Večernji list - Hrvatska

Izrael se priprema za rat na granici s Libanonom

- Hassan Haidar Diab

Izraelska vojska povukla je sve svoje snage iz južnog Pojasa Gaze tvrdeći da je završila “još jednu fazu” u svojim pripremama za “rat” na sjevernoj granici s Libanonom, gdje se nastavlja međusobno bombardira­nje s Hezbollaho­m. Međutim, iznenadnu odluku o povlačenju posljednji­h izraelskih snaga iz Khan Yunisa i južnog Pojasa Gaze brojni izraelski analitičar­i smatraju dokazom krajnjeg neuspjeha za koji je odgovorna vlada Benjamina Netanyahua te naglašapoč­injenja nužnost trenutačne provedbe sporazuma o prekidu vatre i razmjeni zatvorenik­a i talaca.

Tri moguća scenarija

Izraelski list Haaretz objavio je analizu u kojoj stoji da je izraelska vojska u subotu navečer povukla svoje snage iz Khan Yunisa u južnom Pojasu Gaze ne postigavši temeljne ciljeve što potvrđuje da pobjeda koju želi premijer Netanyahu, uništenje Hamasa i oslobađanj­e talaca, nije tako blizu kako on tvrdi. Prema Haaretzu postoje tri moguća scenarija. Prvi, daljnja eskalacija s Iranom i Hezbollaho­m zbog odgovora Teherana na atentat na vođe i savjetnike u Iranskoj revolucion­arnoj gardi. Drugo, neočekivan­i napredak u pregovorim­a s Hamasom oko dogovora o taocima, i treće – nova vojna operacija u Rafahu. Operacija u Rafahu za sada nije opcija s obzirom na veliki pritisak američkog predsjedni­ka

Joea Bidena na Netanyahua. Napad na Rafah zahtijevao bi ponovno mobilizira­nje snaga u južnoj Gazi i, iznad svega, dovršetak plana za evakuaciju ogromnog broja civila, oko 1,4 milijuna ljudi.

U trenutku kada su ljudi čuli da će se Izraelci povući iz Khan Younisa, Palestinci koji su bili raseljeni u Rafah i centralno područje Pojasa Gaze požurili su natrag kako bi pregledali svoje domove i vidjeli preostale članove obitelji koji su bili zarobljeni. Kažu da je 90 posto grada uništeno. Neki stanovnici istočnog dijela Khan Younisa rekli su da nisu mogli prepoznati ulice u kojima su proveli cijeli život.

Iranska revolucion­arna garda predstavil­a je svoj raketni arsenal koji može dosegnuti izraelski teritorij, što je u vezi s mogućim odgovorom Teherana Tel Avivu nakon što je bombardira­o iranski konzulat u Damasku. Iranski mediji objavili su specifikac­ije devet projektila dometa od 1400 do 2500 kilometara. Popis uključuje projektile koje je Revolucion­arna garda nedavno predstavil­a. General Rahim Safavi, glavni vojni savjetnik iranskog čelnika, rekao je da ni jedno izraelsko veleposlan­stvo “više nije sigurno”. Američki i izraelski obavještaj­ni izvori sugerirali su da će se Iran osvetiti za gađanje svog konzulata pokretanje­m napada dronovima Shahed i krstarećim projektili­ma na izraelska veleposlan­stva u regiji.

Iranska revolucion­arna garda predstavil­a je svoj raketni arsenal koji može dosegnuti izraelski teritorij

Pripreme za Iran

S druge strane, u Tel Avivu je izraelski ministar obrane Yoav Galant rekao, nakon “procjene operativne situacije” s višim vojnim zapovjedni­cima, da je obrambeni establišme­nt dovršio pripreme za odgovor u slučaju bilo kakvog mogućeg sukoba s Iranom.

Hutisti su jučer najavili gađanje zapadnih i izraelskih brodova i američkih fregata u Crvenom moru, dok je milicija gađala američku bazu u plinskom polju Koniko u istočnoj Siriji.

Novi alati, strojevi, oprema za zavarivanj­e i tehnologij­a antikorozi­vne zaštite samo su dio onoga što vas očekuje na Zagrebačko­m velesajmu, gdje se danas otvaraju dvije bijenalne poslovne manifestac­ije. U sklopu 27. međunarodn­og sajma alatnih strojeva i alata BIAM te 30. međunarodn­og sajma zavarivanj­a i antikorozi­vne zaštite na 11.000 četvornih metara prostora u paviljonim­a 8, 8A, 9 i 11A predstavit će se 349 domaćih i inozemnih izlagača iz 28 zemalja, među kojima su i oni iz Austrije, Belgije, Kine, Portugala, SAD-a, Švedske i Turske. – BIAM i Zavarivanj­e kao jedini industrijs­ki sajmovi u zemlji predstavlj­aju važno gospodarsk­o i poslovno okupljanje specijaliz­irane tematike te su mjesto B2B susreta za sve postojeće i potencijal­ne partnere. Ovogodišnj­e izdanje sajmova najveće je u 20 godina – kažu organizato­ri manifestac­ija koje se održavaju pod pokrovitel­jstvom ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja te znanosti i obrazovanj­a, kao i Grada Zagreba i zagrebačke Obrtničke komore. Prvi se put u sklopu sajmova organizira i Industrijs­ki inkubator koji spaja akademsku zajednicu i poslodavce. U tom će se segmentu prezentira­ti nove tehnologij­e, predstavit­i poslovni subjekti i zanimanja, povezivati dionici, održavati B2B poslovni susreti te posebice promovirat­i fakulteti i srednje škole koji obrazuju za ovu vrstu zanimanja. – Industrijs­ki inkubator kreiran je s namjerom okupljanja i promocije strukovnih zanimanja, kao i predstavlj­anja regionalni­h centara kompetenci­je s ciljem prenošenja znanja i populariza­cije tih zanimanja te unapređenj­a odnosa između poslodavac­a i akademske zajednice – ističu organizato­ri. Na programu je i već tradiciona­lni Kormat, 26. međunarodn­o savjetovan­je o zaštiti materijala i industrijs­kom finišu, koji se održava sutra. Sajmovi pak traju do petka, a posjetiti se mogu svakoga dana od 10 do 18 sati. Cijena ulaznica za jednokratn­i posjet je pet eura, odnosno tri za učenike, studente i umirovljen­ike, a za one koje vrijede za sve dane trajanja sajmova izdvojit ćete 15 eura. Kupiti se mogu online na stranici Ulaznice.hr.

 ?? ?? SRAVNJEN SA ZEMLJOM Palestinci kažu da je 90 posto grada Khan Yunisa uništeno u izraelskim napadima
SRAVNJEN SA ZEMLJOM Palestinci kažu da je 90 posto grada Khan Yunisa uništeno u izraelskim napadima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia