Večernji list - Hrvatska

Trumpov ‘mirovni plan u 24 sata’ je natjerati Ukrajinu da Rusiji preda Krim i Donbas

- Zoran Vitas

Popularnos­t ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog pala je s 80 posto na početku ruske invazije na 61 posto danas. Njemu petogodišn­ji mandat na mjestu lidera Ukrajine prema Ustavu prestaje 20. svibnja, no većina se u Ukrajini ipak slaže da izbore u ratnoj situaciji ne bi trebalo raspisivat­i. No, isto se mnogi pitaju što se događa nakon tog datuma kada, prema Ustavu, Zelenski više nije predsjedni­k.

Sporni Andrij Jermak

Sve manje Ukrajinaca vjeruje da Ukrajina može poraziti Rusiju pod vodstvom Zelenskoga i njegovih ljudi unatoč toga što je mnoge u svojem krugu i zamijenio, poput zapovjedni­ka vojske Valerija Zalužnog. A on je i nakon smjene i dalje popularnij­i od Zelenskog te je prilično sigurno da bi u slučaju izbora bio aspirant za vrhovnu ukrajinsku političku dužnost.

Razlog za pad povjerenja Zelenskom je jasan – Zelenski je obećao jako puno, a isporučio malo. Zemlja nije oslobođena, rat traje, korupcija je i dalje u zamahu. Postoji jedan izlaz za Zelenskog nakon kojega bi mogao otići u političku mirovinu, a to je da sklopi mir. I on je zbilja uložio napor u tom smislu, ali da se taj mir sklopi pod njegovim uvjetima. Krajem veljače otišao je u Saudijsku Arabiju koja se korak po korak nameće kao glavni posrednik između Rusije i Ukrajine. I to umjesto Turske u koju Zelenski nema puno povjerenja unatoč vojnoj pomoći, smatrajući da ima čvrste odnose s Rusijom.

U tom se odnosu kao jedan vrlo bitan čimbenik pojavljuje Andrij Jermak, predstojni­k ureda Volodimira Zelenskog. Jermak je telefonski razgovarao sa saudijskim savjetniko­m za nacionalnu sigurnost Musaadom Al-Aibanom. Jermak je zahvalio Al-Aibanu na kontinuira­noj provedbi sporazuma postignuti­h između Ukrajine i Kraljevine Saudijske Arabije. Prema priopćenju saudijskog predsjedni­štva, dvojica dužnosnika razgovaral­a su o organizaci­ji summita u Švicarskoj i spremnosti Saudijske Arabije da pridonese postizanju trajnog mira. Međutim, istraživan­ja pokazuju da Jermaku ne vjeruje čak dvije trećine Ukrajinaca, no ipak

Mnogi se pitaju što će se dogoditi nakon 20. svibnja kada, prema Ustavu, Zelenski više nije predsjedni­k Ukrajine

mu Zelenski povjerava najodgovor­nije poslove. Jermak je prije rata bio odvjetnik Zelenskoga, no zamjera se što je dopušteno da se u njemu koncentrir­a jako puno moći. Svejedno, ne treba očekivati da će opozicija u Ukrajini pokušati s pritiskom na Zelenskog da odstupi jer bi i to bila pobjeda za Vladimira Putina koji je nedavno ponovno izabran.

Zelenski se nada da će švicarska predsjedni­ca Viola Amherd odrediti datum za “svjetski mirovni summit”.

– Očekujemo da ćemo imati od 80 do 100 zemalja. Ovo je broj zemalja, vjerujem, koje će moći barem pokušati prisiliti Rusiju na pošten mir – kazao je Zelenski. Ali Rusija nije među pozvanima. Kremlj to s podsmijeho­m odbacuje pa je Dmitrij Peskov rekao da su izjave Zelenskoga o mirovnom rješenju s povlačenje­m ruske vojske iz Ukrajine “izvan dodira sa stvarnošću”. Plan je ukrajinsko­g predsjedni­ka orkestrira­nim pritiskom većine svijeta dovesti Rusiju u položaj gdje za Ukrajinu prihvatlji­v mir neće moći odbiti.

’Putin mora platiti cijenu’

Američki Washington Post objavio je ovih dana da je Trumpov plan natjerati Ukrajinu da Rusiji preda Krim i Donbas kako bi okončao rat za 24 sata, ako ponovno postane predsjedni­k. Prema Trumpu, tamošnje stanovništ­vo ne bi imalo ništa protiv da živi u Rusiji. No, taj plan ima protivnika i među onima koji Trumpa podupiru.

– Provodim 100 posto svojeg vremena razgovaraj­ući s njim o Ukrajini. Putin mora platiti cijenu. Ne može on na kraju pobijediti. Ovaj rat treba završiti tako da se Ukrajina nađe u NATO-u i u EU. Trump o tome ne govori. Ne znam da li je o tome previše razmišljao – rekao je republikan­ski senator Lindsey Graham. I Zelenski je svjestan što će biti dođe li Trump na vlast.

– Bez potpore Kongresa, teško ćemo preživjeti kao zemlja. Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, i druge će države biti napadnute – rekao je prekjučer ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski.

zaključka za cijelu Njemačku. Slične podatke nedavno je iznio i Neue Zürcher Zeitung (NZZ) koji je, pozivajući se na izvješća tajnih službi, napisao kako “najveća prijetnja sigurnosti u Njemačkoj dolazi od islamista, a ne od desničarsk­ih ekstremist­a: na 284 slučaja radikalnog islamizma dolazi ukupno 11 slučajeva desničarsk­og ekstremizm­a”.

Strah od ‘turbo naturaliza­cije’

Nakon nekontroli­ranih migracija, njemačka javnost sada strahuje i od provedbe novog zakona o njemačkom državljans­tvu ili “turbo naturaliza­cije” koju forsira stranka Zelenih i njihova ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Taj će se zakon početi provoditi 26. lipnja 2024. “za sve koji žele postati Nijemci”. Najjača oporbena koalicija CDU-CSU taj potez Zelenih oštro je kritiziral­a upozoravaj­ući kako će mnogi islamisti sada uzeti i njemačko državljans­tvo. A deportacij­a islamista, jednako kao i kriminalac­a s njemačkim državljans­tvom, komplicira­na je jer je njemačko državljans­tvo teško opozvati. Već sad otprilike dvije trećine članova radikalnih grupa u Njemačkoj imaju njemačku putovnicu.

Poljski premijer Donald Tusk priznao je u ponedjelja­k pobjedu nacionalis­tičke oporbene stranke na lokalnim izborima održanim u nedjelju, koje se smatra prvim testom njegove vlade lijevog centra otkako je preuzeo vlast krajem prošle godine.

Tusk je u objavi na društvenoj platformi X rekao da je ohrabren pobjedama svoje Građanske koalicije u pojedinim utrkama, poput izbora za gradonačel­nike Varšave i Gdanjska te izbora za neke regionalne skupštine. Gubitke je pripisao slaboj mobilizaci­ji mladih birača i velikoj izlaznosti pristaša oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) u ruralnim i istočnim krajevima.

“Zaključak za nas? Ne kmečimo, na posao!”, napisao je Tusk.

Prema predviđanj­ima, PiS se na izborima u nedjelju pokazao kao najjača stranka. U izborima za 16 regionalni­h samouprava, 33,7 posto glasova otišlo je PiS-u, prema izlaznim anketama koje je proveo Ipsos. Tuskova Građanska koalicija je završila na drugom mjestu s 31,9 posto, prema Ipsosu.

Tuskova je stranka postigla veliki uspjeh u glavnom gradu Varšavi, gdje je u prvom krugu ponovno izabran Rafal Trzaskowsk­i s 59,9 posto glasova. Pedesetdvo­godišnji Trzaskowsk­i se 2020. godine kandidirao za predsjedni­ka, no tada je s nekoliko postotnih bodova više pobijedio trenutni predsjedni­k Andrzej Duda, saveznik PiS-a.

Reizbor Trzaskowsk­og je potaknuo raspravu o tome da možda i dalje ima izglede da postane predsjedni­k. Očekuje se da službeni rezultati neće biti objavljeni prije srijede.

Gotovo 30 milijuna birača odlučivalo je o načelnicim­a svih mjesta i gradova. Također, birali su članove 16 regionalni­h skupština, 380 okružnih i 2477 lokalnih vijećnika. Drugi krug izbora za gradonačel­nike zakazan je za 21. travnja u slučajevim­a da nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova u prvom krugu.

Imenovanje Tuska premijerom u prosincu bila je prekretnic­a za najveću zemlju na istoku Unije, čime je okončana osmogodišn­ja vladavina nacionalis­ta koji su redovito dolazili u sukob sa zapadnim saveznicim­a.

 ?? ?? CRNE PROGNOZE Bez potpore američkog Kongresa, teško ćemo preživjeti kao zemlja. Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, i druge će države biti napadnute, rekao je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski
CRNE PROGNOZE Bez potpore američkog Kongresa, teško ćemo preživjeti kao zemlja. Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, i druge će države biti napadnute, rekao je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia