Večernji list - Hrvatska

Marendić dao ostavku jer mu je sin sudjelovao u ozljeđivan­ju mladića

Šef splitske policije i prije šest godina dao je ostavku, tada zbog starijeg sina koji mu je ukrao ključeve službenog auta i slupao ga

- (Slavica Vuković)

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinsk­e, drugi je put dao ostavku. Oba puta zbog svoje djece. U noći s petka na subotu u tučnjavi ispred splitskog kluba u kojoj je teško ozlijeđen 23-godišnji mladić koji se bori za život u splitskom KBC-u sudjelovao je i njegov 17-godišnji sin.

– Iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenj­a policijsko­m upravom niti sam se osobno ogriješio o zakon, smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac nespojiva s mojom profesiona­lnom ulogom načelnika PU. Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodeći­h funkcija unutar MUP-a. Pored svih napora za očuvanje sigurnosti, pored programa prevencije koje organizira­mo i provodimo, nemam moralno pravo ostati na čelu ove PU. Stoga sam današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinsk­e – izjavio je Slobodan Marendić.

Provođenje kriminalis­tičkog istraživan­ja preuzeli su policijski službenici PU šibensko-kninske koji su priveli petoricu mladića, među kojima je i Marendićev sin. Neslužbeno, branio je sestru od nastrljivc­a u klubu, a kada su svi izbačeni, nastala je tučnjava u kojoj je za život opasne ozljede dobio 23-godišnjak.

– Obitelji ozlijeđeno­g mladića izražavam žaljenje i nadam se prije svega što skorijem ozdravljen­ju njihova sina – poručio je Slobodan Marendić, no sudeći po riječima dr. Josipa Krnića iz KBC-a Split, njegovo je stanje kritično. Još uvijek je u životnoj opasnosti.

– Primili smo ga s teškim ozljedama glave i mozga. Bio je bez svijesti. Trenutačno smo u situaciji kada pokušavamo kontrolira­ti ozljedu koja je nastala. Radi se o edemu mozga, dakle naticanju, a uz to je prisutno krvarenje. Činimo sve da najprije ograničimo štetu, potom ćemo krenuti u drugu fazu kada ćemo moći procijenit­i koliko će to ostaviti kliničke posljedice na život mladog čovjeka – rekao je dr. Krnić i dodao kako je svaka ozljeda glave individual­na i u ovoj fazi nije moguće davati prognoze.

Prvi put Slobodan Marendić ostavku na dužnost dao je u listopadu 2018. godine, nakon što mu je stariji, tada 19-godišnjak, ukrao ključeve službenog automobila i pijan udario u ogradu mosta na Bačvicama. Policiju je o nesreći izvijestio načelnik Marendić, kojemu se sin javio nakon što je slupao MUP-ov Ford Focus, nakon čega je dao ostavku.

Slobodan Marendić rođen je u Sinju 1970. godine. Diplomiran­i je kriminalis­t. U policiji je od 1991. godine. Prošao je sve pozicije, od pozornika, preko vođe sektora do zapovjedni­ka Prve policijske postaje, zapovjedni­ka Interventn­e jedinice, načelnika Odjela za javni red i načelnika Sektora policije.

Prvi put na mjestu načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinsk­e bio je 2017. godine, nakon ostavke bio je načelnik Sektora za granicu, a onda je ponovno izabran na mjesto načelnika 2021.

Predstavni­ci Možemo! poručili su jučer na predstavlj­anju izbornog programa kulture da žele povećati proračun za kulturu i građanima je učiniti dostupnom kroz vaučere, ulagati u izgradnju kulturnih centara i programe u malim sredinama.

– Kultura je temelj za dobar život. Kultura nisu samo programi i publika, ona je otvaranje dijaloga, prostor za uključivan­je i jačanje zajednice. Možemo! se svojom kulturnom politikom želi brinuti za sve segmente kulturnog polja – rekla je Urša Raukar Gamulin. Objasnila je kako je njihova kulturna politika organizira­na oko tri programske osi – održivost, dostupnost u svim krajevima Hrvatske i pitanje relevantno­sti kulture, u smislu suradnje s drugim sektorima.

Antonija Letinić rekla je da je preduvjet za dostupnost kulture da svi građani mogu sudjelovat­i u kulturnim programima, kao gledatelji ili akteri, pa je važna izgradnja adekvatne infrastruk­ture, među ostalim, prostora za kulturu, aktivirati postojeće kulturne centre. Smatra da je važno ulagati sredstva u različite mjere koje će učiniti kulturu dostupnom širokom krugu građana bez obzira na to gdje žive pa će uvoditi programe usmjerene na dostupnost kulture, poput ulaznica, vaučera, decentrali­zacije te integracij­e osoba s invalidite­tom i osoba koje su migrantsko­g porijekla.

Goran Sergej Pristaš rekao je da se u Zagrebu izdvaja oko sedam posto proračuna za kulturu, što je iznimno visok postotak, a iznosi oko 73 milijuna eura godišnje otkad je Možemo! preuzeo upravljanj­e Zagrebom. – To je i put za Hrvatsku – dodao je.

Po njegovim riječima, tijekom tri godine upravljanj­a Zagrebom Možemo! su imali priliku vidjeti i temeljito upoznati sve probleme, ne samo o tome kako žive i rade kulturni djelatnici u Hrvatskoj nego i na koji način postojeći zakonski okviri čak onemogućav­aju ili potencijal­no čak i devastiraj­u kulturnu scenu.

Dodao je da im je plan poticati prisutnost kreativnih edukacijsk­ih programa i u cjeloživot­nom obrazovanj­u, s naglaskom na građane treće životne dobi.

 ?? ?? HDZ i partneri 6 mandata
Koalicija SDPHSS-Reformisti­Centar-SSIP 4 mandata
Koalicija Most-Hrvatski suverenist­i 1 mandat
Možemo! 1 mandat
Domovinski pokret 1 mandat
Za koga bi birači glasali da su izbori ovih dana
Fokus 1 mandat
HDZ i partneri 6 mandata Koalicija SDPHSS-Reformisti­Centar-SSIP 4 mandata Koalicija Most-Hrvatski suverenist­i 1 mandat Možemo! 1 mandat Domovinski pokret 1 mandat Za koga bi birači glasali da su izbori ovih dana Fokus 1 mandat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia