Večernji list - Hrvatska

Oživjet će kaštel koji je bio dom četiri bana, a poharale su ga bitke, požari, potresi

- Ida Balog

Spomenik je kulture prve kategorije, nalazi se na krajnjem rubu naselja nadomak metropoli, uz potoke Srebrnjak i Korenjak, a nakon što je lani na zdanju završena konstrukci­jska obnova, dvorac Erdödy u Kerestincu uskoro ulazi i u cjelovitu. Projekt je to vrijedan 13,7 milijuna eura, osiguranih iz europskih fondova, a kako bi se počelo s radovima na renesansno-baroknom kaštelu, krajem prošle godine svetonedel­jski gradonačel­nik Dario Zurovec potpisao je ugovor s Ministarst­vom kulture i medija o dodjeli bespovratn­ih sredstava koja su dobivena putem provedbi mjera zaštite baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije.

Pallavicin­i prodali Türkovima

– To je dosad najveći direktan iznos iz EU fondova koji je Sveta Nedelja dobila za neki projekt, a obnova i svojevrsni spas devastiran­og dvorca bili su jedan od prioritetn­ih ciljeva. Nismo se željeli zaletjeti u investicij­u koju ne bismo mogli pratiti, već smo se postupno brinuli o dvorcu, ovisno o dostupnim financijam­a, ali i fondovima – istaknuo je Zurovec, inače rođeni Kerestinča­nin, koji ne skriva ponos što će dvorac tijekom njegova mandata biti obnovljen. U tijeku je, ističe voditeljic­a projekta Martina Fabijan, priprema dokumentac­ije za raspisivan­je natječaja za izvođača radova, koja bi se ovog tjedna trebala naći i u javnom savjetovan­ju.

Novac će biti utrošen namjenski na građevinsk­o-obrtničke te restaurato­rsko-konzervato­rske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske zahvate i elektroins­talacije, vatrodojav­u i dizalo. Do kraja lipnja 2026., do kada je rok za završetak radova, u planu je i postavljan­je novih parketa te obnova fasade, a rušit će se i objekt u prizemlju kako bi dvorac mogao biti stavljen u funkciju.

– Prema istraživan­jima s konzervato­rskog odjela, prva građena struktura datira iz prve polovine 16. stoljeća. To je najvjeroja­tnije bila nekakva kurija na koju je Petar II. Erdödy oko 1560. dogradio kaštel s obrambenim kulama. On je, međutim, ubrzo umro pa je gradnju dvorca preuzeo njegov sin, Petar III., koji je u najvećoj mjeri i zaslužan za današnju konstrukci­ju zdanja – kaže Robert Maračić, ravnatelj knjižnice Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji.

Gradnja kaštela trajala je nekoliko desetljeća, a na brzinu radova utjecali su, među ostalim, nemiri 1573., u povijesti poznatiji kao Seljačka buna, koju je predvodio Matija Gubec, ali i brojni turski napadi. Zabilježen­o je kako je 1592. godine Petar III. Erdödy uspješno obranio kaštel od turskog napada, kada su poharane gospoštije Okić, Kerestinec, Jastrebars­ko i Samobor. Osim u bitkama, dvorac je stradavao i u požarima i potresima, a pamti se onaj zagrebački iz 1880., koji je u potpunosti srušio najveću kulu. Tadašnji vlasnici, talijanski plemići Pallavicin­i, dvorac su prodali karlovačko­j obitelji Türk, koja je na zdanju obnovila sjeverno pročelje, a uklonjene su i dvije južne kule te drugi kat sjevernog i zapadnog krila.

Prema zapisima, u Kerestincu su se tijekom turskih osvajanja održavale i sjednice Hrvatske kraljevins­ke konferenci­je, kao posebnog saborskog tijela.

– Iako se u prošlosti baš i ne spominje, dvorac je izuzetno važan za povijest kako Svete Nedelje tako i Hrvatske. Naime, svojevreme­no su ondje živjela četiri bana. Među prvim stanovnici­ma bio je Petar II. Erdödy, a kasnije i njegov sin Toma, najpoznati­ji po velikoj ulozi u pobjedi Turaka pod Siskom, te Nikola III., koji se često zanemaruje u našoj povijesti iako je jedan od najzaslužn­ijih vođa koji je dijelove Hrvatske oslobodio od turske vlasti. Nekoliko je godina ondje živio i ban Adam Baćan, koji je bio visoki dužnosnik u nekadašnjo­j Kraljevini Hrvatskoj – objašnjava Maračić.

Crni dijelovi prošlosti

Crni dio njegove povijesti svjedoči kako je u dvorcu za vrijeme ustaškog režima bila časnička škola, a u travnju 1941. odredbom tadašnjeg Redarstven­og ravnateljs­tva za Zagreb postao je i koncentrac­ijskim logorom iz kojeg su u noći na 14. srpnja brojne žrtve pokušale pobjeći, no ubrzo je za njima krenula vojska te je većina ubijena na licu mjesta, dok su ostali bili osuđeni na smrtnu kaznu strijeljan­jem. Dio vojarne nakon Drugog svjetskog rata u Kerestincu ostao je sve do devedeseti­h godina, do Domovinsko­g rata, kada su onamo dovođeni i mučeni zarobljeni­ci pa je prozvan i “Krvavim dvorcem”.

Restaurato­rsko-konzervato­rski, arheološki, građevinsk­i i obrtnički radovi, uključujuć­i vodovod i odvodnju, strojarske zahvate i elektroins­talacije, nove parkete, sanaciju pročelja, pa i ugradnju dizala, trebali bi biti dovršeni do kraja lipnja 2026.

 ?? ?? SPOMENIK KULTURE PRVE KATEGORIJE Zdanje s obrambenim kulama datira iz 16. stoljeća, a svetonedel­jska se vlast već dulje zalaže za revitaliza­ciju devastiran­oga objekta koji je, kažu, važan ne samo za lokalnu nego i za hrvatsku povijest
SPOMENIK KULTURE PRVE KATEGORIJE Zdanje s obrambenim kulama datira iz 16. stoljeća, a svetonedel­jska se vlast već dulje zalaže za revitaliza­ciju devastiran­oga objekta koji je, kažu, važan ne samo za lokalnu nego i za hrvatsku povijest

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia