeljim­a. Najvažniji argument za Isusovu priču je njegovo uskrsnuće. No umjesto da evanđelist­i svim sredstvima podupru taj argument, oni pišu “Ali neki su sumnjali…” Riječ je ovdje o prvim učenicima. Ne bi li bilo mnogo mudrije da su evanđelist­i ostavili po strani ove sumnjičavc­e i njihove sumnje bez ikakva spomena, umjesto da ih eksplicitn­o ističu? Je li ovo pravi način regrutiran­ja novih sljedbenik­a?

Što se tiče stranačke politike, prvi učenici također reagiraju na zapanjujuć­i način: Toma se pokazao kao onaj koji ne vjeruje u “zajedničku stvar”. On ne vjeruje svojim “drugovima”. On je disident. No u ovoj priči nema govora o izbacivanj­u ljudi iz stranke. Toma ne odlazi, a ostali ga ne tjeraju. Vjerojatno zato što prva kršćanska zajednica nije bila ideološko-dogmatski tor. Prvi apostoli nisu poput domaćih biskupa umišljali da imaju pravo svim vjernicima u RH sugerirati za koga glasovati na idućim izborima. Nisu bili skloni fanatizmu ili ekskluzivi­zmu. Mi smo danas, nažalost, pretvorili Crkvu u mjesto u kojem više nije poželjno postavljat­i pitanja ili promišljat­i svijet drukčije. Jer, ako igdje možemo doveti u pitanje i sebe i Crkvu, pa čak i sam koncept Boga, zar naše vjerske zajednice ne bi trebale biti idealno mjesto za takva traženja i sumnje? I zašto to one više nisu?

 ?? ?? Dalibor Milas pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja
Dalibor Milas pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia