Večernji list - Hrvatska

Dokad ćemo imati toliko razumijeva­nja za nasilnike i zlostavlja­če?

-

Dojavom policiji o pucnjavi u inače mirnoj Livadićevo­j ulici u Zagrebu počelo je jutro proteklog petka u Hrvatskoj. Muškarac je ispalio više hitaca u ženu koja je u bolnici podlegla ozljedama. Sutradan je i sam preminuo zbog kiseline koju je progutao. ”Netko mi je ubio mamu”, zaprimila je zagrebačka policija novi poziv strave ni sat vremena kasnije, ovoga puta sa zagrebački­h Srednjaka. Žrtva je nasmrt izbodena.

Dvije ubijene žene u sat vremena u maloj zemlji poput Hrvatske, koju volimo nazivati sigurnom i pitomom, dovoljne su da se cijela naša nacija sledi. No nije to sve. Predsjedni­k države Zoran Milanović iznenada je istog dopodneva otkazao dolazak na proslavu 15. godišnjice podružnice Udruge hrvatskih dragovolja­ca Domovinsko­g rata u Čepinu, nadomak Osijeku. Ubrzo se pročulo kako se predsjedni­k okrenuo na autocesti natrag za Zagreb jer je doznao da je čelnik čepinskog UHDDR-a osuđen 2009. na dvije godine zatvora zbog silovanja radne kolegice u osječkoj gradskoj tvrtki Unikom. A na kraju tog dana, kao bomba odjeknuo je tekst Večernjeg lista o priznatom redatelju Daliboru Mataniću, koji je izgubio sve poslove zbog zlostavlja­nja kolegica. A bio je, komentirat će se potom u javnosti, najglasnij­i u borbi protiv nasilja nad ženama.

Kao žena, osjećam se prije svega postiđeno. Dvije su žene mučki ubijene od muške ruke, prva od suprugove. Na čelu braniteljs­ke udruge osuđeni je silovatelj. Nije se sam tamo postavio, izabrali su ga kolege branitelji koji se krvave 1991. zasigurno nisu borili za Hrvatsku u kojoj će muškarci prisiljava­ti radne kolegice na oralni seks. Malo je to mjesto, teško je povjerovat­i da nisu ništa znali jer je, uostalom, taj slučaj bio i medijski praćen prije 15 godina. I k tome, u izjavama u kojima kritiziraj­u Milanoviće­v potez nisu baš ništa rekli o činjenici da predsjedni­k nije došao upravo zbog osuđivanos­ti čelnika njihove udruge. Završimo viješću kojom je završio i taj nesretni petak. “Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga. Naš posao užasno je stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Volio bih prije svega da u ovome budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivo­m terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje”, napisao je redatelj Matanić i ubrzo potom obrisao profil na društvenim mrežama, a s njim je nestala i isprika. No fascinantn­o je, zaista fascinantn­o što mu ogromnu podršku izražavaju – žene. Jesu li svjesne da time opravdavaj­u njegove postupke? Pa u kakvom to svijetu živimo? Čemu učimo i odgajamo svoje kćeri i sinove? I kakav im svijet ostavljamo?

U jeku smo predizborn­e kampanje. Gotovo petina, odnosno 32 od 165 pravovalja­nih lista koje se natječu na izborima za Hrvatski sabor nema dovoljno žena, iako je to strankama zakonska obveza. I tako je iz izbora u izbore. Treba li išta više reći?

Vratimo se na spomenuti sram. Strašno je, zapravo, što su uglavnom žrtve te koje osjećaju sram, a na što ih na neki način tjera i društvo – svjesno ili nesvjesno, to u konačnici nije ni važno. A zlostavlja­či? Za njih se često nekako nađe razumijeva­nja. Dokad?

Suzana Lepan Štefančić Kad se prisjetimo petka – ubijene dvije žene, silovatelj na čelu udruge branitelja, redatelj seksualni zlostavlja­č – pitamo se u kakvom to svijetu odgajamo sinove i kćeri

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia